Ricoh

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ricoh Company, Ltd.
株式会社リコー
Yritysmuoto Pörssiyhtiö
ISIN JP3973400009
Perustettu 1936
Kotipaikka Japani Chūō, Tokio, Japani
Toimiala elektroniikkateollisuus
Kotisivu www.ricoh.com

Ricoh Company, Ltd. (jap. 株式会社リコー, Kabushiki-gaisha Rikō) on Japanissa toimiva monikansallinen kuvanvalmistus- ja elektroniikka-alan yritys. Sen perusti RIKEN:n zaibatsu 6. helmikuuta 1936 nimellä Riken Sensitized Paper (jap. 理研感光紙, Riken Kankōshi). Ricoh’n pääkonttori sijaitsee Ricoh Building -talossa Chūōssa, Tokiossa.[1]

Ricoh valmistaa elektroniikkaa, pääasiassa kameroita ja toimistotyökaluja kuten tulostimia, kopiokoneita, telefakseja, asiakirjahallintajärjestelmiä, asiakirjajärjestelmiä [2] ja projektoreita. 1990-luvun lopun ja 2000-luvun alun aikana yhtiö kasvoi maailman suurimmaksi kopiokoneiden valmistajaksi. Tuolloin Ricoh hankki omistukseensa Savin-, Gestetner-, Lanier-, Rex-Rotary-, Monroe-, Nashuatec-, IKON- ja IBM Printing Systems Division / Infoprint Solutions Company -yhtiöt. Vaikka Monroe lakkautettiin tuotemerkkinä, sen tuotteita markkinoidaan edelleen maailmanlaajuisesti muilla tuotemerkeillä. Vuonna 2006 Ricoh osti Danka-yhtiön Euroopassa olleet toiminnot. Näitä toimintoja jatketaan edelleen omana yksikkönään Infotec-yritysnimellä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiö perustettiin vuonna 1936 Tokion Minatossa. Pian toiminta siirrettiin Chūōhon.[3] Vuonna 2006 Ricoh’n pääkonttori siirrettiin Ricoh Building -taloon, joka on Ginzan alueella, Chūōssa sijaitseva 25-kerroksinen rakennus. Yhtiön myyntitoimistot toimivat samoissa tiloissa.[4]

1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa Ricoh oli Pitney Bowes -yhtiön kopiokoneiden pääasiallinen valmistaja. Se on valmistanut kopiokoneita myös Toshiballe, telefakseja AT&T Corporationille ja Omnifaxille sekä runsaasti muita laitteita muille yhtiöille. Se myös valmisti 8-bittisen Ricoh 2A03 -prosessorin, jota käytettiin Nintendo Entertainment System (NES) pelikonsolissa.

Vuonna 2003 Ricoh osti oikeuden käyttää nimeään Kanadan kansallisnäyttelyn alueella, Torontossa sijaitsevan CNE Coliseum -monitoimihallin nimessä, joka on nyt Ricoh Coliseum.

Vuonna 2004 Ricoh muodosti ostamastaan Hitachi Printing Solutions, Ltd -yhtiöstä uuden Ricoh Printing Systems, Ltd -yhtiön.

Vuonna 2005 Ricoh osti oikeuden käyttää nimeään englantilaisen Coventryn jalkapallojoukkueen kotikenttänä toimivan stadion-viihdekeskuksen nimessä, joka on nyt Ricoh Arena.

Marraskuussa 2006 Ricoh ilmoitti, että Ricoh Europe B.V. (REBV) -yhtiön Amstelveenissä, Alankomaissa sijaitseva pääkonttori yhdistettäisiin NRG-yhtiön Lontoossa sijaitsevan Euroopan-pääkonttorin kanssa. Yhdistäminen toteutui 1. huhtikuuta, kun NRG:n pääkonttorista Lontoossa tuli strateginen pääkonttori ja REBV:n pääkonttorista Amstelveenissä operatiivinen pääkonttori. Vastaavasti toimittiin Yhdysvalloissa Lanier- ja Ricoh USA -yhtiöiden välillä.

Tästä alkoi yhtiön integraatiokehitys kaikissa Euroopan maissa. Maan sisäinen organisaatio perustettiin Itävallassa 1. heinäkuuta 2007. Tavoite oli sama myös Isossa-Britanniassa, Belgiassa, Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Alankomaissa ja Espanjassa.

25. tammikuuta 2007 Ricoh ilmoitti ostaneensa IBM-yhtiön painojärjestelmäosaston.

helmikuussa 2008 Ricoh kehitti yhteistyössä PrinterOnin kanssa kaksi uutta tulostinmallia, joista toinen oli väritulostin ja toinen mustavalkotulostin, joka mahdollistaa Wi-Fi-käyttäjille tulostamisen heidän fyysisestä sijainnistaan riippumatta. [5]

27. elokuuta 2008 Ricoh ilmoitti haluavansa ostaa IKON Office Solutions -yhtiön. Kauppa toteutui 1. marraskuuta. [6][7]

Toukokuussa 2011 Ricoh ilmoitti, että se vähentäisi maaliskuuhun 2014 mennessä 40 000 työntekijästään Japanissa ja 68 900:sta muualla maailmassa yhteensä 10 000 ja palkkaisi heidän tilalleen 15 000 uutta alueilta, joilla olisi enemmän kasvupotentiaalia.

Optisia laseja valmistava japanilainen Hoya Corporation -yhtiö ilmoitti 1. heinäkuuta 2011 myyvänsä Pentax-kameroidensa tuotannon Ricoh’lle. [8] 29. heinäkuuta 2011 Hoya siirsi Pentax-kuvausjärjestelmien liiketoiminnan uudelle tytäryhtiölleen Pentax Imaging Corporationille. 1. lokakuuta 2011 Ricoh osti Pentax Imaging Corporationin kaikki toiminnot ja antoi sille nimeksi Pentax Ricoh Imaging Company, Ltd. [9][10] ja tiedotti uuden uuden tytäyhtiönsä perustamisesta. [11] 1. elokuuta 2013 tytäryhtiön nimeksi vaihdettiin Ricoh Imaging Company, Ltd.[12]

Toiminnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ricoh’n pääkonttori: Ricoh Building -talo Tokiossa

Ricoh Group -konserni toimii kaupan ja tukitoimintojen, tuotannon, tutkimuksen ja kehittelyn alueilla yli 170 maassa. Sen keskuspääkonttori sijaitsee Tokiossa, Japanissa. Alueelliset pääkonttorit sillä on Japanissa, Yhdysvalloissa, Euroopassa, Kiinassa, Koreassa sekä Aasian ja Tyynenmeren alueella.

Alueelliset pääkonttorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Amerikkain alueellinen pääkonttori
  Ricoh Americas Corporation, sijainti: Malvern, PA, USA. Edustaa konsernia Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Latinalaisen Amerikan maissa.
 • Euroopan alueellinen pääkonttori
  Ricoh Europe, sijainti: Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta. Edustaa konsernia Euroopassa, Afrikassa ja Lähi-idässä.
 • Aasian ja Tyynenmeren alueellinen pääkonttori
  Ricoh Asia Pacific Pte. Ltd., sijainti: Singapore. Edustaa konsernia Kaakkois-Aasiassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.
 • Kiinan alueellinen pääkonttori
  Ricoh China Co., Ltd., sijainti: Shanghai. Edustaa konsernia manner-Kiinassa.
 • Korean alueellinen pääkonttori
  Sindoh Co., Ltd. (entinen Sindo Ricoh Co., Ltd.), sijainti: Soul. Edustaa konsernia Etelä-Koreassa.

Tutkimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ricoh’lla on monia teknisiä ja asiakastutkimusryhmiä eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Ricoh Innovations on sen Piilaaksossa, Kaliforniassa toimiva tytäryhtiö, joka keskittyy tekniikan, pilviteknologian ja matkapuhelinsovellusten tukimiseen sekä asiakastutkimukseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. "Company Data." Ricoh. Viitattu 8.10.2014. (englanniksi)
 2. Free-up more time for essential business tasks with Print&Share from Ricoh 14. marraskuuta 2011. Ricoh. (englanniksi)
 3. "Outline of Ricoh." Ricoh. May 16, 1997. Viitattu 8.10.2014. (englanniksi)
 4. "Topics - Annual Report 2006." Ricoh. Viitattu 8.10.2014. (englanniksi)
 5. Ricoh and PrinterOn Announce Wi-Fi HotSpot Printers PrinterInfo.com. Viitattu 21. syyskuuta 2012. (englanniksi)
 6. Ricoh to Acquire IKON Office Solutions, Inc. August 27, 2008. Ricoh. Viitattu 8.10.2014. (englanniksi)
 7. RICOH COMPLETES ACQUISITION OF IKON OFFICE SOLUTIONS, INC. November 1, 2008. Ricoh. Viitattu 8.10.2014. (englanniksi)
 8. "Reuters Ricoh to buy Pentax." Ricoh to buy Pentax from Hoya. July 1, Viitattu 8.10.2014. (englanniksi)
 9. Ricoh Establishes PENTAX RICOH IMAGING COMPANY, LTD. (englanniksi)
 10. http://www.ricoh.com/release/2011/0701_1.html (englanniksi)
 11. http://www.ricoh.com/release/2011/1001_1.html (englanniksi)
 12. COMPANY NAME CHANGE. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ricoh.