Slashdot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Slashdot
Verkkosivusto http://slashdot.org/
Luonut Rob Malda
Avattu 1997

Slashdot (nimi tulee merkeistä: /.) on teknologiaan suuntautunut www-sivusto. Sen rungon muodostavat käyttäjien tekemät uutispoiminnot, kysymykset ja joskus myös kirja- ja elokuva-arvostelut. Slashdotin perinteikäs tunnuslause on News for Nerds, Stuff That Matters.

Sivuston avasi syyskuussa 1997 Rob "CmdrTaco" Malda.[1] Nykyisin sivua pyörittävät hänen lisäkseen Jeff "Hemos" Bates ja Robin "Roblimo" Miller. Kesäkuussa 1999 sivuston osti Andover.net, joka helmikuussa 2000 fuusioitui VA Linux -yhtiön kanssa. Vuodesta 2009 yhtiön nimi on Geeknet, Inc. Vuonna 2012 Dice Holdings osti Slashdotin SourceForge ja Freecode -palveluiden kanssa.[2] Tammikuussa 2016 BIZX LLC osti Slashdotia ja SourceForgea pyörittävän Slashdot Median.[3] Joulukuussa 2019 BIZX ja Slashdot Media yhdistyivät nimelle Slashdot Media.[4]

Slashdotin kommenttien tasoa pidetään yleensä ottaen korkeana. Perinteisesti poliittiset aiheet saavat ihmiset kirjoittamaan, ja eniten kommentteja ovat keränneet uutiset hyökkäyksestä Irakiin (4184 kpl) ja George W. Bushin uudelleenvalinnasta (4961 kpl). Uutiset lukitaan aina kahden viikon päästä niiden julkistamisesta, jonka jälkeen niihin ei voida enää ottaa kantaa. Slashdotiin tiedetään kommentoineen monia tunnettuja teknologia-alan ihmisiä, kuten Bruce Perens, John Carmack, Jimmy Wales, Alan Cox ja Steve Wozniak.

Tärkeä osa sivustoa on kommenttien moderointijärjestelmä, joka pisteytyksen lisäksi antaa asettaa kommenteille määreitä kuten "insightful" tai "funny". Rekisteröityneet käyttäjät saavat aina silloin tällöin moderointipisteitä jotka he voivat käyttää haluamallaan tavalla.

Slashdot on kuulu siihen liittyvästä slashdot-efektistä, joka tarkoittaa muiden sivustojen tukkiutumista (yleensä perin lyhyessä ajassa) useiden satojen käyttäjien pyrkiessä katsomaan uutisessa mainitun linkin sisältöä. Tämä voi johtaa jopa siihen, että sivusto ei enää vastaa palvelupyyntöihin. Slashdot itse käyttää Apache-webpalvelinta mod_perl-laajennoksella ja MySQL-tietokantaa. Kommentointijärjestelmää pyörittää sivuston oma avoin ohjelmisto Slash, jota käyttää myös mm. barrapunto.com.

Slashdotin kulttuuriin kuuluu useita vaihtuvia sisäpiirin kestovitsejä tai meemejä, kuten you insensitive clod! ja imagine a beowulf cluster of these.

Rob Malda kosi nykyistä vaimoaan Kathleen Fentiä 14. helmikuuta 2002 Slashdotin etusivulla julkaisemallaan jutulla.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. About Slashdot slashdot.org. Viitattu 14.7.2011. (englanniksi)
  2. Slashdot, SourceForge, FreeCode sold to jobs site company 18.9.2012. Ars Technica. Viitattu 21.4.2020. (englanniksi)
  3. DHI Group, Inc. Announces the Sale of Slashdot Media prnewswire.com. 28.1.2016. Viitattu 21.4.2020. (englanniksi)
  4. Slashdot Media to Merge with BIZX, LLC, Creating a Market Leader in B2B, Software, Technology, and Data markets.businessinsider.com. 20.12.2019. Viitattu 21.4.2020. (englanniksi)
  5. News for Nerds: Will you marry me? news.cnet.com. Viitattu 14.7.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Slashdot.