Liikevoitto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Liikevoitto on kirjanpidollinen termi, jolla tarkoitetaan tuloslaskelman erää, joka saadaan vähentämällä liikevaihdosta muuttuvat kulut ja kiinteät kulut sekä poistot. Liikevoitto on liiketoiminnan tulos ennen korkoja, veroja, voitonjakoa ja tilinpäätössiirtoja.

Koska liikevoitosta ei nettotulokseen verrattuna ole vähennetty veroja ja korkokustannuksia, mahdollistaa liikevoitto eri veroalueilla ja erilaisilla pääomarakenteilla varustettujen yritysten kannattavuuden vertailun.

Toisaalta nk. kertaerät ovat liiketoimintaan kuulumattomia kuluja ja menoja; myyntivoitot, työpaikkojen vähennyksistä aiheutuvat kulut, yrityksen maksamat sakot, omaisuuden arvoon tehtävät muutokset jne.. Mikäli kertaeriä ei huomioida, käsitys yrityksen liiketoiminnan kehityksestä pelkän liikevoiton muutoksen perusteella ei kuitenkaan anna todellista kuvaa yrityksen tuloksesta. Siten todellisempi käsitys liikevoittoa arvioitaessa on verrata liikevoiton kehitystä ilman satunnaisia tuotto- ja kulueriä.

Liikevoittoprosentti on liiketoiminnan tulos suhteessa liiketoiminnan tuottoihin - laskukaavana:

Liiketoiminnan tulos / Liiketoiminnan tuotot yhteensä * 100%.

Tämä tunnusluku kuvaa yrityksen liiketoiminnan menestystä ottaen kohtuullisesti huomioon toimialojen väliset erot.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.