Mustan saaren salaisuus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mustan saaren salaisuus
L’Île noire
Alkuperäisteos
Kirjailija Hergé
Kuvittaja Hergé
Kansitaiteilija Hergé
Kieli ranska
Julkaistu 1937–1938
Suomennos
Suomentaja Soile Kaukoranta ja Heikki Kaukoranta
Kustantaja Otava
Julkaistu 1971
Sivumäärä 62
Edeltävä Särkynyt korva
Seuraava Kuningas Ottokarin valtikka
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Mustan saaren salaisuus (ransk. L’Île noire) on Tintin seikkailut -sarjakuvasarjan seitsemäs julkaistu albumi. Se ilmestyi alun perin belgialaisen Le XX Siecle -lehden Le Petit Vingtieme -nuorisoliitteessä 15. huhtikuuta 1937 – 16. kesäkuuta 1938 välisenä aikana. Casterman julkaisi siitä vuonna 1938 mustavalkoisen 120-sivuisen albumin. Hergé piirsi tarinan uudelleen vuonna 1943, jolloin se taitettiin 62-sivuiseksi ja väritettiin. Mustan saaren salaisuus uudelleenpiirrettiin ja modernisoitiin jälleen vuonna 1965 englantilaisen kustantajan pyynnöstä. Suomeksi albumi julkaistiin 1971 Soile ja Heikki Kaukorannan suomentamana.[1] Heikki Kaukorannan suomennos tarinan alkuperäisestä mustavalkoisesta versiosta ilmestyi vuonna 2015 Otavan uudessa Lehtimies Tintti seikkailee -albumisarjassa nimellä Musta saari.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarinassa Tintti alkaa lopulta jahdata arvoituksellista J. W. Müller -nimistä lääkäriä. Pitkän ja vaiheikkaan takaa-ajon päätteeksi Tintti lähtee roistojen perään lentokoneella. Koneen pilotti tekee kovassa sumussa pakkolaskun pienen kylän pellolle. Vanha mies tarjoaa Tintille ja lentokoneen pilotille yösijaa. Miehen luona Tintti kuulee radiosta, että hänen jahtaamiensa roistojen kone on pudonnut mereen, ja poliisi arvelee näiden kuolleen sen myötä. Tintti päättää lähteä selvittämään asiaa läheiseen satamakaupunkiin, jonka rannikolle kone oli pudonnut. Tintti varaa paikallisesta majatalosta huoneen. Illallisella vanha mies kertoo, että läheisellä saarella elää ”peto”, jonka takia kukaan ei ole palannut saarelta. Tintti ostaa veneen ja lähtee saarelle selvittääkseen, mistä on kyse. Saarella selviää, että peto onkin gorilla, jota saarella majaileva rahanväärennysjoukko käyttää pelotteluun pitääkseen muut ihmiset pois saarelta. Taistelun jälkeen Tintti saa kutsuttua radiolla apua, ja poliisi pidättää roistokoplan, joista osa oli Tintin jahtaamassa lentokoneessa. Gorilla pääsee eläintarhaan hoidettavaksi.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Teoksen tiedot Suomen kansallisbibliografian sivuilla Fennica. Viitattu 3.7.2012.
  2. Musta saari: Lehtimies Tintti seikkailee. Kansalliskirjasto. Viitattu 3.10.2015.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hergé: Musta saari. (L’île noire, 1937–38.) Suomentanut Heikki Kaukoranta. Julkaistu aiemmin suomeksi nimellä Mustan saaren salaisuus. Suomenkielinen näköiospainos alkuperäislaitoksesta. Lehtimies Tintti seikkailee. Helsinki: Otava, 2015. ISBN 978-951-1-29300-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä sarjakuvaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.