Kultasaksinen rapu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kultasaksinen rapu
Le Crabe aux pinces d'or
Kultasaksinen rapu.jpg
Alkuperäisteos
Kirjailija Hergé
Genre Sarjakuva
Julkaistu 1941
Suomennos
Suomentaja Jukka Kemppinen
Kansitaiteilija Hergé
Kustantaja Otava
Julkaistu 1972
Sivumäärä 62
ISBN 951-1-16213-6
Edeltävä Kuningas Ottokarin valtikka
Seuraava Salaperäinen tähti
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Kultasaksinen rapu (ransk. Le Crabe aux pinces d'or) on belgialaisen Hergén piirtämä ja kirjoittama Tintin yhdeksäs seikkailu. Se ilmestyi ranskaksi 1941.[1] Suomeksi se julkaistiin 1972 Jukka Kemppisen suomentamana.[1]

Piirtäessään Kultasaksista rapua lehteen Hergé joutui tekemään yhden rivin strippejä päivittäin. Hän oli ennen piirtänyt sivun viikossa, jonka hän osasi paremmin. Myöhemmin amerikkalaiset kustantajat pyysivät Hergéä sensuroimaan kahta kohtaa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Päähenkilö Tintti on kävelyllä koiransa Miloun kanssa. Milou alkaa penkoa roskapönttöä ja saa kuonoonsa avatun tölkin, jonka etiketissä on ravun kuva keltaisella taustalla, ja jossa on ollut rapua. Pian Tintti ja Milou tapaavat ystävänsä etsivät Dupontin ja Dupondin siemailemassa olutta, pian he tarjoavat myös Tintille samanlaisen. Etsivät kertovat olevansa tutkimassa väärennettyjen kolikoiden tapausta. Kun oluet on juotu, he maksavat ja lähtevät. Kaikki kolme ja koira, menevät etsivien talolle. Dupont ja Dupond haluavat näyttää paperit, jotka ovat saaneet jo kokoon tutkimuksissaan. Papereita etsittäessä Tintti löytää laatikon, jossa on erään hukkuneen miehen tavarat, jotka häneltä oli löydetty. Tintti ottaa äkkiä jotakin laatikosta, ja lähtee juoksemaan, Dupont ja Dupond juoksevat Tintin kiinni ja Tintti selittää heidän juostessa: paperin pala, jonka hän oli ottanut olleen juuri sen raputölkin etiketistä johon Milou aiemmin tarttui. Tölkki ei ole kuitenkaan enää roskapöntössä.

Illemmalla Tintti tutkii paperia ja huomaa että siihen on kirjoitettu Karaboudjan, joka on armeniankielinen sana. Pian ulkoa kuuluu avunhuutoja ja Tintti ryntää paikalle. Portinvartija, joka oli huutanut apua kertoo, että japanilainen jolla oli kirje Tintille oli juuri astumassa taloon, kun kolme miestä tulivat löivät tämän tajuttomaksi ja veivät pois. Seuraavana päivänä Tintti saa tietää että hukkunut mies oli Karbuodjanilla töissä. Tintti menee satamaan kiireesti etsimään Karaboudjania. Hän löytää sen, mutta jää katsomaan lokkeja ja huomaa suoraan ylhäältä putoavan suuren puulaatikon. Tintti väistää sen täpärästi.

Pian Tintti, Dupond ja Dupont tutkivat laivan. Tintti kolkataan ja hän herää laivan ruumassa laivan ollessa liikkeellä. Tintti karkaa ja löytää raputölkkejä. Hän avaa yhden koska hänellä on nälkä, mutta hän löytääkin sieltä oopiumia. Hän pääsee salaa kapteenin (joka on alkoholisti) hyttiin ja kertoo huumeesta, ja saa selville ettei kapteeni tiedä asiasta mitään. Pian kapteeni, jonka nimeksi osoittautuu Haddock saa vahingossa miehen joka yritti tappaa jo Tintin, luokseen ja lipsauttaa Allanille että Tintti kävi jo Haddockin luona.

Erinäisten sattumusten jälkeen Tintti ja Haddock pääsevät karkuun yhdellä pelastusveneellä. Haddock löytää veneestä Tintin nukkuessa rommipullon. Hän juo koko pullon ja on kovassa humalassa. Pian Tintti herää siihen kun vene palaa. Haddock sytytti veneeseen nuotion lämmikkeeksi. Tintti yrittää sammuttaa sen, mutta Haddock estää sen ja kaataa vahingossa koko veneen.

Pian taivaalta saapuu vesitaso ampuen Tinttiä ja Haddockia. Tintti ampuu takaisin ja saa koneen laskeutumaan. Koneen lentäjät tulevat koneen kellukkeelle ja alkavat korjata vahingoittunutta konetta, samaan aikaan kun Tintti ui aseen kanssa koneen luo salaa ja saa lentäjät kiinni. Tintti lähtee Haddockin, Miloun ja köytettyjen lentäjien kanssa kohti Espanjaa. Haddock löytää koneesta viskipullon juo pullon tyhjäksi. Humalassa hän pyytää lupaa ohjata konetta, mutta konetta ohjaava Tintti ei suostu, joten Haddock lyö Tintin tajuttomaksi pullolla ja kone syöksyy kohti maata. Kone syttyy tuleen mutta Haddock, Tintti ja Milou selviävät. He lähtevät vaeltamaan autiomaahan mihin ovat pudonneet, mutta jo parin tunnin kuluttua he pyörtyvät nestehukkaan.

Tintti herää tuntemattomassa paikassa ja pääsee paikan päällikön luo. Samaan aikaan Haddock pääsee samaan paikkaan. Päällikkö on luutnantti Delcourt, Afgharin linnoituksen komentaja. He kuulevat olevansa Marokossa, samaan aikaan he kuulevat myös radiosta että Karboudjan on uponnut ja koko miehistö on hukkunut. He saavat kamelit ja pääsevät partion vartioimina lähelle rannikkoa ja joutuvat matkalla väijytykseen. He kuitenkin selviävät ja pääsevät rannikolle. Siellä Tintti huomaa jotain ja lähtee juoksemaan. Haddock seuraa mutta törmää appelsiinien kantajaan ja kaikki appelsiinit lentävät maahan. Haddock joutuu poliisien kynsiin. Myöhemmin hänet vapautetaan, mutta sillä aikaa Tintti on jo hävinnyt. Tintti on jo kaukana huomannut Allanin, Karaboudjanin perämiehen. Hän varjostaa häntä, mutta kadottaa Allanin.

Kapteeni Haddock on baarissa juomassa, mutta hukkaa lompakkonsa ja hälyttää poliisin. Lompakko löytyy ja Haddock saa varoituksen. Hän näkee Karaboudjanin satamassa naamioituna nimellä Djebel Amilah. Hän huutaa poliisia, mutta he luulevat huutoa rettelöinniksi, ja pidättävät Haddockin. Eräs Karaboudjaninmiehistä näkee Haddockin, ja ilmoittaa siitä Allanille.

Tintti löytää Haddockin, ja näkee sen kun Haddock hakataan ja viedään pois. Tintti ei saa kidnappaajia kiinni.

Ostaessaan valepukua käytettyjen vaatteiden liikkeessä, Tintti tapaa Dupontin ja Dupondin. Hän kertoo oopiumista Karaboudjanista ja Allanista. He menevät vaatekauppaan (sillä Dupontit näkivät siellä juuri sitä merkkiä) avaavat rapupurkin, mutta siellä on vain rapua. He kysyvät mistä rapu oli ostettu, ja saavat vastauksen: Mohammed Ben Ali nimiseltä mieheltä. He menevät Alin luo ja saavat tietää, että Ben oli saanut ravut Omar Ben Salaadilta. Dupontit lähtevät seuraamaan Omaria ja Tintti lähtee pelastamaan Haddockia.

Tintti pukeutuu valepukuun, ja löytää talon minne Allan menee. Pian Tintti livahtaa samaan paikkaan. Tintti löytää salaoven ja raputölkkejä, joissa on oopiumia. Kauempaa kuuluu Haddockin huutoa. Häntä hakataan kepeillä, jotta hän kertoisi missä Tintti on. Tintti ottaa aseen, ja saa vapautettua Haddockin. Haddock kuitenkin epäonnistuu paossa ja Tintti menettää pistoolinsa. Rosvot pääsevät yllättämään Tintin ja Haddockin. He juoksevat viinikellariin karkuun, rosvojen luodit menevät viinitynnyreistä läpi ja Tintti ja Haddock humaltuvat viinihöyryistä. Rosvot saavat heidät kiinni. Haddock kaataa humalassa viiniä yhden rosvon päälle, joten rosvo ottaa pullon pois. Tästä Haddock raivostuu ja ajaa koko rosvolauman karkuun.

Samaan aikaan Dupond ja Dupond kuulustelevat Omar Ben Salaadia, joka jää kiinni rosvojen piilopaikan päätyessä hänen taloonsa. Allan karkaa veneellä, mutta Tintti saa hänet kiinni. Kun Tintti saapuu satamaan, siellä odottaa Japanilainen, joka kidnapattiin tarinan alussa. Hän kertoo olevansa Bunji Kuraki, Jokohaman salaisesta poliisista. Hän olisi kirjeessään varoittanut Tinttiä, jos hän olisi ruvennut tutkimaan tätä tapausta. Kirja päättyy kapteeni Haddockin radioesiintymiseen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]