eBay

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

eBay Inc.
Osake NASDAQ: EBAY
ISIN US2786421030
Perustettu 3. syyskuuta 1995
Perustaja Pierre Omidyar
Toimitusjohtaja Scott Schenkel (vt.)
Puheenjohtaja Thomas J. Tierney
Kotipaikka San José, Kalifornia, Yhdysvallat
Toiminta-alue verkkokauppa
Liikevaihto Nousua 10,7 mrd. USD (2018)[1]
Liikevoitto Laskua 2,22 mrd. USD (2018)[1]
Nettotulos Nousua 2,53 mrd. USD (2018)[1]
Henkilöstö n. 14 000 (31.12.2018)[1]
Tytäryhtiöt PayPal
Kotisivu www.ebay.com

eBay Inc. on yhdysvaltalainen verkkokauppayhtiö, jonka perusti Pierre Omidyar vuonna 1995.[2] Nykyään eBay työllistää noin 14 000 henkilöä ja sen vuotuinen liikevaihto on noin 10 miljardia dollaria. eBayn osake on listattu NASDAQ-pörssissä

eBayllä on useissa maissa paikallisia sivustoja, esimerkiksi Puolassa ja Isossa-Britanniassa. Ruotsissakin oli hetken oma eBay-sivusto, mutta se suljettiin myös eBayn omistaman verkkohuutokauppa Traderan hyväksi.

Vuonna 2015 eBay pilkottiin kolmeksi eri yritykseksi.[3] Tällöin toimitusjohtajaksi tuli Devin Wenig ja John Donahoe vetäytyi tehtävästä. Yrityskauppojen kautta eBay on hankkinut omistukseensa muun muassa PayPal-yrityksen.

Toimintaperiaate

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuka tahansa yksityinen henkilö tai yritys, joka kirjautuu eBayn ohjelmistoon käyttäjäksi, voi kaupata tai huutokaupata internetissä julkisesti melkein mitä tahansa tavaraa, palvelua tai tuotetta. Kaikki muut eBayn käyttäjäksi rekisteröityneet voivat ostaa tavaran tai asettaa huudon, jos esine on huutokaupattu. Huutokaupan ominaisuuksiin kuuluu se, että eBayn ohjelmisto korottaa huutoa aina käyttäjän asettamaan maksimirajaan asti automaattisesti.

Maksaminen tapahtuu kaikilla yleisimmillä maksukorteilla tai PayPalilla. Ostoa ei makseta suoraan myyjän henkilökohtaiselle pankkitilille vaan esimerkiksi PayPal-järjestelmään. Näin varmistetaan, että myytävä tuote vastaa ilmoitusta.

Tärkeä osa eBay-kaupankäyntiä on ostajan ja myyjän välinen luottamus. Luottamuksen syntymistä voi etukäteen ennakoida ohjelmistoon rakennetulla, henkilökohtaisella "palautetaululla", joka on jokaisella kauppoja tehneellä käyttäjällä. Esimerkiksi tuotteen ostaja voi kirjoittaa muutamalla lauseella tuotteen myyjästä positiivista, neutraalia tai negatiivista palautetta kaupan jälkeen. Myös myyjä saa kirjoittaa kommenttinsa ostajan palautetaululle, mutta myyjä ei voi antaa ostajalle negatiivista tai neutraalia palautetta. Nämä palautteet ovat sitten kaikkien eBayn käyttäjien nähtävillä.

  1. a b c d Annual Report and 10K Form 2018 (PDF) eBay Inc.. Viitattu 6.10.2019. (englanniksi)
  2. Gerard O'Regan: A Brief History of Computing, s. 191. Springer, 2008. ISBN 9781848000834. (englanniksi)
  3. Reuters: EBay's breakup plans may open door for e-commerce M&A (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]