Kultasaksinen rapu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kultasaksinen rapu
Le Crabe aux pinces d'or
Alkuperäisteos
Kirjailija Hergé
Genre Sarjakuva
Julkaistu 1941
Suomennos
Suomentaja Jukka Kemppinen
Kansitaiteilija Hergé
Kustantaja Otava
Julkaistu 1972
Sivumäärä 62
ISBN 951-1-16213-6
Sarja: Tintin seikkailut
Edeltävä Kuningas Ottokarin valtikka
Seuraava Salaperäinen tähti
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Kultasaksinen rapu (ransk. Le Crabe aux pinces d'or) on belgialaisen Hergén piirtämä ja kirjoittama Tintin yhdeksäs seikkailu. Se ilmestyi ranskaksi vuonna 1941,[1] ja suomeksi vuonna 1972 Jukka Kemppisen suomentamana.[1]

Piirtäessään Kultasaksista rapua lehteen Hergé joutui tekemään yhden rivin strippejä päivittäin. Hän oli ennen piirtänyt sivun viikossa, jonka hän osasi paremmin. Myöhemmin amerikkalaiset kustantajat pyysivät Hergéä sensuroimaan kahta kohtaa.

Kapteeni Haddock esiintyy Kultasaksisessa ravussa ensimmäistä kertaa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tintti on kävelyllä koiransa Miloun kanssa. Milou alkaa penkoa roskapönttöä ja saa kuonoonsa avatun raputölkin. Pian Tintti ja Milou tapaavat ystävänsä etsivät Dupontin ja Dupondin. Etsivät kertovat olevansa tutkimassa väärennettyjen kolikoiden tapausta. Dupont ja Dupond haluavat näyttää paperit, jotka ovat saaneet jo kokoon tutkimuksissaan. Papereita etsittäessä Tintti löytää laatikon, jossa on erään hukkuneen miehen tavarat, jotka häneltä oli löydetty. Tintti ottaa jotakin laatikosta, ja lähtee juoksemaan. Dupont ja Dupond juoksevat Tintin kiinni ja Tintti selittää heidän juostessa: paperinpala, jonka hän oli ottanut, oli samanlainen kuin raputölkin etiketti, jonka Milou oli huomannut. Tölkki ei ole kuitenkaan enää roskapöntössä.

Illalla Tintti tutkii paperia ja huomaa, että siihen on kirjoitettu Karaboudjan. Ulkoa kuuluu avunhuutoja ja Tintti ryntää paikalle. Portinvartija, joka oli huutanut apua kertoo, että japanilainen, jolla oli kirje Tintille oli juuri astumassa taloon, kun kolme miestä tulivat löivät tämän tajuttomaksi ja veivät pois. Seuraavana päivänä Tintti saa tietää, että hukkunut mies oli Karaboudjan-nimisellä laivalla töissä. Tintti menee etsimään Karaboujania satamasta, löytäen sen.

Pian Tintti, Dupond ja Dupont tutkivat laivan. Tintti kolkataan ja hän herää laivan ruumassa laivan ollessa liikkeellä. Tintti karkaa ja löytää samanlaisia raputölkkejä kuin kaupungissa. Hän avaa yhden koska hänellä on nälkä, mutta hän löytääkin sieltä oopiumia. Hän pääsee salaa kapteenin hyttiin ja kertoo huumeista, ja saa selville ettei kapteeni tiedä asiasta mitään. Pian kapteeni, jonka nimeksi osoittautuu Haddock saa vahingossa Tintin kolkanneen miehen paikalle, ja Tintti jää melken kiinni.

Erinäisten sattumusten jälkeen Tintti ja Haddock pääsevät karkuun pelastusveneellä. Haddock löytää veneestä rommipullon ja juo sen kokonaan. Pian Tintti herää siihen, että vene palaa. Haddock sytytti veneeseen nuotion lämmikkeeksi. Tintti yrittää sammuttaa sen, mutta Haddock estää sen ja kaataa vahingossa koko veneen.

Pian vesitaso alkaa ampua Tinttiä ja Haddockia. Tintti ampuu takaisin ja saa koneen laskeutumaan. Koneen lentäjät tulevat koneen kellukkeelle ja alkavat korjata vahingoittunutta konetta, samaan aikaan Tintti ui aseen kanssa koneen luokse, ja saa lentäjät kiinni. Tintti lähtee Haddockin, Miloun ja köytettyjen lentäjien kanssa kohti Espanjaa. Lentokone syöksyy kuitenkin maahan ja syttyy tuleen. Kaikki kuitenkin selviytyvät.

Tintti herää tuntemattomassa paikassa ja pääsee paikan päällikön luo. Samaan aikaan Haddock pääsee samaan paikkaan. Päällikkö on luutnantti Delcourt, Afgharin linnoituksen komentaja. He kuulevat olevansa Marokossa, samaan aikaan he kuulevat myös radiosta, että Karaboudjan on uponnut ja miehistö on hukkunut. He saavat kamelit ja lähtevät kohti rannikkoa.

Satamakaupunki Baggharissa Tintti huomaa jotain ja lähtee juoksemaan. Haddock seuraa Tinttiä, mutta törmää erääseen kauppiaaseen ja joutuu poliisien kynsiin. Tintti oli huomannut Allanin, Karaboudjanin perämiehen. Hän varjostaa häntä, mutta kadottaa hänet pian. Myöhemmin Haddock vapautetaan, mutta sillä aikaa Tintti on jo hävinnyt.

Kapteeni Haddock menee baariin juomaan, mutta hukkaa lompakkonsa ja hälyttää poliisin. Lompakko löytyy ja Haddock saa varoituksen. Hän näkee Karaboudjanin satamassa naamioituna nimellä Djebel Amilah. Hän huutaa poliisia, mutta he luulevat huutoa rettelöinniksi, ja pidättävät Haddockin. Haddock vapautetaan jälleen ja Tintti näkee hänet. Haddock kidnapataan Tintin silmien edestä, eikä Tintti saa kidnappaajia kiinni.

Tintti tapaa kaupungissa Dupontin ja Dupondin ja hän kertoo oopiumista, Karaboudjanista ja Allanista. He menevät vaatekauppaan, sillä Dupondtit olivat nähneet siellä rapupurkin. He avaavat rapupurkin, mutta siellä on vain rapua. He kysyvät mistä rapu on ostettu, ja saavat vastauksen: Mohammed Ben Ali -nimiseltä mieheltä. He menevät Alin luo ja saavat tietää, että Ali oli saanut tölkit Omar Ben Salaadilta. Dupontit lähtevät Omarin luo ja Tintti lähtee etsimään Haddockia.

Tintti pukeutuu valepukuun, ja löytää talon jonne Allan menee. Pian Tintti livahtaa samaan paikkaan. Tintti löytää talosta raputölkkejä, joissa on oopiumia. Kauempaa kuuluu Haddockin huutoa. Häntä uhkaillaan, jotta hän kertoisi, missä Tintti on. Tintti ottaa aseen ja saa vapautettua Haddockin. Haddock kuitenkin epäonnistuu paossa ja Tintti menettää pistoolinsa. Rosvot pääsevät yllättämään Tintin ja Haddockin. He juoksevat viinikellariin karkuun, rosvojen luodit menevät viinitynnyreistä läpi ja Tintti ja Haddock humaltuvat viinihöyryistä. Rosvot saavat heidät kiinni. Haddock kaataa humalassa viiniä yhden rosvon päälle, joten rosvo ottaa pullon pois. Tästä Haddock raivostuu ja ajaa koko rosvolauman karkuun.

Samaan aikaan Dupond ja Dupond kuulustelevat Omar Ben Salaadia, joka jää kiinni rosvojen piilopaikan päätyessä hänen taloonsa. Allan karkaa veneellä, mutta Tintti saa hänet kiinni. Kun Tintti saapuu satamaan, siellä odottaa japanilainen, joka kidnapattiin tarinan alussa. Hän kertoo olevansa Bunji Kuraki, Jokohaman salaisesta poliisista. Hän olisi varoittanut Tinttiä, jos hän olisi ruvennut tutkimaan tätä tapausta. Kirja päättyy Haddockin radioesiintymiseen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]