Ensimmäisen persoonan ammuntapeli

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuva ensimmäisen persoonan ammuntapelistä FreeDoom

Ensimmäisen persoonan ammuntapeli (myös FPS -peli, engl. First Person Shooter) on ampumiseen keskittyvä videopeligenre, jossa pelimaailma esitetään pelihahmon näkökulmasta. Tyypillisesti kuvassa näkyy myös hahmon kädessä oleva ase, jolla ammutaan ympäristössä liikkuvia vihollisia tai muita esineitä. Näytössä saattaa olla myös pelaamiselle tärkeitä tietoja, kuten pelihahmon tavaravalikoima, pelihahmon elinvoiman tai energiatason kuvaaja, tekstitietoa ympäröivästä pelimaailmasta, erilaisia pistetaulukoita tai kartta.

Ensimmäisen persoonan ammuntapelit simuloivat kokemusta kolmiulotteisesta ympäristöstä ja äänimaailmasta. Muissa pelityypeissä näkökulma on yleensä ulkopuolinen, lukuun ottamatta simulaatio- ja ajopelejä. Myös elokuvissa hahmon ensimmäisen persoonan näkökulmaa on käytetty ajoittain tehokeinona, mutta kokonaisen elokuvan kuvaaminen tästä näkökulmasta on harvinaista.

Pelien juoni on usein vihollishahmoille ohjelmoidun tekoälyn ja niiden toiminnan sekä erilaisten taustakertomusten varassa. Tavoitteena on useimmiten pelimaailmassa liikkuminen, erilaisten tehtävien suorittaminen ja vastustajien eliminoiminen.

Nykyaikaisten FPS -pelien realistinen grafiikka ja animointi on ajoittain johtanut siihen, että niitä on syytetty tarpeettomasta väkivaltaisuudesta, jopa eräistä väkivallanteoista, kuten koulujen ampumatapauksista Yhdysvalloissa.

Eräs varhaisia pelihahmon näkökulmasta kuvattuja kolmiulotteisia räiskintäpelejä oli Atarin vuonna 1980 julkaisema Battlezone, jossa pelaaja asettui panssariajoneuvon ohjaimiin. Corporation (1990) oli varhainen roolipeliä ja FPS -peliä yhdistävä peli. Nykyisen FPS -pelibuumin aloittajana pidetään id Softwaren Wolfenstein 3D:tä ja Doomia. Varhaisiin teknisesti kehittyneisiin ensimmäisen persoonan näkökulmasta kuvattuihin peleihin kuului Ultima Underworld: The Stygian Abyss (1992), joka ei kuitenkaan ollut ammunta-, vaan roolipeli. Eri pelitalojen ja kehitystiimien luomat ja lisensoimat FPS-pelimoottorit johtivat 1990- ja 2000-luvuilla FPS -pelien lajityypin syntyyn. Nykyään FPS -pelejä valmistetaan sekä tietokoneille että pelikonsoleille.