Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus
The Adventures of Tintin:
Secret of the Unicorn
Tintin seikkailut- Yksisarvisen salaisuus.jpg
Ohjaaja Steven Spielberg
Käsikirjoittaja Steven Moffat
Edgar Wright
Joe Cornish
Perustuu Hergén Tintti-sarjakuviin Yksisarvisen salaisuus, Kultasaksinen rapu ja Rakham Punaisen aarre
Tuottaja Steven Spielberg
Peter Jackson
Kathleen Kennedy
Säveltäjä John Williams
Kuvaaja Janusz Kamiński
Leikkaaja Michael Kahn
Pääosat Jamie Bell
Andy Serkis
Daniel Craig
Nick Frost
Simon Pegg
Daniel Mays
Mackenzie Crook
Toby Jones
Gad Elmaleh
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Uusi-Seelanti
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Columbia Pictures
Nickelodeon Movies
Amblin Entertainment
The Kennedy/Marshall Company
WingNut Films
Hemisphere Media Capital
Studios Hergé
Ensi-ilta Belgian lippu 22. lokakuuta 2011
Suomen lippu 4. marraskuuta 2011
Yhdysvaltain lippu 21. joulukuuta 2011
Kesto 107 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 135 miljoonaa USD[1]
Tuotto 373 993 951 USD
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
Allmovie

Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus (The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn) on vuonna 2011 ensi-iltansa saanut liikkeenkaappauksella toteutettu animaatioelokuva, joka perustuu Hergén tunnetun sarjakuvasankarin Tintin seikkailuihin. Elokuvan on ohjannut Steven Spielberg ja tuottanut Peter Jackson.

Elokuva perustuu pääasiassa albumiin Yksisarvisen salaisuus, mutta useat kohtaukset ja sivujuonet on poimittu Kultasaksisesta ravusta sekä loppukohtaus Rakham Punaisen aarteesta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Nuori toimittaja Tintti (Jamie Bell) ja hänen koiransa Milou käyskentelevät markkinoilla eräässä eurooppalaisessa kaupungissa. Tintti ostaa halvalla Yksisarvinen-nimistä kolmimastoista purjelaivaa esittävän pienoismallin, mutta saa välittömästi kimppuunsa pahaenteisen Ivan Ivanovitch Sakarinin (Daniel Craig) sekä salaperäisen Barnabyn (Joe Starr), jotka yrittävät kumpikin ostaa pienoismallin häneltä. Tintti kieltäytyy myymästä laivaa ja vie sen kotiinsa. Laiva menee kuitenkin rikki Miloun ja erään naapurin kissan ottaessa yhteen, ja laivan katkenneen maston sisältä putoaa pergamenttirulla. Milou huomaa rullan, muttei onnistu ilmoittamaan siitä Tintille. Sillä välin epäpätevät etsivät Dupond ja Dupont (Simon Pegg ja Nick Frost) ovat jäljittämässä valloilleen päässyttä taskuvarasta, Aristeides Sellististä (Toby Jones). Tintti käy tapaamassa Sakarinia Moulinsartin linnassa ja saa kuulla, että hänen ostamastaan laivasta on olemassa kaksi pienoismallia.

Myöhemmin Sakarinin liittolaiset ampuvat Barnabyn, joka yrittää varoittaa Tinttiä, ja myöhemmin sieppaavat Tintin ja vievät hänet SS Karaboudjanille. Laivalla Tintti pakenee ja tapaa laivan nimellisen kapteenin, Archibald Haddockin (Andy Serkis). Haddock on saanut jatkuvalla syötöllä viskiä ensimmäiseltä perämieheltään Allanilta (Daniel Mays), joka työskentelee Sakarinin laskuun, ja sen johdosta Haddock on suurimman osan ajasta humalassa, eikä tiedä laivan tapahtumista mitään. Tintti ja Haddock (sekä Milou) pääsevät lopulta pakenemaan Karaboudjanilta pelastusveneellä. Sakarin lähettää vesitason etsimään heidät, mutta Tintti saa koneen tekemään pakkolaskun. Sitten he nousevat koneeseen ja lähtevät lentämään kohti (fiktiivistä) marokkolaista Baggharin satamaa, mutta joutuvat tekemään pakkolaskun aavikolle.

Aavikon kuumuuden heikentämä ja alkoholin vieroitusoireista kärsivä Haddock alkaa nähdä hallusinaatioita ja muistaa tarinoita, joita hänen isänsä kertoi hänelle heidän esi-isästään, sir François De Hadoquesta. Sir François oli Yksisarvisen kapteeni 1600-luvulla ja joutui kerran aarteilla lastatun laivansa kanssa merirosvolaivan uhriksi. Merirosvoja johti naamiota käyttävä Rakham Punainen. Merirosvojen ja Yksisarvisen miehistön välille puhkesi kiivas taistelu, mutta lopulta Yksisarvinen joutui antautumaan. Sir François päätti mieluummin upottaa Yksisarvisen ja sen aarteen kuin sallia Rakham Punaisen ottaa ne haltuunsa. Paljastuu, että Yksisarvisesta on tehty kolme pienoismallia ja että niihin jokaiseen on kätketty pergamenttirulla. Yhdessä rullat paljastavat uponneen Yksisarvisen ja sen aarteen sijainnin.

Baggharissa Tintti ja kapteeni saavat tietää, että Yksisarvisen kolmas pienoismalli on Omar Ben Salaadin (Gad Elmaleh) käsissä. Salaad on kuitenkin lukinnut pienoismallin luodinkestävän lasivitriinin sisälle. Sakarin suunnittelee järjestävänsä Salaadinin palatsissa konsertin, jossa esiintyy Bianca Castafiore (Kim Stengel), ”Milanon satakieli”. Castafioren viiltävä lauluääni kykenee särkemään pienoismallin vitriinin, niin että Sakarinin haukka voi sitten liitää varastamaan kolmannen pergamenttirullan. Seuraa takaa-ajo kaupungin halki satamaan. Takaa-ajon päätteeksi Sakarin onnistuu viimein pakenemaan Tintiltä ja Haddockilta mukanaan kaikki kolme pergamenttirullaa. Tintti jahtaa Sakariniä takaisin Eurooppaan ja järjestää tätä varten satamaan poliisivastaanoton. Haddock ja Sakarin, joka paljastuu Rakham Punaisen perilliseksi, uusivat esi-isiensä hurjapäisen miekkataistelun satamanostureilla. Lopulta Haddock onnistuu päihittämään Sakarinin.

Tintti ja Haddock saavat kaikki kolme rullaa käsiinsä, ja heille selviää, että rullien mukaan heidän etsimänsä aarre löytyy Moulinsartin linnasta, jonka Francis Haddock on aikoinaan rakennuttanut. Linnan kellarista he löytävät osan Yksisarvisen aarteesta sekä seuraavan vihjeen, joka opastaa heidät uponneen Yksisarvisen jäljille.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jamie Bell  … Tintti[2]  
 Andy Serkis  … Kapteeni Haddock / Sir François De Hadoque  
 Daniel Craig  … Ivan Ivanovitch Sakarin / Rakham Punainen[2]  
 Nick Frost ja Simon Pegg  … Dupont ja Dupond[3]  
 Toby Jones  … Aristeides Sellistinen  
 Enn Reitel  … Nestor / Crabtree  
 Daniel Mays  … Allan  
 Tony Curran  … luutnantti Delcourt  
 Kim Stengel  … Bianca Castafiore  
 Gad Elmaleh  … Omar Ben Salaad  
 Mackenzie Crook  … Tom  
 Sonje Fortag  … rouva Peippo (Tintin vuokraemäntä)  
 Cary Elwes ja Phillip Rhys  … lentäjät  
 Sebastian Roché  … Pedro  
 Nathan Meister  … Hergé  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steven Spielberg tutustui Tintin seikkailut -sarjaan ensimmäistä kertaa vuonna 1981, kun eräs elokuvakriitikko vertasi hänen uusinta elokuvaansa Kadonneen aarteen metsästäjät Tintin seikkailuihin. Spielbergin sihteeri kävi ostamassa hänelle ranskankielisiä Tintti-tarinoita, joiden kuvakielestä Spielberg piti paljon.[4] Tintti-sarjan luoja Hergé, joka oli ollut tyytymätön Tintin aiempiin näytelmäelokuva- ja animaatiosovituksiin, ihastui Spielbergin elokuviin. Michael Farr, joka on kirjoittanut kirjan Tintin: Complete Companion on sanonut Hergén sanoneen, että Spielberg oli ehkä ainoa ohjaaja, joka voisi tehdä hänen hahmolleen oikeutta elokuvalla.[5] Vuonna 1983 Spielberg sopi tapaamisesta Hergén kanssa tarkoituksenaan keskustella elokuva-oikeuksista. Hergé kuoli ennen tapaamista, mutta hänen leskensä suostui myymään sarjakuvan elokuvaoikeudet Spielbergille.[4] Spielbergin Amblin Entertainment -yhtiö sai kolmivuotisen option elokuvien tekoon 1984.[5]

Elokuvan pääosassa Tinttinä nähdään Jamie Bell. Rooliin valittu Thomas Sangster jätti projektin kuvausten alkamisen viivästyttyä loppuvuodesta 2008.[6]

Suomalainen tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomennos: Marko Hartama / SDI Media
Ohjaus: Carla Rindell
Äänitys: Kari Starck
Tuotantokoordinaattori: Carolina Heinonen
Studio: SDI Media A/S, Finnish Branch

Suomalaiset ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalainen näyttelijä Rooli
Samuel Harjanne Tintti
Jarmo Koski Kapteeni Haddock
Jukka Laaksonen Dupont
Santeri Kinnunen Dupond
Antti Jaakola Sakarin
Juhani Rajalin Nestor, Hergé
Heikki Sankari Barnard
Johanna Rusanen-Kartano Bianca Castafiore
Markku Huhtamo herra Crabtree
Teijo Eloranta Aristeides Sellistinen
Tidjân Ba sheikki Omar Ben Salaad
Carl-Kristian Rundman luutnantti Delcourt
Panu Vauhkonen sivuääniä
Teuvo Matala sivuääniä
Matti Onnismaa sivuääniä
Aku Laitinen sivuääniä
Petri Hanttu sivuääniä
Tero Koponen sivuääniä
Antti L. J. Pääkkönen sivuääniä
Mikael Eklund sivuääniä
Marja Packalén sivuääniä
Markus Bäckman sivuääniä

[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anne Thompson: Films up in the air after studios split Variety. 9.10.2008. Viitattu 30.4.2011. (englanniksi)
  2. a b Paramount Pictures and Sony Pictures Entertainment Announce the January 26 Start of Principal Photography on the 3D Motion Capture Feature 'The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn' Directed by Steven Spielberg and Starring Jamie Bell and Daniel Craig 26.1.2009. PR Newswire. Viitattu 24.6.2009. (englanniksi)
  3. Stephen Armstrong. "Simon Pegg: He’s Mr Popular", The Sunday Times, 2008-09-21. Luettu 2008-09-21. 
  4. a b Ruben V. Nepales. "Spielberg may co-direct next with Peter Jackson", Philippine Daily Inquirer, 2008-05-18. Luettu 2008-05-18. 
  5. a b Jeff Dawson. "Tintin and the Movie Moguls?", The Sunday Times, 2007-05-27. Luettu 2008-09-03. 
  6. Thompson, Anne: Films up in the air after studios split Variety. 9.10.2008. Viitattu 24.6.2009. (englanniksi)
  7. Buena Vista International Finland: Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]