Cameo-rooli

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Cameorooli)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Alfred Hitchcock tekee cameon elokuvassa Notorious – kohtalon avain.

Cameo-rooli eli cameorooli on joskus suomennettu näyttäytymisosaksi. Siinä henkilö, yleensä julkisuuden henkilö, esiintyy omana itsenään elokuvassa, kirjassa tai muussa taideteoksessa hyvin ohuesti ja hetkellisesti, tarinan keskiöstä syrjässä.

Dokumenttimateriaalin käyttöä fiktioelokuvassa ei kuitenkaan katsota tällaiseksi näyttäytymiseksi. Filmialan kirjoittamattomiin sääntöihin kuuluu, ettei cameoroolin esittäjää mainita lopputeksteissä eikä esiintymisestä makseta palkkiota. Juuri tämä erottaa cameoesiintymisen vierasesiintymisestä. Usein ohjaajat tekevät cameoroolin ohjaamissaan elokuvissa. Tämä oli esimerkiksi Alfred Hitchcockin tavaramerkki. Myös monet muusikot, kuten Michael Jackson, ovat tehneet cameorooleja. Muun muassa Hämähäkkimies- ja Ryhmä-X-sarjakuvat luonut sarjakuvakäsikirjoittaja Stan Lee on myös esiintynyt esimerkiksi elokuvissa Spider-Man – Hämähäkkimies ja X-Men: Viimeinen kohtaaminen. Peter Jackson teki cameoroolin kaikissa Taru sormusten herrasta -elokuvissa.

Joskus cameo tarkoittaa kuuluisuuden näyttäytymistä pikkuroolissa; näin esiintyi esimerkiksi Frank Sinatra kapakkapianistina ja Buster Keaton Central Pacific -junan konduktöörinä elokuvassa Maailman ympäri 80 päivässä tai ohjaaja Steven Spielberg verovirkailijana elokuvassa Blues Brothers. Myös George Lucas teki esiintymisen uusimman Tähtien sota -trilogian viimeisessä osassa, isohkona sini-ihoisena poliitikkona kansleri Palpatinen taustalla. Myös elokuvassa Detroit Rock City Kiss esiintyi elokuvan lopussa omana itsenään. Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa esiintyi ruotsalaisessa televisiosarjassa Mika (Mika och renen Ossian på äventyr), jossa Mika oli poronsa kanssa Tukholmassa.[1] Toinen kuninkaallinen, joka on tehnyt cameon, on nykyinen Jordanian kuningas Abdullah II, joka prinssivuosinaan teki lyhyen cameon avaruus-scifisarjan Star Trek: Voyager jaksossa 35.[2]

Suomalaisissa elokuvissa muun muassa asianajaja Matti Wuorella oli pieni rooli Aki Kaurismäen ohjaamassa elokuvassa Mies vailla menneisyyttä. Mika Häkkinen teki pienen roolin elokuvassa Uuno Turhapuro – This Is My Life, niin kuin monet muutkin tunnetut henkilöt kuten Arvi Lind, Arto Nyberg, Lenita Airisto ja Pertti Virtanen. Samoin elokuvassa Uuno Turhapuro armeijan leivissä nähtiin mokkereiden roolissa muun muassa Kalle Holmberg, Pekka Vennamo, Jorma Ojaharju ja Riki Sorsa, autosotamiehenä Ensio Itkonen sekä omana itsenään tennispelaaja Olli Rahnasto.

Matti Kassilan ohjaamassa elokuvassa Vodkaa, komisario Palmu Yleisradion pääjohtaja Repo esittää itseään.

Yksi runsaasti cameorooleja tehneistä yksittäisistä henkilöistä on roskaelokuvien harrastaja Forrest J. Ackerman, joka ehti elämänsä aikana esiintyä peräti 210 cameossa. Yksittäisiä elokuvia, joissa on useita cameoita, on edellä mainitun Maailman ympäri 80 päivässä lisäksi esimerkiksi Casino Royale, jossa cameon tekivät muiden muassa William Holden, Stirling Moss, George Raft ja Peter O'Toole sekä Yön selkään, jossa lukuisat elokuvaohjaajat tekivät cameoita.

Cameoita tehdään toisinaan myös musiikkivideoissa. Eurythmics-yhtyeen musiikkivideo Who's That Girl? on kuuluisa lukuisista cameoistaan.

Fyysikko Stephen Hawking on tehnyt useita cameoita, kuten Star Trek – uusi sukupolvi -jaksossa Taistelukomennus, osa 1, jossa hän pelaa pokeria Albert Einsteinin, Isaac Newtonin ja Datan kanssa. Hän on esittänyt itseään myös sarjoissa Futurama, Simpsonit ja Rillit huurussa.[3]

Tintin seikkailut –animaatiosarjan tekijät lisäsivät Hergén jokaiseen jaksoon. Hän esiintyy myös vuoden 2011 animaatioelokuvassa.[4]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]