Emoji

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Silmää iskevä emoji.

Emoji (jap. 絵文字 IPA: [emodʑi], kuvamerkki) on joukko hymiö- ja kuvasymboleita, jotka on otettu osaksi Unicode-standardia[1]. Emoji-symbolit ovat lähtöisin japanilaisista matkapuhelinverkoista (NTT DoCoMo, KDDI AU & Softbank), ja ne on otettu merkistöjen yhdenmukaistamisen takia osaksi Unicodea. Erilaisia tunteita ilmaisevien hymiömerkkien lisäksi emoji-symboleissa on muun muassa arkipäiväistä elämää, ruokia, viihdettä, säätä, ihmisiä ja eläimiä kuvaavia symboleita. Kansainväliseen suosioon emoji-merkit nousivat iOS- ja Android -käyttöjärjestelmien myötä. Koska emojit ovat vain merkitykseltään määriteltyjä symboleja, eivätkä tarkasti määriteltyjä kuvia, eri kirjasinlajit, ohjelmistot, verkkosivut ja käyttöjärjestelmät näyttävät ne hieman erilaisina.

Unicode-standardoinnin myötä emoji-valikoimaa on laajennettu huomattavasti, ja merkeissä on pyritty myös pääsemään eroon kulttuurisidonnaisuudesta. Esimerkiksi maakoodit eri maiden lippujen ilmaisemiseksi lisättiin Unicode 6.0:aan ja ihmishahmojen ihonvärin määrittely tuli mahdolliseksi Unicode 8.0:n myötä. Esimerkiksi WhatsApp on yleinen viestintäsovellus jossa emojit ovat käytössä ja emojeja tulee lisää tarvittaessa ajan mukaan.

Uusia emojeja ei ole enää lisätty omina merkkeihään Unicode-merkistöön, vaan niiden luomiseksi on kehitetty monimutkainen järjestelmä, jossa emojeja yhdistellään toisiinsa ZWJ-merkin (zero-width joiner) avulla.

Lippu-emojit muodostetaan yhdistämällä kaksi Regional Indicator -kirjainsymbolia ISO 3166-1-maakoodin mukaisesti. Alustoilla joilla lippu-emojit eivät olet tuettuja, ne voivat siksi näkyä maakoodina. Nämä eivät ole tuettuja Microsoft Windowsissa,[2][3], mutta toimivat Mozilla Firefoxissa. Erikoisuutena on YK:n lippu 🇺🇳, joka muodostuu aluekoodien yhdistelmästä UN.[4]

Lisäksi on olemassa muita lippuja pienemmille alueille. Yleisesti tuettuja ovat ainakin Englanti 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 (🏴+GBEN+Cancel),[5] Skotlanti (GBSC) ja Wales (BGWL). Nämä ovat tuettuja Firefoxissa, mutta eivät esim. Microsoft Edgessä (Chromium-pohjainen selain).[6] Lisäksi ainakin WhatsApp tukee Teksasin lippua (🏴󠁵󠁳󠁴󠁸󠁿, USTX) ja mahdollisesti muiden Yhdysvaltain osavaltioiden lippuja.

Muita lippuja ovat ainakin merirosvolippu 🏴‍☠️ (🏴 + ZWJ + ☠️) ja pride-lippu 🏳️‍🌈 (🏳️ White Flag + ZWJ + 🌈 Rainbow). Helmikuussa 2019 nousi kohu, kun huomattiin että voidaan muodostaa myös anti-LGBT-emoji yhdistämällä kieltomerkki 🚫 pride-lipun päälle.[7]

Ihmishahmojen ihonvärit lisättiin Emoji 14.0 -standardissa 2021. Ihonväri määritellään Fitzpatrickin asteikolla liittämällä ihonväriä määrittävä merkki. Tämä yhdistelmä esittää vaaleaa ja tummaihoista kättelemässä: 🫱🏻‍🫲🏿 (🫱 Rightwards Hand, 🏻 Light Skin Tone, Zero Width Joiner, 🫲 Leftwards Hand ja 🏿 Dark Skin Tone).[8]

Emoji-standardi 15.1 syyskuussa 2023 lisäsi feeniks-linnun (🐦‍🔥), joka muodostetaan yhdistämällä lintu ja tuli -emojit (🐦 ja 🔥). Lime (🍋‍🟩) muodostetaan sitruunasta ja vihreästä väristä, musta kissa kissasta ja mustasta väristä, katkennut ketju -emoji (⛓️‍💥) ketjusta ja törmäyksestä (⛓️ ja 💥). On mahdollista esimerkiksi muodostaa oikealle katsova ihmishahmo pyörätuolissa (🧑‍🦽‍➡️) yhdistämällä merkit 🧑, 🦽 ja ➡️.[9] Emoji 15.1:a tuki ensimmäisenä Samsung marraskuun alussa 2023 [10].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.