Commander Keen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Commander Keen
Commander Keen 4
Commander Keen 4
Kehittäjä id Software (DOS),
David A. Palmer Productions (GBC),
Super Fighter Team (Android)
Julkaisija Apogee Software,
Softdisk,
FormGen,
Activision,
Super Fighter Team
Ohjaaja Tom Hall
Suunnittelija Tom Hall
Ohjelmoija John Carmack
Julkaistu 1990, 1991, 2001, 2013
Lajityyppi Tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli
Alusta MS-DOS, Game Boy Color, Android
Jakelumuoto yksi 5 ¼ tuuman levyke
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Commander Keen on id Softwaren luoma tietokonepelihahmo ja tietokonepelisarja.

Commander Keen -pelien pääosassa on Billy Blaze -niminen violettipaitainen poika, joka on varustettu jalkapallokypärällä, laserpistoolilla ja hyppykepillä. Pelit sijoittuvat lähinnä avaruuteen eri planeetoille, joissa Billy seikkailee. Pelit ovat hyvin perinteisiä tasohyppelyjä, mutta merkittäväksi ne teki PC-peleissä lähes ennennäkemättömän hieno EGA-grafiikka näytönvierityksineen ja shareware-levitysmuoto, jota id Software käytti myöhemmin Wolfenstein 3D:ssä ja Doomissa.

Keen-pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seitsemän Commander Keen peliä julkaistiin MS-DOS alustalle. Pelit on jaettu sarjoihin ja ne katsotaan olevan episoodeja näiden kuuluvaan sarjaan. Sarjan ensimmäinen jakso oli yleensä saatavilla shareware-levitysmuotoa käyttäen. Kahdeksas Commander Keen peli julkaistiin Game Boy Color-alustalle.

Commander Keen in Invasion of the Vorticons[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Invasion of the Vorticons julkaistiin joulukuussa 1990. Kyseisen trilogian julkaisi Apogee Software shareware-levitysmuotoa käyttäen. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että ensimmäinen episoodi oli vapaasti levitettävissä, mutta toinen ja kolmas episoodi olivat maksullisia.

1. Marooned on Mars
Commander Keenin tutkiessa Mars planettaa, pahaaikeiset Vorticonit varastavat neljä tärkeää komponenttia hänen aluksestaan. Vorticonit piilottavat nämä ympäri Marsin kaupunkeja ja Keen kohtaa erilaisia avaruusolentoja ja robotteja yrittäessään saada puuttuvat komponentit takaisin. Kyseisessä episoodissa han myös löytää hänen tavaramerkikseen muodostuneen hyppykepin.
2. The Earth Explodes
Löydettyään aluksensa komponentit Commander Keen on matkalla takaisin maahan, vain huomatakseen että Vorticonejen emäalus liihottaa maapallon yllä. Kyseinen alus on varustettu kahdeksalla tehokkaalla Tantalus Ray X-14 tykillä jotka ovat tähdätty maapallon tärkeisiin maamerkkeihin. Tehätävänä on deaktivoida nämä vaaralliset tykit.
3. Keen Must Die!
Keen matkustaa Vorticonejen kotiplaneetalle löytääkseen mystisen Grand Intellectin jonka käskystä Vorticonit ovat tähdänneet maapalloa. Episoodissa päämääränä on tuhota pahamaineinen Grand Intellect.

Commander Keen in Keen Dreams[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keen Dreams julkaistiin kesällä 1991. Softdiskin kautta peli oli aluksi ainoastaan saatavilla maksusta, mutta elokuussa 1992 episoodi julkaistiin shareware-levitysmuotoa käyttäen.

3,5. Keen Dreams
Kieltäydyttyään syömästa vihanneksia jotka hänen vanhempansa hänelle tarjosivat, Commander Keen menee nukkumaan. Yhtäkkiä hän löytää itsensä ihmeellisestä Tuberian valtakunnasta. Valtakunnan johtaja kuningas Boobus Tuber on myös vanginnut muita nukkuvia lapsia kyseiseen valtakuntaan. Kyseisessä episoodissa tavaramerkiksi muodostuneet laserpistooli ja hyppykeppi eivät ole käytettävissä, vaan aseena käytetään kukkataikavoimaa joka väliaikaisesti muuttaa viholliset kukiksi.
Kyseisestä episoodista on myös tehty käännos Android alustalle. Käännös julkaistiin 10. kesäkuuta 2013 ja on saatavilla Google Play kaupasta.

Commander Keen in Goodbye, Galaxy![muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Goodbye, Galaxy! jatko-osa alkuperäiseen Invasion of the Vorticons trilogiaan julkaistiin vuoden 1991 loppupuolella. Apogee Software julkaisi jälleen pelin shareware-levitysmuotoa käyttäen, joten neljättä episoodia sai levittää ilmaiseksi, kun taas viides episoodi oli tarjolla maksua vastaan.

4. Secret of the Oracle
Commander Keen on juuri saanut kotitekoisen radionsa valmiiksi kun hän kuulee että Shikadi rotu suunnittelee linnunradan tuhoamista. Kuultuaan tämän, hän kiirehtii planeetalle Gnosticus IV kysyäkseen neuvoa oraakkelin hoitajilta. Hänelle kuitenkin kerrotaan että hoitajat ovat vangittu, joten episoodin päämääränä on vapauttaa kyseiset hoitajat.
5. The Armageddon Machine
Saatuaan tarvitsemansa tiedon oraakkelilta, Commander Keen matkaa Shikadejen avaruusasemalle, Omegamaticille. Tehtävänä on edetä läpi avaruusasemaa yrittäen samanaikaisesti deaktivoida aseman.

Commander Keen in Aliens Ate My Baby Sitter![muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aliens Ate My Baby Sitter! peli oli ainoa alkuperäisistä Commander Keen peleistä jota ei julkaistu shareware-levitysmuotoa käyttäen. Kyseisen pelin julkaisi FormGen vuoden 1991 loppupuolella ja se oli saatavilla suoraan kaupanhyllyiltä.

6. Aliens Ate My Baby Sitter!
Commander Keenin lapsenvahdin Mollyn sieppaavat Bloogeiksi kutsutut eliöit. Keen matkustaa heidän kotiplaneetalleen Fribbulus Xaxiin ja yrittää pelastaa lapsenvahdin.

Aliens Ate My Baby Sitter! -pelin jälkeen id Software suunnitteli uutta Keen-jatkumoa nimellä The Universe Is Toast!, mutta suunnitelmat kariutuivat, kun jo vuonna 1992 ilmestyneen Wolfenstein 3D:n valtavan menestyksen myötä yritys päätti keskittää mielenkiintonsa FPS-pelien kehittämiseen.

Commander Keen (Game Boy Color)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commander Keen julkaistiin euroopassa 15. kesäkuuta 2001 Game Boy Color alustalle. Kyseinen peli oli ainoa sarjassa joka ei ollut id Softwaren kehittämä; pelin kehitti David A. Palmer Productions ja julkaisijana toimi Activision.

Commander Keen muissa peleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Commander Keen.