John Carmack

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John D. Carmack
Carmack vuonna 2006.
Carmack vuonna 2006.
Henkilötiedot
Koko nimi John D. Carmack II
Syntynyt21. elokuuta 1970 (ikä 53)
Yhdysvallat Roeland Park, Kansas, Yhdysvallat
Ammatti pelisuunnittelija, ohjelmoija
Puoliso Katherine Anna Kang
Pelisuunnittelija
Tunnetuimmat työt Doom, Quake ja Wolfenstein 3D
Pelitalot id Software
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

John D. Carmack II (s. 21. elokuuta 1970 Roeland Park, Kansas) on yhdysvaltalainen videopelien suunnittelija, ohjelmoija, sekä Oculus VR:n entinen teknologiajohtaja. Hän perusti vuonna 1991 John Romeron, Tom Hallin ja Adrian Carmackin (ei sukua) kanssa alan keskeisiin yrityksiin kuuluvan id Softwaren. Carmack tunnetaan erityisesti ensimmäisen persoonan ammuntapelien pelimoottorien kehittäjänä ja erittäin ansioituneena grafiikkaohjelmoijana.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joitain tunnettuja pelejä joiden kehitystyöhön John Carmack on merkittävästi osallistunut, ovat Commander Keen, Wolfenstein 3D, Doom-pelisarja, Quake-pelisarja ja Rage. Sen lisäksi hän oli id Softwaren id Tech -pelimoottorien tekninen päävastuuhenkilö ja ohjelmoija moottorin viidenteen sukupolveen asti. Uusi id Tech -versio tuotetaan yleensä tarjoamaan pohja id Softwaren uusimmalle kehitteillä olevalle pelille. Moottoria on myös tapana lisensoida muille videopeliyhtiöille.

Carmack tunnetaan avoimen lähdekoodin puolustajana eikä hän lämpene ohjelmistopatenteille.[1] Vuonna 1995 John Carmack julkaisi Wolfenstein 3D:n lähdekoodin kaikkien saataville, ja siitä lähtien id Softwarelle tuotetut pelit ovat perinteikkäästi nähneet GNU GPL-lisensoidun lähdekoodijulkaisun aina muutaman vuoden kuluttua pelin kaupallisesta julkaisemisesta. Näitä tekoja on pidetty jaloina ja myös poikkeuksellisina siksi, että kaupallisten pelien lähdekoodi paljastetaan suurelle yleisölle erittäin harvoin.

7. elokuuta 2013 John Carmack liittyi Oculus VR:n palvelukseen teknologiajohtajana.[2] Yhtiön päätuote on Oculus Rift -virtuaalilasit. Päätöksestä huolimatta Johnin tavoitteena oli pitää roolinsa id Softwarella entisellään.[3] 22. marraskuuta 2013 Carmack kuitenkin ilmoitti ettei kahden yhtiön välillä tasapainoilu ole mahdollista ja että hän jättää id Softwaren.[4] Hän jatkoi tehtävässään myös Facebookin (nykyään Meta) ostettua Oculuksen vuonna 2014.[5]

18. joulukuuta 2022 Carmack kertoi Facebook-sivullaan jättävänsä työnsä Metalla. Hän suhtautui julkaisussaan kriittisesti Metan virtuaalitodellisuusprojekteihin ja näki ne voimavarojen haaskaamisena. Jatkossa Carmack aikoo keskittyä kasvuyrityksensä Keen Technologiesin johtamiseen.[5]

Armadillo Aerospace[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noin vuoden 2000 paikkeilla Carmack herätti uudestaan henkiin lapsuutensa kiinnostuksen raketteihin. Tuloksena syntyi avaruustutkimusyhtiö Armadillo Aerospace, jonka kunnianhimoisena lähtötavoitteena oli kehittää avaruusturismiin soveltuva miehitetty avaruusalus. Yhtiö teki useita rakettikokeiluja ja muun muassa osallistui Lunar Lander Challenge -kilpailuun Wirefly X-Prize Cup 2007 -tapahtumassa. Vuonna 2013 Carmack asetti Armadillo Aerospacen horrostilaan, joka tarkoitti että yhtiö jäi etsimään mielenkiintoisia yhteistyökumppaneita, mutta keskeytti resurssien käyttämisen tutkimus- ja kehitystyöhön. Muiden muassa joukko entisiä Armadillon työntekijöitä perustivat toukokuussa 2014 Exos Aerospacen jatkamaan työtä. Vuonna 2015 Armadillo Aerospacen omaisuus päätettiin myydä Exos Aerospacelle, jonka jälkeen Armadillo Aerospacen tarinan voidaan katsoa päättyneen.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carmack on naimisissa Katherine Anna Kangin kanssa, ja heillä on kaksi lasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Slashdot-kommentti #12701745
  2. Oculus VR blog: John Carmack Joins Oculus as CTO
  3. Totilo, Stephen: John Carmack Has New 'Full-Time' VR Job, But Is Not Quite Gone From id Kotaku. 07.08.2013. Arkistoitu 29.11.2021. Viitattu 18.12.2022. (englanniksi)
  4. Dyer, Mitch: IGN: Doom Creator John Carmack Officially Leaves id Software IGN. 22.11.2013. Arkistoitu 17.12.2022. Viitattu 18.12.2022. (englanniksi)
  5. a b John Carmack jättää Metan ja virtuaalitodellisuusteknologian taakseen Pelaaja. 18.12.2022. H-Town Oy. Arkistoitu 18.12.2022. Viitattu 18.12.2022.