Tintti Tiibetissä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tintti Tiibetissä (ransk. Tintin au Tibet) on vuonna 1960 julkaistu Hergén piirtämä sarjakuva-albumi. Järjestyksessä Tintti Tiibetissä on 20:s Hergen kirjoittama Tintti-albumi. Se julkaistiin suomeksi 1971 Jukka Kemppisen suomentamana.[1] Albumin kustansi Otava.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarinan alussa Tintti, kapteeni Haddock ja professori Tuhatkauno lomailevat Ranskan Alpeilla vuoristohotellissa. Hän näkee unta, että hänen ystävänsä Tsang Tsong-Jen on vaarassa. Tsangilta saapuu kirje, jossa hän kertoo poikkeavansa tapaamaan Tinttiä matkallaan Lontooseen. Haddock lukee lehdestä uutisen, jonka mukaan Tsangin kone on törmännyt vuoreen Nepalissa Himalajalla. Tintti lähtee Miloun ja epäilevän kapteeni Haddockin kanssa Nepaliin. He palkkaavat oppaaksi šerpan nimeltä Tharkey ja lähtevät etsimään Tsangia.

He löytävät jalanjälkiä, joiden Tharkey uskoo kuuluvan Jetille. Kun he saapuvat onnettomuuspaikalle ja löytävät eräästä luolasta kiven, johon Tsang oli kaivertanut nimensä. Ylempää kalliolta löytyy Tsangin huivi. Tharkey kuitenkin jättää heidät omilleen, mutta kääntyy takaisin Tintin ja Haddockin ollessa vaarassa pudota kalliolta. Seuraavan yönä myrsky puhaltaa teltan tiehensä ja seuraavan päivänä he hautautuvat lumivyöryn alle.

Lähellä sijaitsevan buddhalaisen Khor-Biyongin luostarin munkki, Autuas Salama, saa näyn heidän tulostaan. Tintti lähettää Miloun hakeman apua. Kaksi päivää myöhemmin Tintti, Haddock ja Tharkey heräävät luostarista ja kertovat munkkien johtajalle, Suurelle Ihanuudelle, miksi olivat vuorilla. Suuri Ihanuus yrittää neuvoa Tinttiä luopumaan etsinnöistään. Mutta Autuaan Salaman saatua uusi näky, Tintti uskoo Tsangin elävän luolassa, jossa asuu "Migou" eli Jeti.

Kun Tintti ja Haddock saapuvat luolan lähelle, he odottavat Jetin poistuvan luolasta. Sitten Tintti menee luolaan, josta hän löytää kuumeisen ja vapisevan Tsangin. Mutta Jeti palaa luolaan ennen kuin Haddock ehtii varoittaa Tinttiä ja raivoissaan Jeti yrittää estää Tinttiä pakenemasta. Kameran salama pelottaa Jetin pois, minkä jälkeen Tintti ja Haddock kantavat Tsangia kylään. Matkalla Tsang kertoo kuinka Jeti oli pelastanut hänet koneen maahansyöksyn jälkeen lumimyrskystä, huolehtinut hänestä ja piilotellut etsijöiltä.

Päästyään taas luostariin, Suuri Ihanuus ja joukko munkkeja tulee heitä vastaan, ja ojentavat Tintille kunnianosoituksena valkean silkkiliinan. Viikon jälkeen Tintti, Haddock ja Tsang lähtevät takaisin Nepaliin. Jeti seuraa piilosta kalliolohkareen takaa seurueen loittonemista. Tsang toivoo, ettei sitä koskaan pyydystettäisi, sillä hän uskoo sen olevan inhimillinen olento.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]