Raw (tiedostomuoto)
Artikkeli Digitaalikamera#Digitaalinen raakadata ja Adobe DNG -muoto tulisi yhdistää tähän artikkeliin. Yhdistämisestä saatetaan keskustella artikkelin keskustelusivulla. |
Raw on valmistajakohtainen digitaalikameran raakakuvan yleensä häviötön tiedostomuoto, johon pikseleitä tallentuu yhtä monta kuin kameran kenno toistaa. Kameran kennon tallentama kuvatieto tallentuu sellaisenaan, prosessoimattomana, ilman häviöllistä pakkaamista tai esimerkiksi väri- tai kontrastisäätöjä, joita esimerkiksi JPEG:in kohdalla aina tehdään - raw-tiedosto ei itsessään ole kuvatiedosto, vaan tiedosto jonka sisällöstä voidaan prosessoida ("kehittää") kuvatiedosto. Sen sijaan raw-tiedoston mukana tallentuu tieto kuvaushetkellä valittuna olleista säädöistä - tämä tieto on taltioituna metatietona eikä siten vaikuta itse tiedoston datasisältöön. Halutun kuvaprosessoinnin jälkeen raw-tiedostosta kehitetty kuva voidaan tallentaa haluttuun kuvatiedostoformaattiin (esimerkiksi JPEG tai TIFF). Häviöllisissä tiedostomuodoissa, kuten JPEG, on muokattava jo kertaalleen peruuttamattomasti säädettyä ja vähemmän kuvainformaatiota sisältävää, häviöllisesti pakattua kuvaa.
Raw-tiedostoille ei ole vakiintunutta teollisuusstandardia valmistajien kesken. Canonin raakakuvatiedostoja ovat esimerkiksi CIFF-tiedostomuotoa vastaava CRW- ja TIFF-tiedostomuotoa vastaava CR2. Minoltalla on MRW, Nikonilla myös TIFF-pohjainen NEF ja Olympuksella ORF. Standardin puutteesta johtuen kuvankäsittelyohjelmat eivät välttämättä kykene avaamaan kaikkia raakakuvatiedostoja, joskin ongelmia tuottavat lähinnä hyvin uudet tai erittäin vanhat tai harvinaiset tiedostomuodot.
Valmistajien Raw-tiedostomuotoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- 3FR Hasselblad
- ARW Sony
- BAY Casio
- CAP, IIQ Phase One
- CR3, CR2, CRW Canon
- DCR, DCS, K25, KDC Kodak
- DNG Hasselblad, Leica, Ricoh, Samsung, Pentax, Nokia
- DRF Kodak
- FFF Imacon
- MEF, MOS Mamiya
- MRW Konica, Minolta
- NEF, NRW Nikon
- ORF Olympus
- PEF, PTX Pentax
- PXN Logitech
- R3D Red
- RAF Fujifilm
- RAW Casio, Epson, Konica, Panasonic
- RDC Rollei
- RWZ Rawzor
- SR2 Sony
- SRF Sony
- TIFF Canon, Kodak, Phase One
- X3F Sigma
Pakkaamaton raw-tiedosto on tyypillisesti merkittävästi suurempi kuin kameran tekemä täysikokoinen pakattu JPEG-tiedosto. Jotkut digitaalikamerat tukevat katselukelpoisen kuvan tallentamista myös pakkaamattomaan TIFF-muotoon, joka voi olla Raw-kuvaakin isompi mutta ei yhtä käyttökelpoinen. Adobe on kehittänyt standardinomaisen valmistajariippumattoman ja rojaltittoman DNG[1]-tiedostomuodon, johon muut Raw-tiedostot saa muutettua häviöttömästi. Suoraan DNG-muotoisia tiedostoja tuottavia kameroita ovat muun muassa Hasselblad H2D, Leica Digital-Modul-R, Ricoh GR Digital, Samsung Pro 815 ja Pentaxin järjestelmäkamerat, myös keskikoon 645D, sekä Windows Phone Black- ja Cyan-käyttöjärjestelmäversioita käyttävät Nokia Lumia 1020 ja 1520 -kamerapuhelimet.
Käsittely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varsinaiset kuvankäsittelyohjelmat eivät yleensä käsittele raakatiedostomuotoja joko lainkaan, tai tunnistavat niistä vain osan, minkä vuoksi on olemassa lukuisia erilaisia raw-tiedostojen prosessointiohjelmia ja lisäosia kuvankäsittelyohjelmiin. Useimmat raw-kuvien kehitys- ja käsittelyohjelmistot sisältävät myös kuvien arkistointityökalut.
RAW-kuvia voidaan myös käsitellä muuntamalla raakatiedosto 16- tai 48-bittiseksi pakkaamattomaksi TIFF-tiedostoksi, jolloin myös varsinaiset kuvankäsittelyohjelmat osaavat avata kuvatiedoston.
Ohjelmistoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- Adobe Bridge
- Adobe Lightroom
- Capture One
- DxO Photolab
- Darktable (avoin lähdekoodi)
- RawTherapee (avoin lähdekoodi)
- UFRaw