Tuhatkaunon tapaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tuhatkaunon tapaus
L'Affaire Tournesol
Alkuperäisteos
Kirjailija Hergé
Kuvittaja Hergé
Kansitaiteilija Hergé
Kieli ranska
Genre sarjakuva
Julkaistu 1954–1956
Suomennos
Suomentaja Heikki Kaukoranta ja Soile Kaukoranta
Kustantaja Otava
Julkaistu 1972
Sivumäärä 62
ISBN 951-1-01084-0
Sarja: Tintin seikkailut
Edeltävä Tintti kuun kamaralla
Seuraava Seikkailu Punaisella merellä
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Tuhatkaunon tapaus (ransk. L'Affaire Tournesol) on 18. Hergén piirtämä ja käsikirjoittama Tintti-sarjakuva.[1] Se alkoi ilmestyä ranskankielisenä jatkosarjana belgialaisessa Tintin-lehdessä vuosina 1954–1956. Vuonna 1956 se julkaistiin sarjakuva-albumina.

Otava julkaisi Tuhatkaunon tapauksen suomeksi Tintin seikkailut -sarjan kahdeksantena osana vuonna 1972.[2] Sen suomensivat Heikki Kaukoranta ja Soile Kaukoranta.[2] Otava on ottanut albumista jo kuusi painosta, uusin painos on vuodelta 2007.[1]

Ukkosmyrskyn aikana Moulinsartin linnan lasi- ja posliiniesineet särkyvät salaperäisesti. Linnaan tulee suojaan myös Vakuutusyhtiö Turmalle työskentelevät Séraphin Lampion, jota kapteeni Haddock ei voi sietää. Linnan ulkopuolella kuuluu laukauksia, minkä jälkeen Tintti ja Haddock löytävät linnan pihalta haavoittuneen ulkomaalaisen miehen, joka pian katoaa. Seuraava aamuna, professori Tuhatkauno lähtee ydinfyysikkojen kokoukseen Geneveen. Tintti ja Haddock menevät tutkimaan Tuhatkaunon laboratoriota. Laboratoriossa heidän kimppuunsa hyökkää tuntematon mies, minkä perusteella Tintti ja Haddock päättelevät Tuhatkaunon olevan vaarassa. He lähtevät Milou mukanaan Geneveen, mistä Tuhatkauno on matkannut Nyoniin tapaamaan professori Topolinoa, ultraäänien asiantuntijaa. Tintti, Milou ja Haddock matkustavat sinne taksilla, mutta miehet eräässä toisessa autossa tönäisevät auton Genevenjärveen. He selviävät hyökkäyksestä, mutta saapuessaan Nyoniin, he löytävät professori Topolinon sidottuna. Topolinon kuulustelemisen aikana talo räjähtää, mutta he selviävät.

Tintti ja Haddock tapaavat etsiväkaksikon Dupondtin ja Dupontin, jotka paljastavat Moulinsartin linnasta löytyneen haavoittuneen miehen olevan Syldaviasta. Tintti ymmärtää Tuhatkaunon kehittänen ultraäänilaitteen, jota sekä Syldavian että Bordurian agentit tavoittelevat käyttääkseen sitä joukkotuhoaseena. Bordurialaiset kaappaavat Tuhatkaunon ja vievät tämän suurlähetystöönsä. Tintin ja Haddockin yrittäessä pelastaa tämän, Tuhatkauno joutuu syldavialaisten käsiin, jotka pakenevat lentokoneella kotimaahansa. Tintti ja Haddock saavat kuitenkin selville bordurialaisten hävittäjien ampuneen lentokoneen ja vieneen Tuhatkaunon Bordurian pääkaupunkiin Szohôdiin.

Kaupungissa Bordurian salaisen poliisin miehet saattavat heidät hotellille eversti Sponszin käskystä. Tietäen olevansa tarkkailun alla, Tintti ja Haddock pakenevat hotellista ja piilottelevat oopperatalolla, missä Bianca Castafiore auttaa heitä piiloutumaan Sponszilta. Tintti onnistuu samalla varastamaan Tuhatkaunon vapautuspaperit. Naamioituneena Punaisen Ristin virkamiehiksi he pakenevat lopulta rajan yli panssarivaunulla. Moulinsartissa Tuhatkauno paljastaa unohtaneensa ottaa mukaan Geneveen ultraäänilaitteen piirustukset, jotka oli tarkoitus piilottaa sateenvarjon sisään. Hän tuhoaa piirustukset, jotta niitä ei voi käyttää aseena.


Tämä sarjakuvaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.