Los Angelesin piirikunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Los Angelesin piirikunta
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna
Los Angelesin piirikunnan sijainti Kaliforniassa.
Los Angelesin piirikunnan sijainti Kaliforniassa.
Hallintokeskus Los Angeles
Perustettu 18. helmikuuta 1850
Pinta-ala
 – kokonaispinta-ala 12 310 km²
 – josta vettä 1 790 km² 
Väkiluku (2010) 9 818 605
 – Tiheys 800 as./km²

Los Angelesin piirikunta on piirikunta Kalifornian osavaltiossa Yhdysvalloissa. Se on asukasmäärältään koko Yhdysvaltojen suurin piirikunta noin 10 miljoonan asukasluvullaan.[1] Keskuksena toimii Los Angelesin kaupunki. Piirikunnassa sijaitsee 88 kaupunkia ja kaikkiaan 136 muuta kaupunkityyppistä asutusta, jotka ovat suoraan piirikunnan alaisia.

Alue rajoittuu lännessä Tyyneenmereen ja rannikot ovat kauttaaltaan vahvasti kaupungistunutta seutua. Sen sijaan sisämaassa on autiomaata ja alue harvempaan asuttua joitakin suuria keskittymiä, kuten Santa Clarita Valley ja Antelope Valley. Autiomaata on pinta-alasta noin 40 prosenttia. Sen ja kaupunkiasutuksen välillä sijaitsevat San Gabriel Mountains -vuoret, joilla aivan Los Angelesin kaupungin pohjoispuolella sijaitsee 2,6 neliökilometrin laajuinen Angeles National Forest -luonnonpuisto. Piirikunnan eteläosat ovat kauttaaltaan hyvin urbanisoitunutta aluetta.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Los Angelesin piirikunnan pinta-ala on 12 308 neliökilometriä, josta 10 518 neliökilometriä maata ja 1 791 neliökilometriä (14,55 % pinta-alasta) vettä.

Piirikunnan alueella virtaavat Los Angeles, Rio Hondo, San Gabriel ja Santa Clara. Alueeseen kuuluu osia Mojaven autiomaan itäisimmästä osasta sekä San Clemente Island ja Santa Catalina Island -saaret. Piirikunnan alueella sijaitsevat myös Santa Monica ja San Gabriel -vuoret. Se rajoittuu lännessä Venturan, pohjoisessa Kernin, idässä San Bernardinon ja etelässä Orangen piirikuntaan.

Kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurimmat kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Los Angeles
  2. Long Beach
  3. Glendale
  4. Santa Clarita
  5. Pomona
  6. Palmdale
  7. Torrance
  8. Pasadena
  9. Lancaster
  10. El Monte

Muut kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut asutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirikunnan alueella sijaitsee kaupunkien lisäksi muita asutuksia, jotka ovat suoraan piirikunnan hallinnon alaisia. Useilla paikoilla on kuitenkin oma kaupunginvaltuusto.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2000 väestönlaskennan mukaan piirikunnassa asuu 9 519 338 ihmistä, 3 113 774 taloutta ja 2 137 223 perhettä.lähde? Asukastiheys on 905 ihmistä neliökilometriä kohti. Piirikunnan rodullinen koostumus on Yhdysvaltain mittakaavassa poikkeava. Asukkaista 31,1 % on valkoisia, 11,95 % aasialaisia, 9,78 % afrikkalaisia, 0,81 % intiaaneja, 0,28 % Tyynenmeren saarilta, 23,53 % muita ja 4,94 % sekoittuneita.lähde? Kaikkiaan 44,56 % asukkaista on latinoita, ja heidän määränsä on koko ajan kasvamaan päin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Los Angelesin piirikunta.