Valotusaukko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaksi erikokoista aukkoa samalla himmentimellä.

Valotusaukko (yleisesti aukko) on kameran objektiiveissa himmentimen säätelemän reiän koko sellaisena kuin miltä se näyttää katsottaessa linssiä edestä päin - kyse ei siis ole varsinaisesti itse aukon mekaanisesta koosta. Aukko kuvastaa objektiivin valonkeräyskykyä.

Valokuvauksessa ilmoitetaan aukon koko (millimetrien sijaan) suhteessa objektiivin polttoväliin f, esim. f/2 - tästä johtuen pieni f-numero viittaa suureen aukkoon ja päinvastoin. Tämän aukkosuhteen merkintätapa vaihtelee kameran valmistajasta riippuen.

Vaikutukset valokuvauksessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aukon koko yhdessä näkökentän ja kohteen kirkkauden kanssa määrittävät kuinka paljon valoa läpäisee objektiivin. Aukon koko määrittää myös kuvaan piirtyvän hyväksyttävän syvyysterävyyden määrän - suurentamalla aukon kokoa hyväksyttävä syvyysterävyys pienenee.

Koska sama näkökenttä saavutetaan eri kameraformaateissa eri polttoväleillä on aukon koko samalla f-numerolla eri formaateissa eri kokoinen. Tämän vuoksi sama f-numero synnyttää erilaisen tuloksen erilaisissa formaateissa - tämä heijastuu niin kuvan laatuun kuin syvyysterävyyteen.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.