Tintti Tiibetissä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tintti Tiibetissä
Tintin au Tibet
Alkuperäisteos
Kirjailija Hergé
Kuvittaja Hergé
Kansitaiteilija Hergé
Kieli ranska
Genre sarjakuva
Julkaistu 1960
Suomennos
Suomentaja Jukka Kemppinen
Kustantaja Otava
Julkaistu 1971
Sivumäärä 62
ISBN 951-1-01081-6
Sarja: Tintin seikkailut
Edeltävä Seikkailu Punaisella merellä
Seuraava Castafioren korut
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Tintti Tiibetissä (ransk. Tintin au Tibet) on Hergén piirtämä ja käsikirjoittama vuonna 1960 julkaistu sarjakuva-albumi. Järjestyksessä Tintti Tiibetissä on kahdeskymmenes Hergén kirjoittama Tintti-albumi. Se julkaistiin suomeksi vuonna 1971 Jukka Kemppisen suomentamana.[1] Albumin kustansi Otava.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarinan alussa Tintti, kapteeni Haddock ja professori Tuhatkauno lomailevat Ranskan Alpeilla vuoristohotellissa. Tintti näkee unta, että hänen ystävänsä Tšang Tšong-Jen on vaarassa. Tšangilta saapuu kirje, jossa hän kertoo poikkeavansa tapaamaan Tinttiä matkallaan Lontooseen. Haddock lukee lehdestä uutisen, jonka mukaan Tšangin kone on törmännyt vuoreen Nepalissa Himalajalla. Tintti lähtee Miloun ja epäilevän kapteeni Haddockin kanssa Nepaliin. He palkkaavat oppaaksi šerpan nimeltä Tharkey ja lähtevät etsimään Tšangia.

He löytävät vuorelta jalanjälkiä, joiden Tharkey uskoo kuuluvan Jetille. Kun he saapuvat onnettomuuspaikalle Tintti ja Milou löytävät eräästä luolasta kiven, johon Tšang on kaivertanut nimensä. Ylempää kalliolta löytyy Tšangin huivi. Tharkey kuitenkin jättää heidät omilleen, mutta kääntyy takaisin Tintin ja Haddockin ollessa vaarassa pudota kalliolta. Seuraavana yönä myrsky puhaltaa teltan tiehensä ja sitä seuraavana päivänä he hautautuvat lumivyöryn alle.

Lähellä sijaitsevan buddhalaisen Khor-Biyongin luostarin munkki, Autuas Salama, saa näyn heidän tulostaan. Tintti lähettää Miloun hakeman apua luostarista. Kaksi päivää myöhemmin Tintti, Haddock ja Tharkey heräävät luostarista ja kertovat munkkien johtajalle, Suurelle Ihanuudelle, miksi olivat vuorilla. Suuri Ihanuus yrittää neuvoa Tinttiä luopumaan etsinnöistään. Autuas Salama saa kuitenkin uuden näyn, ja Tintti alkaa uskoa Tšangin elävän luolassa, jossa "Migou" eli Jeti asuu.

Kun Tintti ja Haddock saapuvat luolan lähelle, he odottavat Jetin poistuvan luolasta. Sitten Tintti menee luolaan, josta hän löytää kuumeisen ja vapisevan Tšangin. Mutta Jeti palaa luolaan ennen kuin Haddock ehtii varoittaa Tinttiä ja raivoissaan Jeti yrittää estää Tinttiä pakenemasta. Kameran salama säikäyttää Jetin pois, minkä jälkeen Tintti ja Haddock kantavat Tšangin kylään. Matkalla Tšang kertoo kuinka Jeti oli pelastanut hänet koneen maahansyöksyn jälkeen lumimyrskystä, huolehtinut hänestä ja piilotellut etsijöiltä.

Päästyään taas luostariin, Suuri Ihanuus ja joukko munkkeja tulevat heitä vastaan, ja ojentavat Tintille kunnianosoituksena valkean silkkiliinan. Viikon jälkeen Tintti, Haddock ja Tšang lähtevät takaisin Nepaliin. Jeti seuraa piilosta kalliolohkareen takaa seurueen loittonemista. Tšang toivoo, ettei sitä koskaan pyydystettäisi, sillä hän uskoo sen olevan inhimillinen olento.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]