Minolta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kompakti digikamera Minolta Dimage Z1 - yksi ensimmäisistä malleista tuottanut fuusion jälkeen Konica Minolta vielä nimellä Minoltaselvennä

Minolta (jap. ミノルタ) oli japanilainen, Kazuo Tashiman vuonna 1928 alun perin nimellä Nichi-Doku shashinki shōten perustama kameroita valmistava yritys[1], joka käytti saksalaista suljintekniikkaa yhdistäen sen japanilaiseen optiikkaan ja omaan runkosuunnitteluun. Myöhemmin Minoltasta kehittyi elektroniikkajätti, joka fuusioitui kilpailijansa Konican kanssa Konica-Minoltaksi vuonna 2003[2].

Nimi "Minolta" on lyhennys saksankielisistä sanoista Mechanismus Instrumente Optik und Linsen von Tashima.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minolta oli eräs Japanin suurimmista kameravalmistajista. 1960-luvulta alkaen se valmisti myös mm. kopiokoneita ja lääketieteellisiä, fotometrisiä yms. instrumentteja ja oli yksi alan johtavista valmistajista.

Kazuo Tashima perusti sittemmin Minolta Camera Companynä tunnetun yrityksen vuonna 1928. Se yhdistyi tammikuussa 2003 Konica Corporation -yhtiön kanssa Konica-Minoltaksi. Yritys toimii Japanissa, mutta ei enää valmista valokuvausalan tuotteita, vaan kyseinen toiminta siirtyi 1.4.2006 Sonylle. Kameroiden lisäksi Minolta tunnetaan mm. kopiokoneista, skannereista ja tulostimista, lisäksi myös planetaarioista ja lääketieteellisistä laitteista; myös avaruustutkimuksessa (Konica-)Minolta on ollut 1960-luvulta alkaen vahvasti mukana.

Tampereen Särkänniemen planetaariossa on Minoltan laitteistolähde?. Vantaan Tiedekeskus Heurekassa puolestaan on itäsaksalainen Zeisslähde?; DDR:n Zeiss-planetaariot on kehitetty Minoltan planetaarioiden pohjaltalähde?.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kazuo Tashima, yrityksen perustaja, opiskeli kansantaloutta ja sosiologiaa kuuluisassa Keio-yliopistossa. Opintojen jälkeen hän aloitti työskentelyn suuren tokiolaisen lehtikustantamon ulkomaanosastolla. Vain joitakin kuukausia myöhemmin, syyskuussa 1923, tuhoutui kustantamo täydellisesti voimakkaassa maanjäristyksessä.

Vahingoittumattomana selvinnyt Tashima palasi Osakaan perheensä luo. Työ isän kauppaliikkeessä vei kielitaitoisen nuorukaisen Egyptin ja Lähi-idän kautta Eurooppaan, mm. Pariisiin, Lontooseen ja Berliiniin.

Huomattuaan valokuvauksen olevan tulossa kaikkien ulottuville päätti hän alkaa valmistaa kameroita ja vastoin perheen tahtoa perusti, kaksi saksalaista teknikkoa/insinööriä kumppaneinaan, yhden Japanin ensimmäisistä kameratehtaista.lähde?

Yrityksen alkuperäinen nimi oli Nichidokushashinkishoten, käännettynä Japanilais-saksalainen kamerayritys. Minolta ei koskaan kopioinut saksalaisia kameroita (vaikka toistakin väitetään), kuten Canon ja Nikon tekivät ja joiden tuotteita toiset japanilaiset sitten kopioivat. Minolta osti saksalaista optiikkaa ja suljintekniikkaa, jonka liitti omiin runkoihinsa. Myöhemmin siirryttiin japanilaiseen tekniikkaan. Kazuo Tashiman johtoajatuksena oli "Omat ideat ja reilu yhteistyö yksinkertaisen kopioinnin sijaan".lähde?

Nimi "japanilais-saksalainen" ei niinkään juonnu saksalaisista kumppaneista, vaan pikemminkin japanilaisista rungoista ja saksalaisista objektiiveista ja sulkimista.

Minolta oli vuonna 1954 ensimmäinen Yhdysvaltoihin kameroita myynyt japanilainen yrityslähde?.

Minolta oli monissa innovaatioissa edelläkävijälähde?. Minoltan automaattitarkenteinen AF 7000/Maxxum 7000/Alpha,ά-7000 oli maailman ensimmäinen toimiva autofocus-järjestelmäkameralähde?.

Minoltan perustaja Kazuo Tashima kuoli munuaisten vajaatoimintaan 19. marraskuuta 1985, päivää ennen 86-vuotispäiväänsä (joidenkin lähteiden mukaan 86-vuotispäivänään). Vapaa-aikoinaan hän oli innokas bonsai-puiden kasvattaja. Vuonna 1978 PMDA (Photographic Manufacturers & Distributors Association) nimesi hänet vuoden mieheksi. Katsuo Tashima toimi myös Japanin kamerateollisuusyhdistyksen puheenjohtajana. K.T:lle, kuten ystävät häntä nimittivät, olivat ihmiset ja ihmisten väliset suhteet aina tärkeimmät.

Nimistä ja tuotemerkeistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perustaessaan yrityksen vuonna 1928 oli Kazuo Tashima 28-vuotias. Liikkeen nimeksi tuli siis Nichidokushashinkishoten, japanilais-saksalainen kamerayritys. Heinäkuussa 1931 muodostettiin yrityksestä osakeyhtiö nimeltä Molta Goshi Kaisha. "Molta" tulee sanoista Mechanismus, Optik und Linsen von Tashima. Samana vuonna rekisteröitiin myös tavaramerkki Minolta, jonka alkuperä on selitetty jo edellä.

Vuodesta 1931 yritysnimi ja tuotemerkki muistuttivat toisiaan, mutta 1937 ne taas erosivat. Syyskuusta alkaen uudelleenorganisoitu yritys oli nimeltään Chiyoda Kogaku Seiko Kabushiki Kaisha. Tämän jälkeen kantoivat Minolta-tuotteet firmanimeä Chiyoko, joka on koostettu sanoista "Chiyoda Kogaku". Myöhemmin kaiverrus laitteissa on CHIYODA KOGAKU; tämä yritysnimi löytyy myös ensimmäisistä Eurooppaan tuoduista Minolta-kameroista.

Ensimmäisen kerran kameran nimenä oli Minolta vuonna 1932 mallissa Semi-Minolta; 45x60 mm, 120 rullafilmi. Pressikamera kuvakooltaan 65x90, levyt tai pakkafilmi, vuodelta 1933 on nimeltään yksinkertaisesti vain Minolta.

Vuodesta 1940, jolloin alkoi oma objektiivivalmistus, kantoivat kaikki Minolta-objektiivit korkean laadun merkkinä nimeä ROKKOR. Nimi johtuu Rokko-vuoresta joka sijaitsi lähellä lasi- ja optiikkatehdasta.

Noin vuoteen 1975 liitettiin Rokkor-nimen perään myös kaksi kirjainta, jotka ilmaisivat linssiryhmien määrän sekä linssien kokonaismäärän. Myös tuotenimen edessä saattoi olla lisämääre, kuten ZOOM-ROKKOR tai W-ROKKOR. Etumääreellä ilmaistiin objektiivin tyyppi tai käyttötarkoitus; C.E.-ROKKOR oli tarkoitettu värisuurennoskoneeseen (Color Enlarging).

Ensimmäinen kirjain (ryhmät): I=3, Q=4, P=5, H=6, S=7, O=8, N=9 Toinen kirjain (linssit): C=3, D=4, E=5, F=6, G=7, H=8, I=9, K=11, L=12

Ensimmäiset ilman Rokkor-tekstiä olevat objektiivit ilmestyivät 1980.

Heinäkuussa 1962 kytkeytyivät yritysnimi ja tuotemerkki jälleen yhteen. Nimeksi tuli nyt Minolta Camera Company, japaniksi Minolta Camera Kabushiki Kaisha.

Tammikuussa 2003 tuli fuusio Konica Corporationin kanssa, nimeksi Konica-Minolta.

Minolta-kameroiden tarina päättyi vuoden 2006 maaliskuun viimeiseen päivään, jonka jälkeen niitä ei ole enää (Konica-)Minolta-nimellä valmistettu.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteenä pääasiassa A. R. ja J. Scheibel: 70 Jahre Minolta Kameratechnik - Von der Nifcalette bis zur Dynax 9

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 70 years of Minolta
  2. Konica ja Minolta yhdistyivät Markkinointi & Mainonta (Internet Archive). 5.8.2003. Arkistoitu 10.8.2003. Viitattu 14.4.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]