Tilikausi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kirjanpitolain mukaan yrityksen tilikausi on 12 kuukautta. Tästä voidaan kuitenkin erityisistä syistä poiketa, mikäli yritys tai elinkeinonharjoittaja hakee poikkeavaa tilikautta. Kirjanpitolain mukaan esimerkiksi toimintaa aloitettaessa tai lopetettaessa taikka tilinpäätöksen ajankohtaa muutettaessa tilikausi saa olla lyhyempi tai pitempi, kuitenkin enintään 18 kuukautta. Usein tilikautena pidetään normaalia kalenterivuotta mutta se ei ole pakollista.

Totaalitilikausi on termi yrityksen kaikille yhteenlasketuille tilikausille perustamisesta lopettamiseen. Vain totaalitilikauden perusteella voidaan tarkasti määritellä onko yritys ollut kannattava, koska mahdollisuutta esimerkiksi saatavien ja sijoitusten arvon eri tulkintoihin ei ole.

Kirjanpitovelvollisen kaikilla liikkeillä, siis kaikilla samaan konserniin kuuluvilla yrityksillä, on oltava sama tilikausi. Muuten konsernitilinpäätöksen tekeminen olisi käytännössä mahdotonta.

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.