Data (Star Trek)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Komentajakapteeni Data oli tiedemies Noonien Soongin luoma kuvitteellinen androidi televisiosarjassa Star Trek – uusi sukupolvi sekä siihen perustuvissa elokuvissa. Dataa esitti näyttelijä Brent Spiner.[1] Kuten ”veljensä” Lore sekä muut Soongin luomat androidit, myös Data on perinyt Soongin ulkonäön.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Datan alkuperä on epäselvä. Tähtilaivaston upseerien Omicron Thetalta pelastama androidi ei kotiplaneettansa elämän tuhouduttua nähnyt muita vaihtoehtoja kuin uran luomisen Tähtilaivastossa. Koneen älykkyydellä, pitkäjännitteisyydellä ja pedanttiudella Data läpäisikin Tähtiakatemian loistavin arvosanoin. Data palveli paitsi U.S.S. Enterprisellä (sekä D että E) ja U.S.S. Triestellä, myös U.S.S. Sutherlandin komentajana. Data tuhoutui kapteeniaan (Jean-Luc Picard) pelastaessaan vuonna 2379 elokuvassa Star Trek: Nemesis. Hänet oli nimitetty Enterprisen förstiksi, mutta hän ei ehtinyt ottaa tehtävää vastaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Datan hahmossa on yhtäläisyyksiä alkuperäisen Star Trek -sarjan vulkanuslaisen Spockin kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Leveelahti, Jukka: Star Trek: The Next Generation. Portti, 1994, nro 2, s. 83, 84. Tampere: Tampereen Science Fiction Seura r.y.. ISSN 0359-114X.