Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus
The Adventures of Tintin:
Secret of the Unicorn
Ohjaaja Steven Spielberg
Käsikirjoittaja Steven Moffat
Edgar Wright
Joe Cornish
Perustuu Hergén Tintti-sarjakuviin Yksisarvisen salaisuus, Kultasaksinen rapu ja Rakham Punaisen aarre
Tuottaja Steven Spielberg
Peter Jackson
Kathleen Kennedy
Säveltäjä John Williams
Kuvaaja Janusz Kamiński
Leikkaaja Michael Kahn
Pääosat Jamie Bell
Andy Serkis
Daniel Craig
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Uusi-Seelanti
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Columbia Pictures
Nickelodeon Movies
Amblin Entertainment
The Kennedy/Marshall Company
WingNut Films
Hemisphere Media Capital
Studios Hergé
Levittäjä Paramount Pictures
Sony Pictures Entertainment
Ensi-ilta Belgia 22. lokakuuta 2011
Suomi 4. marraskuuta 2011
Yhdysvallat 21. joulukuuta 2011
Kesto 107 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 135 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 373 993 951 dollaria
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus (engl. The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn) on vuonna 2011 ensi-iltansa saanut liikkeenkaappauksella toteutettu animaatioelokuva, joka perustuu Hergén tunnetun sarjakuvasankarin Tintin seikkailuihin. Elokuvan on ohjannut Steven Spielberg ja tuottanut Peter Jackson.

Elokuva perustuu pääasiassa albumiin Yksisarvisen salaisuus, mutta useat kohtaukset ja sivujuonet on poimittu Kultasaksisesta ravusta sekä loppukohtaus Rakham Punaisen aarteesta.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Nuori toimittaja Tintti (Jamie Bell) ja hänen koiransa Milou käyskentelevät markkinoilla eräässä eurooppalaisessa kaupungissa. Tintti ostaa halvalla Yksisarvinen-nimistä kolmimastoista purjelaivaa esittävän pienoismallin, mutta saa välittömästi kimppuunsa pahaenteisen Ivan Ivanovitšch Sakarinin (Daniel Craig) sekä salaperäisen Barnaby Dawnesin (Joe Starr), jotka yrittävät kumpikin ostaa pienoismallin häneltä. Tintti kieltäytyy myymästä pienoismallia ja vie sen kotiinsa. Pienoismalli menee kuitenkin rikki Miloun ja naapurin kissan ottaessa yhteen, ja pienoosmallin katkenneen maston sisältä putoaa pergamenttirulla. Milou huomaa lipaston alle vierivän rullan, muttei onnistu ilmoittamaan siitä Tintille. Sillä välin epäpätevät etsivät Dupond ja Dupont (Simon Pegg ja Nick Frost) ovat jäljittämässä taskuvarasta, Aristeides Sellististä (Toby Jones). Tintti käy tapaamassa Sakarinia Moulinsartin linnassa ja saa kuulla, että hänen ostamastaan pienoismallista on olemassa kaksoiskappale, joka on Sakarinin hallussa.

Myöhemmin Sakarinin liittolaiset ampuvat Barnabyn, joka yrittää varoittaa Tinttiä, ja myöhemmin sieppaavat Tintin ja vievät hänet SS Karaboudjanille. Laivalla Tintti pakenee ja tapaa laivan kapteenin, Archibald Haddockin (Andy Serkis). Haddock on saanut jatkuvalla syötöllä viskiä ensimmäiseltä perämieheltään, Allanilta (Daniel Mays), joka työskentelee Sakarinin laskuun, ja sen johdosta Haddock on suurimman osan ajasta humalassa, eikä tiedä laivan tapahtumista mitään. Tintti, Milou ja Haddock pääsevät lopulta pakenemaan Karaboudjanilta pelastusveneellä. Sakarin lähettää vesitason etsimään heidät, mutta Tintti saa koneen tekemään pakkolaskun. Sitten he nousevat koneeseen ja lähtevät lentämään kohti Baggharin satamaa Marokossa, mutta joutuvat tekemään pakkolaskun aavikolle.

Aavikon kuumuuden heikentämä ja alkoholin vieroitusoireista kärsivä Haddock alkaa nähdä hallusinaatioita ja muistaa tarinoita, joita hänen isänsä kertoi hänelle heidän esi-isästään, sir François De Hadoquesta. Sir François oli Yksisarvisen kapteeni 1600-luvulla ja joutui kerran aarteilla lastatun laivansa kanssa merirosvolaivan uhriksi. Merirosvoja johti naamiota käyttävä Rakham Punainen. Merirosvojen ja Yksisarvisen miehistön välille puhkesi kiivas taistelu, mutta lopulta Yksisarvinen joutui pahasti alakynteen. Sir François päätti mieluummin upottaa Yksisarvisen ja sen aarteen kuin sallia Rakham Punaisen ottaa ne haltuunsa. Tintti tajuaa, että Yksisarvisesta on olemassa kolmaskin pienoismalli ja että jokaiseen pienoismalliin on kätketty pergamenttirulla. Yhdessä rullat paljastaisivat uponneen Yksisarvisen ja sen aarteen sijainnin.

Baggharissa Tintti ja kapteeni saavat tietää, että Yksisarvisen kolmas pienoismalli on Omar ben Salaadin (Gad Elmaleh) käsissä. Salaad on kuitenkin lukinnut pienoismallin luodinkestävän lasivitriinin sisälle. Sakarin suunnittelee järjestävänsä Salaadinin palatsissa konsertin, jossa esiintyy Bianca Castafiore (Kim Stengel), ”Milanon satakieli”. Castafioren viiltävä lauluääni kykenee särkemään pienoismallin vitriinin, niin että Sakarinin haukka voi sitten liitää varastamaan tämän pienoismallin ja täten siihen kätketyn pergamenttirullan. Seuraa takaa-ajo kaupungin halki satamaan. Takaa-ajon päätteeksi Sakarin onnistuu viimein pakenemaan Tintiltä ja Haddockilta mukanaan kaikki kolme pergamenttirullaa. Tintti jahtaa Sakarinia takaisin Eurooppaan ja järjestää tätä varten satamaan poliisivastaanoton. Haddock ja Sakarin, joka paljastuu Rakham Punaisen perilliseksi, uusivat esi-isiensä hurjapäisen miekkataistelun satamanostureilla. Lopulta Haddock onnistuu päihittämään Sakarinin.

Tintti ja Haddock saavat kaikki kolme rullaa käsiinsä, ja koordinaatit johdattavat heidät Moulinsartin linnaan. Linnan kellarista salaisen alueen ja sieltä Pyhää Johannesta esittävän patsaan, jonka jalkojen edessä on maapallon. Haddock huomaa siinä saaren, jota ei pitäisi olla olemassa, ja sitä painamalla avaa pallon, jonka sisältä löytyy Sir François’n pelastama osa Yksisarvisen aarteesta sekä vihje Yksisarvisen uppoamispaikasta. Tintti ja Haddock päättävät jatkaa seikkailua löytääkseen loput aarteesta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Alkuperäinen näyttelijä Suomenkielinen ääninäyttelijä Rooli
Jamie Bell[2] Samuel Harjanne Tintti
Andy Serkis Jarmo Koski kapteeni Archibald Haddock / Sir François De Hadoque
Daniel Craig[2] Antti Jaakola Ivan Ivanovitš Sakarin / Rakham Punainen
Nick Frost[3] Santeri Kinnunen Dupond
Simon Pegg[3] Jukka Laaksonen Dupont
Toby Jones Teijo Eloranta Aristeides Sellistinen
Daniel Mays Matti Onnismaa Allan
Mackenzie Crook ? Tom
Gad Elmaleh Tidjân Ba šeikki Omar ben Salaad
Enn Reitel Juhani Rajalin Nestor
Markku Huhtamo herra Crabtree
Tony Curran Carl-Kristian Rundman luutnantti Delcourt
Joe Starr Heikki Sankari Barnaby Dawnes
Kim Stengel Johanna Rusanen-Kartano Bianca Castafiore
Sonje Fortag Carla Rindell rouva Peippo
Cary Elwes ja Phillip Rhys Aku Laitinen ja Antti L. J. Pääkkönen lentäjät
Sebastian Roché Tero Koponen Pedro
Nathan Meister Juhani Rajalin Hergé

Suomenkielisen version sivurooleista vastaavat Panu Vauhkonen, Petri Hanttu, Teuvo Matala, Mikael Eklund, Marja Packalén ja Markus Bäckman.[4]

Suomalainen tuotanto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Suomennos: Marko Hartama / SDI Media
Ohjaus: Carla Rindell
Äänitys: Kari Starck
Tuotantokoordinaattori: Carolina Heinonen
Studio: SDI Media A/S, Finnish Branch

Steven Spielberg tutustui Tintin seikkailut -sarjaan ensimmäistä kertaa vuonna 1981, kun eräs elokuvakriitikko vertasi hänen uusinta elokuvaansa Kadonneen aarteen metsästäjät Tintin seikkailuihin. Spielbergin sihteeri kävi ostamassa hänelle ranskankielisiä Tintti-tarinoita, joiden kuvakielestä Spielberg piti paljon.[5] Tintti-sarjan luoja Hergé, joka oli ollut tyytymätön Tintin aiempiin näytelmäelokuva- ja animaatiosovituksiin, ihastui Spielbergin elokuviin. Michael Farr, joka on kirjoittanut kirjan Tintin: Complete Companion on sanonut Hergén sanoneen, että Spielberg oli ehkä ainoa ohjaaja, joka voisi tehdä hänen hahmolleen oikeutta elokuvalla.[6] Vuonna 1983 Spielberg sopi tapaamisesta Hergén kanssa tarkoituksenaan keskustella elokuva-oikeuksista. Hergé kuoli ennen tapaamista, mutta hänen leskensä suostui myymään sarjakuvan elokuvaoikeudet Spielbergille.[5] Spielbergin Amblin Entertainment -yhtiö sai kolmivuotisen option elokuvien tekoon 1984.[6]

Elokuvan pääosassa Tinttinä nähdään Jamie Bell. Rooliin valittu Thomas Sangster jätti projektin kuvausten alkamisen viivästyttyä loppuvuodesta 2008.[7]

  1. Thompson, Anne: Films up in the air after studios split Variety. 9.10.2008. Viitattu 30.4.2011. (englanniksi)
  2. a b Paramount Pictures and Sony Pictures Entertainment Announce the January 26 Start of Principal Photography on the 3D Motion Capture Feature 'The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn' Directed by Steven Spielberg and Starring Jamie Bell and Daniel Craig 26.1.2009. PR Newswire. Arkistoitu 1.2.2009. Viitattu 24.6.2009. (englanniksi)
  3. a b Armstrong, Stephen: Simon Pegg: He’s Mr Popular The Sunday Times. 21.9.2008. Viitattu 21.9.2008.
  4. Buena Vista International Finland: Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus bvifinland.fi. Arkistoitu 5.3.2016. Viitattu 30.10.2011.
  5. a b Ruben V. Nepales. "Spielberg may co-direct next with Peter Jackson", Philippine Daily Inquirer, 2008-05-18. Luettu 2008-05-18. Archived from the original on 2015-02-05. 
  6. a b Dawson, Jeff: Tintin and the Movie Moguls? The Sunday Times. 27.5.2007. Viitattu 3.9.2008. (englanniksi)
  7. Thompson, Anne: Films up in the air after studios split Variety. 9.10.2008. Viitattu 24.6.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]