John Carmack

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John D. Carmack
Carmack vuonna 2006.
Carmack vuonna 2006.
Henkilötiedot
Syntynyt 20. elokuuta 1970 (ikä 48)
Yhdysvaltain lippu Roeland Park, Kansas, Yhdysvallat
Ammatti videopelisuunnittelija ja
-ohjelmoija
Muut tiedot
Asuinpaikka Heath, Texas, Yhdysvallat
Siviilisääty naimisissa
Puoliso Katherine Anna Kang
Lapset 2

John D. Carmack II (s. 20. elokuuta 1970 Roeland Park, Kansas) on yhdysvaltalainen videopelien suunnittelija, ohjelmoija, sekä Oculus VR:n teknologiajohtaja. Hän perusti vuonna 1991 John Romeron, Tom Hallin ja Adrian Carmackin (ei sukua) kanssa alan keskeisiin yrityksiin kuuluvan id Softwaren. Carmack tunnetaan erityisesti ensimmäisen persoonan ammuntapelien pelimoottorien kehittäjänä ja erittäin ansioituneena grafiikkaohjelmoijana. Carmack on naimisissa Katherine Anna Kangin kanssa, ja heillä on kaksi lasta.

Joitain tunnettuja pelejä joiden kehitystyöhön John Carmack on merkittävästi osallistunut, ovat Commander Keen, Wolfenstein 3D, Doom-pelisarja, Quake-pelisarja ja Rage. Sen lisäksi hän oli id Softwaren id Tech -pelimoottorien tekninen päävastuuhenkilö ja ohjelmoija moottorin viidenteen sukupolveen asti. Uusi id Tech -versio tuotetaan yleensä tarjoamaan pohja id Softwaren uusimmalle kehitteillä olevalle pelille. Moottoria on myös tapana lisensoida muille videopeliyhtiöille.

Carmack tunnetaan avoimen lähdekoodin puolustajana eikä hän lämpene ohjelmistopatenteille.[1] Vuonna 1995 John Carmack julkaisi Wolfenstein 3D:n lähdekoodin kaikkien saataville, ja siitä lähtien id Softwarelle tuotetut pelit ovat perinteikkäästi nähneet GNU GPL-lisensoidun lähdekoodijulkaisun aina muutaman vuoden kuluttua pelin kaupallisesta julkaisemisesta. Näitä tekoja on pidetty jaloina ja myös poikkeuksellisina siksi, että kaupallisten pelien lähdekoodi paljastetaan suurelle yleisölle erittäin harvoin.

7. elokuuta 2013 John Carmack liittyi Oculus VR:n palvelukseen teknologiajohtajana.[2] Yhtiön päätuote on Oculus Rift -virtuaalilasit. Päätöksestä huolimatta Johnin tavoitteena oli pitää roolinsa id Softwarella entisellään.[3] 22. marraskuuta 2013 Carmack kuitenkin ilmoitti ettei kahden yhtiön välillä tasapainoilu ole mahdollista ja että hän jättää id Softwaren.[4]

Armadillo Aerospace[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noin vuoden 2000 paikkeilla Carmack herätti uudestaan henkiin lapsuutensa kiinnostuksen raketteihin. Tuloksena syntyi avaruustutkimusyhtiö Armadillo Aerospace, jonka kunnianhimoisena lähtötavoitteena oli kehittää avaruusturismiin soveltuva miehitetty avaruusalus. Yhtiö teki useita rakettikokeiluja ja muun muassa osallistui Lunar Lander Challenge -kilpailuun Wirefly X-Prize Cup 2007 -tapahtumassa. Vuonna 2013 Carmack asetti Armadillo Aerospacen horrostilaan, joka tarkoitti että yhtiö jäi etsimään mielenkiintoisia yhteistyökumppaneita, mutta keskeytti resurssien käyttämisen tutkimus- ja kehitystyöhön. Vuonna 2015 Armadillo Aerospacen omaisuus päätettiin myydä EXOS Aerospace Systems & Technologies, Inc. -yhtiölle, jonka jälkeen Armadillo Aerospacen tarinan voidaan katsoa päättyneen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.