Faaraon sikarit

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Faaraon sikarit
Les Cigares du pharaon
Alkuperäisteos
Kirjailija Hergé
Kuvittaja Hergé
Kansitaiteilija Hergé
Suomennos
Suomentaja Jukka Kemppinen
Kustantaja Otava
Julkaistu 1972
Sivumäärä 62
ISBN 951-1-01085-9
Sarja: Tintti
Edeltävä Tintti Amerikassa
Seuraava Sininen lootus
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Faaraon sikarit (Les Cigares du pharaon) on vuonna 1934 julkaistu Tintti-sarjakuva, joka on viides Hergén piirtämämä ja kuvittama sarjan osa. Suomessa albumi julkaistiin vuonna 1972 Jukka Kemppisen suomentamana.[1] Albumin pohjalta on tehty myös 37-minuuttinen animaatio.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tintti on lomalla risteilyaluksella Välimerellä. Laivan kannella hän tapaa faarao Kih-Oskhin hautaa etsivän hajamielisen professorin, Filemon Tornadon, sekä elokuvayhtiö Galaxy Picturesin johtajan, herra Roberto Rastapopouloksen. Mutta sitten Tintin yllätykseksi laivalle saapuu kaksi etsivää, Dupont ja Dupond, jotka löytävät hänen huoneensa pöytälaatikosta oopiumia ja heroiinia. Tintti lukitaan ruumaan, mutta Port Saidin satamassa hän pakenee ja tapaa jälleen professori Tornadon päättäen auttaa tätä faaraon haudan etsinnässä. Haudasta löytyy laatikoita täynnä Kih-Oskhin merkillä varustettuja sikareita sekä rivillinen sarkofageja, joissa ovat kaikki hautaa etsiessään vuosien varrella kadonneet tiedemiehet. Kolmen tyhjän sarkofagin lähellä on kuvat Tornadosta, Tintistä ja Milousta. Sitten kammioon ilmestyvän nukutusaineen vuoksi he menettävät tajunsa.

Sarkofagit annetaan lastiksi rannikkovesissä oleilevalle laivalle. Mutta rannikkovartioston lähestyessä laivan miehistö heittää sarkofagit mereen. Tintti ja Milou pelastuvat. Myöhemmin Tintti herää puisen laivan ruumassa ja tapaa kapteenin sekä kauppias Oliveira da Figueiran. Kapteeni kertoo löytäneensä Tintin myrskyssä sarkofagissa kymmenen mailin päässä Arabian rannikosta. Tintti jää maihin, jossa hän mm. tapaa häntä ihailevan šeikin leiriin ja joutuu myös vahingossa keskelle Rastapopouloksen johtamaa elokuvaprojektia. Myöhemmin hän saapuu kaupunkiin, jossa vallitsee sotatila. Tintti löytää everstin toimistosta sikarivyön, jossa on Kih-Oskhin merkki, mutta sitten hänet huomataan ja tuomitaan kuolemaan vakoojana. Kaksi huppupäistä miestä auttaa Tinttiä lavastamaan kuolemansa, mutta he paljastuvat Dupontiksi ja Dupondiksi. Eversti joukkoineen pääsee Tintin jäljille, mutta tämä pakenee kaupungista pienlentokoneella.

Tintti ja Milou tekevät pakkolaskun Intian yllä ja löytävät professori Tornadon, joka Tintin hämmästykseksi kutsuu itseään Ramses II:ksi ja maalaa puihin Kih-Oskhin merkkejä. Tintti toimittaa Tornadon mielisairaalaan, jossa paljastuu, että tämä on huumattu "Rajaijah"-nimisellä hulluksi tekevällä aineella. Sairaalasta löytyy tikari, jonka isäntä kertoo saaneensa eräältä fakiirilta, joka on kertonut sen putoavan suuressa vaarassa olevan henkilön eteen. Tikari putoaa suoraan Tintin eteen, mutta hän pitää tapahtunutta vain sattumana. Tintti lähtee fakiirin jäljille, mutta tämä hypnotisoi hänet, mutta Tornado tyrmää vahingossa fakiirin ja Tintti selviää tilanteesta. Hän kuulee miehestä nimeltä Zlotsky, joka oli vieraana talossa, jossa hän tapasi tohtori Finneyn. Zlotsky aikoo paljastaa Tintille huumekaupan johtajan, mutta hän saa myrkkynuolen niskaansa ja tulee hulluksi. Tintti lähtee Tornadon ja Zlotskyn kanssa mielisairaalaan, mutta hänet lukitaan sinne myös.

Pian Tintti pakenee mielisairaalasta läheiseen junaan. Paettuaan sotilaita jonkin aikaa, hän tapaa Rawdaboutalahin maharadžan ja pelastaa tämän tiikeriltä, minkä kunniaksi hän pääsee vieraaksi palatsiin. Maharadža kertoo, että seudun ihmiset ovat pakotettu viljelemään unikkoa, joka sisältää myrkyllistä oopiumi-uutetta. Tintti löytää jälleen fakiirin ja seuraa tätä huumekauppiaiden piilopaikkaan. Piilopaikassa on Kih-Oskhin symboli, mikä paljastaa näiden kuuluvan samaan järjestöön Egyptin ja Arabian huumekauppiaiden ohella. Osallistujat joutuvat kertomaan johtajalle salasanan, jotta hän saisi selville heidän joukossaan olevan kavaltajan. Tintti arvaa salasanan vahingossa ääneen, minkä jälkeen jokaisen osallistujan on tultava viereiseen huoneeseen kertomaan edellisen kokouksen salasana. Tintti joutuu huoneeseen ensimmäisenä, minkä vuoksi hän tyrmää kaikki huoneeseen tulijat yksi kerrallaan ja paljastaa näiden kasvot. Maharadža ja Milou saapuvat paikalle Dupondin ja Dupontin kanssa. Mutta fakiiri ja järjestön naamioitunut johtaja sieppaavat maharadžan pojan. Pitkän takaa-ajon jälkeen poika saadaan pelastettua, mutta huumekauppiaiden johtaja putoaa rotkoon. Tintti tutkii yhden Kih-Oskhin symbolilla varustetuista sikareista ja kertoo maharadžalle kuinka huumekauppiaat olivat salakuljettaneet tavaransa sikareihin kätkettynä, sillä sikareiden kuljetus ei ollut laitonta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Faaraon sikarit suomalainen.fi. Viitattu 2.7.2012.
  2. Tintin seikkailut: Faaraon sikarit LevykauppaAX. Viitattu 2.7.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä sarjakuvaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.