Vinjetointi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Esimerkki vinjetoidusta valokuvasta

Vinjetointi (engl. vignetting) on objektiivin tuottama optinen ilmiö jonka johdosta kuvan reuna-alueet ovat tummempia kuin keskialue. Vinjetointi johtuu siitä, että reunat saavat vähemmän valoa.

Ilmiötä esiintyy yleensä laajakulmaobjektiiveilla otetuissa kuvissa. Suuren aukon valinta tai objektiivin eteen asetetut suotimet yleensä tehostavat vinjetointia.

Vinjetointi on valokuvan ominaisuus. Tehokeinona käytettynä se kohdistaa katseen kuvan kirkkaampiin osiin jättäen vinjetoidut alueet vähemmälle huomiolle. Samaan perustuen vinjetointi voi olla myös tekninen apuväline häivyttämään objektiivien heikomman laatuista reunapiirtoa. Objektiivin tuottama vinjetointi voi olla myös epätoivottu ominaisuus, suoranainen virhe, silloin kun kuva halutaan olevan kaikilta osiltaan tasaisesti valottunut.

Kuvankäsittely- tai vedostusvaiheessa vinjetointiin voidaan tehdä erilaisia muutoksia. Sitä voidaan vähentää tai lisätä, mutta myös muuttaa vinjetoinnin vaikutuksen laajuutta. Muutokset tehdään sen suhteen onko vinjetointi objektiivin tuottama epätoivottu virhe vai kuvaan liittyvä tehokeino.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Vinjetointi.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.