Tilinpäätös

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tilinpäätös on tilikaudelta tehtävä laskelma, joka selvittää yrityksen tuloksen ja varallisuusaseman.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tilinpäätöksen dokumentit voivat vaihdella maittain. Suomen kirjanpitolain mukaan tilinpäätöksessä laaditaan seuraavat dokumentit:

  1. tuloslaskelma, joka kuvaa tuloksen muodostumista;
  2. tase, joka kuvaa tilinpäätöspäivän taloudellista asemaa;
  3. tuloslaskelman ja taseen liitetiedot
  4. rahoituslaskelma;
  5. toimintakertomus tilinpäätöksen liitteenä.

Kirjanpitolain mukaan jokaisen kirjanpitovelvollisen on laadittava tilinpäätös, mutta rahoituslaskelma ja toimintakertomus vaaditaan vain suurilta yrityksiltä ja pörssiyhtiöiltä.

Suurella yrityksellä tarkoitetaan yritystä, jolla tase on yli 3 650 000 €, liikevaihto 7 300 000 € tai henkilökuntaa keskimäärin 50 henkeä.

Lainsäädäntö ja säännökset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tilinpäätöksessä on huomioitava kirjanpitolaki ja -asetus, useat verotukseen vaikuttavat lait sekä osakeyhtiöillä myös osakeyhtiölaki. Näiden lisäksi Kirjanpitolautakunta (KILA) määrittää ohjeilla täsmennyksiä tilinpäätöksen tekemiseen. Euroopan unionin vuonna 2002 antaman lausunnon mukaan EU-jäsenmaiden listayhtiöiden tulee antaa konsernitilinpäätöksensä IFRS-sääntöjen mukaisesti vuodesta 2005 alkaen.

Laadinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tilinpäätöksen laadinnassa on käytettävä suoriteperustetta. Kustakin tuloslaskelman ja taseen erästä on esitettävä vertailutieto edelliseltä tilikaudelta. Jos tuloslaskelman tai taseen erittelyä on muutettu, on vertailutietoa mahdollisuuksien mukaan oikaistava (esimerkiksi jos kyseessä on poikkeava tilikausi). Tilinpäätökseen kuuluvien asiakirjojen on oltava selkeitä ja tilinpäätöksen on muodostettava yhtenäinen kokonaisuus. Kirjanpitoasetuksessa on lisäksi säädetty tuloslaskelman ja taseen laatimisessa noudatettavista kaavoista, liitetiedoista sekä toimintakertomuksen tarkemmasta sisällöstä.

Tilinpäätöksen tarkastaa tilintarkastaja. Pienimmät kirjanpitovelvolliset on kuitenkin vapautettu tilintarkastusvelvollisuudesta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]