Emoji

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Silmää iskevä emoji.

Emoji (jap. 絵文字 IPA: [emodʑi], kuvamerkki) on joukko hymiö- ja kuvasymboleita, jotka on otettu osaksi Unicode-standardia[1]. Emoji-symbolit ovat lähtöisin japanilaisista matkapuhelinverkoista (NTT DoCoMo, KDDI AU & Softbank), ja ne on otettu merkistöjen yhdenmukaistamisen takia osaksi Unicodea. Erilaisia tunteita ilmaisevien hymiömerkkien lisäksi emoji-symboleissa on muun muassa arkipäiväistä elämää, ruokia, viihdettä, säätä, ihmisiä ja eläimiä kuvaavia symboleita. Kansainväliseen suosioon emoji-merkit nousivat iOS- ja Android -käyttöjärjestelmien myötä. Koska emojit ovat vain merkitykseltään määriteltyjä symboleja, eivätkä tarkasti määriteltyjä kuvia, eri kirjasinlajit, ohjelmistot, verkkosivut ja käyttöjärjestelmät näyttävät ne hieman erilaisina.

Unicode-standardoinnin myötä emoji-valikoimaa on laajennettu huomattavasti, ja merkeissä on pyritty myös pääsemään eroon kulttuurisidonnaisuudesta. Esimerkiksi maakoodit eri maiden lippujen ilmaisemiseksi lisättiin Unicode 6.0:aan ja ihmishahmojen ihonvärin määrittely tuli mahdolliseksi Unicode 8.0:n myötä. Esimerkiksi WhatsApp on yleinen viestintäsovellus jossa emojit ovat käytössä ja emojeja tulee lisää tarvittaessa ajan mukaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Emojit valtaavat viestin – kokeile, pysytkö kärryillä Helsingin Sanomat. 3.2.2015. Arkistoitu 7.10.2015. Viitattu 15.9.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.