Piilaakso

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Piilaakso (engl. Silicon Valley) on Yhdysvaltojen Kalifornian osavaltiossa sijaitsevan San Franciscon eteläpuolisen rannikon alueen keskittymä, joka käsittää useita puolijohdeteollisuuden yrityksiä eli "piisirujen" (engl. silicon chip) kehittäjiä ja valmistajia. Silicon Valley tai Piilaakso on useissa kielissä tullut metaforaksi korkeateknologian liiketoiminnan keskittymille.

Nimityksen synty liitetään Electronic News-lehden Don Hoeflerin artikkeliin Silicon Valley USA vuonna 1971, joka kuvasi Fairchild Semiconductorin vaikutusta teollisuuteen.[1][2]

San José on Piilaakson suurin kaupunki. Muita alueen kaupunkeja ovat Palo Alto, Santa Clara, Mountain View ja Sunnyvale. San Josén metropolialueella on Brookings-instituutin mukaan maailman kolmanneksi korkein bruttokansantuote per capita Sveitsin Zürichin ja Norjan Oslon jälkeen[3].

Piilaakson synnyn tausta on transistorin ja tietokonesirujen keksimisessä. Transistorin keksinyt William Shockley muutti Mountain View'hin lähemmäs huolehtimaan sairastunutta Palo Altossa asuvaa äitiään ja perusti Shockley Semiconductor Laboratory -yrityksen. Stanfordin yliopistossa tehtiin tietotekniikan tutkimusta ja teollista innovaatiota yksityisten yritysten tuella, joita olivat Bell Telephone Laboratories, Shockley Semiconductor, Fairchild Semiconductor ja Xerox PARC. Piirivalmistaja Intel perustettiin Santa Claraan vuonna 1968. Vuonna 1969 Stanford Research Institute operoi yhtä neljästä ensimmäisistä ARPANET:n, Internetin edeltäjän, solmukohdista. Intel julkisti vuonna 1974 mikroprosessorisirun nimeltä Intel 8080, joka on lähtökohta kaikille Intelin ns. x86-prosessoriperheen prosessoreille. Nämä prosessorit tai niitä jäljittelevät prosessorit ovat tulleet tutuiksi PC-tietokoneiden prosessoreina.

Finpro, Sitra, Suomen Akatemia, Tekes ja VTT avasivat Suomen innovaatiokeskuksen, FinNoden, Piilaaksoon Santa Claran kaupunkiin McAfeen pääkonttorin viereen 24. tammikuuta 2007.[4]

San José, "Piilaakson pääkaupunki"

Huomattavia yrityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adobe Systems
Advanced Micro Devices
Applen pääkonttori
Cisco Systems
eBay
Google
Intel

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Yhdysvaltoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.