eBay

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

eBay Inc.
EBay logo.svg
Tunnuslause The World's Online Marketplace.
Yritysmuoto pörssiyhtiö
Osake NASDAQ: EBAY
Perustettu 3. syyskuuta 1995
Toimitusjohtaja Devin Wenig
Avainhenkilöt

Devin Wenig (toimitusjohtaja), Thomas J. Tierney (hallituksen puheenjohtaja)

Pierre Omidyar (perustaja)
Kotipaikka Yhdysvaltain lippu San José, Kalifornia, USA
sekä
Salt Lake City, Utah, USA
Toiminta-alue huutokaupat
Tuotteet verkkohuutokauppa, Sähköinen viestintä, Ostoskeskus
PayPal, Gumtree
Liikevaihto 4,55 mrd. USD (2005)
Henkilöstö 11 600 (1/4 2006)
Tytäryhtiöt PayPal
Kotisivu ebay.com

eBay on yhdysvaltalainen kauppayhtiö, joka on tunnettu eBay.com-verkkokaupastaan. Yrityksen perusti Pierre Omidyar vuonna 1995.[1] Nykyään eBay työllistää yli 11 000 henkilöä ja sen vuotuinen liikevaihto on lähes 10 miljardia dollaria. Yritys on listattu NASDAQ-pörssiin.

eBayllä on useissa maissa paikallisia sivustoja, esimerkiksi Puolassa ja Isossa-Britanniassa. Ruotsissakin oli hetken oma eBay-sivusto, mutta se suljettiin myös eBayn omistaman verkkohuutokauppa Traderan hyväksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa eBay avattiin lokakuussa 2010[2] mutta suljettiin syksyllä 2013. eBay on sittemmin avannut suomenkielisen neuvontasivun nimellä eBay Suomi. Eri maiden sivustot toimivat yhdessä siten, että tuotetta voi hakea kaikista tai vain haluamistaan maista. Tuotteen lähtömaa voi vaikuttaa esimerkiksi tullimaksuun.

Vuonna 2015 eBay pilkottiin kolmeksi eri yritykseksi.[3] Tällöin toimitusjohtajaksi tuli Devin Wenig ja John Donahoe vetäytyi tehtävästä. Yrityskauppojen kautta eBay on hankkinut omistukseensa muun muassa PayPal-yrityksen.

Toimintaperiaate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuka tahansa yksityinen henkilö tai yritys, joka kirjautuu eBayn ohjelmistoon käyttäjäksi, voi kaupata tai huutokaupata internetissä julkisesti melkein mitä tahansa tavaraa, palvelua tai tuotetta. Kaikki muut eBayn käyttäjäksi rekisteröityneet voivat ostaa tavaran tai asettaa huudon, jos esine on huutokaupattu. Huutokaupan ominaisuuksiin kuuluu se, että eBayn ohjelmisto korottaa huutoa aina käyttäjän asettamaan maksimirajaan asti automaattisesti.

Maksaminen tapahtuu kaikilla yleisimmillä maksukorteilla tai PayPalilla. Ostoa ei makseta suoraan myyjän henkilökohtaiselle pankkitilille vaan esimerkiksi PayPal-järjestelmään. Näin varmistetaan, että myytävä tuote vastaa ilmoitusta.

Tärkeä osa eBay-kaupankäyntiä on ostajan ja myyjän välinen luottamus. Luottamuksen syntymistä voi etukäteen ennakoida ohjelmistoon rakennetulla, henkilökohtaisella "palautetaululla", joka on jokaisella kauppoja tehneellä käyttäjällä. Esimerkiksi tuotteen ostaja voi kirjoittaa muutamalla lauseella tuotteen myyjästä positiivista, neutraalia tai negatiivista palautetta kaupan jälkeen. Myös myyjä saa kirjoittaa kommenttinsa ostajan palautetaululle, mutta myyjä ei voi antaa ostajalle negatiivista tai neutraalia palautetta. Nämä palautteet ovat sitten kaikkien eBayn käyttäjien nähtävillä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gerard O'Regan: A Brief History of Computing, s. 191. Springer, 2008. ISBN 9781848000834. (englanniksi)
  2. eBay, maailman suurin huutokauppasivusto, avattiin Suomessa AfterDawn. Viitattu 20.10.2010.
  3. Reuters: EBay's breakup plans may open door for e-commerce M&A

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]