Ready Player One (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ready Player One
Ohjaaja Steven Spielberg
Käsikirjoittaja
Perustuu Ernest Clinen romaaniin
Ready Player One
Tuottaja
Säveltäjä Alan Silvestri
Kuvaaja Janusz Kamiński
Leikkaaja
Tuotantosuunnittelija Adam Stockhausen
Pukusuunnittelija Kasia Walicka Maimone (käännä suomeksi)
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Warner Bros. Pictures
Ensi-ilta
Kesto 140 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 175 miljoonaa $[1]
Tuotto 583 miljoonaa $[1]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Ready Player One on vuonna 2018 ensi-iltansa saanut Steven Spielbergin ohjaama yhdysvaltalainen tieteiselokuva, joka perustuu Ernest Clinen samannimiseen romaaniin. Cline on myös käsikirjoittanut elokuvan yhdessä Zak Pennin kanssa. Elokuvan pääosissa ovat Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, T. J. Miller, Simon Pegg ja Mark Rylance.

Vuonna 2045 ihmiset pakenevat todellisuutta silloin tällöin virtuaalitodellisuuteen nimeltä OASIS, joka on sekoitus moninpeliverkkoroolipeliä ja virtuaalista yhteiskuntaa. Sen omistajan kuoltua Wade Watts löytää yhden monista johtolangoista, joilla etsiä pääsiäismunan, jonka löytäjä saa OASISin hallinnan itselleen. Hän ja joukko muita pelaajia tekevät myös parhaansa estääkseen yhtiötä nimeltä IOI löytämästä sitä ennen heitä.

Ready Player One sai maailmanensi-iltansa Texasissa South by Southwest -tapahtumassa 11. maaliskuuta 2018. Elokuvateattereihin se ilmestyi Suomessa 28. maaliskuuta 2018 ja Yhdysvalloissa 29. maaliskuuta 2018. Elokuva tuotti maailmanlaajuisesti noin 583 miljoonaa dollaria ja sai myös Oscar-ehdokkuuden vuoden 2019 gaalassa parhaista erikoistehosteista.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2045 ihmiset elävät slummimaisissa kaupungeissa ja he pakenevat todellisuutta silloin tällöin virtuaalitodellisuuteen nimeltä OASIS (Ontologisesti Aistit Sulauttava Ihmiskeskeinen Simulaatio), jossa he viettävät aikaansa käyden töissä tai opiskellen ja vapaa-ajan harrastusten parissa. OASIKSEN luoja ja Gregarious Simulation Systemsin (GSS) johtaja James Halliday, jonka avatar oli velho Anorak Kaikkitietävä, oli kuollut viisi vuotta sitten ja jättänyt jälkeensä pääsiäismunan, jonka löytäjästä tulee OASIKSEN uusi omistaja ja saa itselleen Hallidayn osakkuuden GSS:stä. Munaa ovat etsineet lukuisat ”munastajat” sekä myös suuryhtiö Innovative Online Industries (IOI), jonka johtaja Nolan Sorrento on koonnut armeijan suurveloissa olevia pelaajia, joita kutsutaan Kuutosiksi.

Wade Watts on Columbusissa sijaitsevissa asuntovaunuista ja parakeista kootuissa ”pinoissa” tätinsä Alicen ja tämän poikaystävän Rickin luona asuva nuori mies, jonka avatar OASIKSESSA on Parzival. Hänen paras ystävänsä on virtuaalimekaanikkona toimiva pelaaja Aech. He molemmat ovat yrittäneet useita kertoja voittaa ensimmäisen pääsiäismunan löytämiseen tarkoitetun haasteen, josta kukaan ei ole suoriutunut: vaarallisen kilpa-ajon maastoltaan jatkuvasti muuttuvan Manhattanin simulaation halki. He ystävystyvät munastaja Art3misin kanssa ja pelastavat tämän joutumasta reitin lopussa King Kongin ”nollaamaksi”. Parzival vierailee Kuraattoriksi kutsutun hahmon valvomassa Halliday Journals -virtuaalikirjastossa etsimässä Hallidayn elämäkerrasta vihjeitä kilpa-ajosta suoriutumiseksi. Hän ymmärtää Hallidayn katuneen syvästi ystävänsä Ogden Morrow’n erottamista yhtiöstään. Hallidayn sanojen kautta Parzival ajaa seuraavalla kerralla kilpa-ajon takaperin löytäen samalla turvallisen reitin maaliin ja voittaen ensimmäisen kolmesta pääsiäismunan luokse vievästä avaimesta: kupariavaimen. Art3mis, Aech sekä kaksi aasialaispelaajaa, Daito ja Sho, selviytyvät myös tehtävästä ja pääsevät tulostaululle, minkä jälkeen heitä aletaan kutsua ”Yläviitosiksi”.

Etsiessään Halliday Journalsista vihjeitä toisen avaimen, jadeavaimen, olinpaikasta, Parzival ja Art3mis saavat selville, että Halliday oli kerran käynyt treffeillä Karen ”Kira” Underwoodin kanssa, josta oli myöhemmin tullut Morrow’n vaimo. Samalla Parzival saa Kuraattorilta neljännesdollarin, voitettuaan vedon siitä löytyikö arkistoista lainkaan mainintoja Kirasta. Sorrento kuulee Parzivalista ja värvää palkkionmetsästäjä i-R0kin ottamaan hänestä selvää. i-R0k kuulee Distracted Globe -yökerholla, kun Art3misiin kyberihastunut Wade paljastaa oikean etunimensä. i-R0kin saatua selville Waden henkilöllisyys, Sorrento yrittää suostutella Waden liittymään IOI:n puolelle. Wade kieltäytyy, jolloin Sorrenton kätyri F’Nale Zandor lähettää lennokkeja asentamaan pinoihin pommeja, jotka tappavat Rickin ja Alice-tädin. Art3mis, oikealta nimeltään Samantha Cook, ja hänen munastajaystävänsä pelastavat Waden ja vievät piilopaikkaansa. Lopulta he päättelevän toisen tehtävän löytyvän Halliday Journalsissa, missä heidän on selvittävä elokuvasta The Shining – Hohto tutun Overlook-hotellin simulaatiosta ja löydettävä sieltä Kira. He löytävät Hallidayn tekemään vanhaan peliin, Mayhem Mansioniin, perustuvan tanssilattian täynnä zombeja ja Kira. Art3mis pyytää Kiraa tanssimaan ja saa Anorakilta jadeavaimen.

IOI saa selville ennen muita, että viimeinen tehtävä sijaitsee Anorakin linnassa, Tuomioplaneetalla. Zandor saa kuitenkin munastajien piilopaikan selville ja kidnappaa Samanthan. Helen, Toshiro ja Xo–Aechin, Daiton ja Shon pelaajat–kuitenkin pelastavat Waden. OASIKSESSA, Sorrento käyttää i-R0kin löytämää Osuvoxin palloa luodakseen läpäisemättömän suojakuvun Anorakin linnan ympärille. Lisäksi IOI pakottaa Samanthan orjatyöhön lojaliteettikeskukseen tämän kuolleen isän velkojen vuoksi. Wade lähettää avunpyynnön kaikille OASIS-pelaajille ja suostuttelee monet heistä taistelemaan IOI:tä vastaan. Aechin, Daiton ja Shon johtaessa pelaajia taisteluun, Art3mis onnistuu tuhoamaan suojakuvun sisältä päin päästääkseen Parzivalin jäätyneen järven luona olevalle Atari 2600 -konsolille, jonka luona piti arvata Hallidayn suosikkipeli. Parzival saa tietää oikean pelin olevan Adventure, mutta väärää peliä pelanneiden lisäksi myös Adventuren voittanut Kuutonen joutuu nollatuksi.

Epätoivoinen Sorrento aktivoi voimakkaan aseen nimeltä Cataclyst, joka nollaa kaikki Tuomioplaneetalla olevat avatarit. Parzival kuitenkin selvisi, koska oli saanut Kuraattorilta voittamastaan neljännesdollarista yhden lisäelämän. Adventuren läpäisemisen sijaan, Parzival etsiikin pelin oman pääsiäismunan ja voittaa viimeisen avaimen: kristalliavaimen. Parzival asettaa avaimet lukkoon ja astuu linnaan, missä Anorak onnittelee häntä. Anorak antaa hänelle myös sopimuspaperin allekirjoitettavaksi, mutta Parzival kieltäytyy tunnistaessaan sen samaksi sopimukseksi, jolla Morrow aikoinaan erotettiin GSS:stä. Anorak muuttuu Hallidayksi, jonka mukaan hän halusi vain varmistaa, että voittaja olisi luotettava henkilö. Hän ojentaa Parzivalille Kultaisen Munan merkiksi OASIKSEN hallinnasta ,ja näyttää Ison Punaisen Napin, jolla voisi halutessaan poistaa OASIKSEN kokonaan.

Sorrento ja Zandor pidätetään ja Wade jakaa OASIKSEN hallinnan muiden Yläviitosten kanssa. Kuraattoriksi paljastunut Morrow tarjoutuu toimimaan heidän neuvonantajanaan neljännesdollarin palkalla ja hänen neuvostaan Yläviitoset estävät lojaliteettikeskuksilta pääsyn OASIKSEEN. Lisäksi he päättävät pitää OASIKSEN sammutettuna kahdesti viikossa, jotta ihmiset oppisivat taas elämään todellisuudessa. Wade ja Samantha alkavat seurustella ja muuttavat yhteiseen asuntoon.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

18. kesäkuuta 2010 julkistettiin, että Warner Bros. ja De Line Pictures olivat voittaneet Paramountin, Foxin ja Temple Hill Entertainmentin kanssa tarjouskilpailun Ernest Clinen tieteisromaani Ready Player Onen elokuvaoikeuksista, vaikka kirjaa ei ollut vielä julkaistu.[2] Cline kiinnitettiin elokuvan käsikirjoittajaksi, Donald De Linen ja Dan Farahin tuottaessa elokuvan.[2] Eric Eason laati uuden version Clinen luonnostelemasta käsikirjoituksesta ja Zak Penn palkattiin uudelleenkirjoittamaan molemmat luonnostelmat. Village Roadshow Pictures liittyi mukaan yhdeksi elokuvan rahoittajista ja tuottajista.[3][4] Steven Spielberg allekirjoitti sopimuksen elokuvan ohjaamisesta ja tuottamista, Kristie Macosko Kriegerin liittyessä tuottajaksi Linen ja Farahin ohelle.[5]

Roolitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaaja Steven Spielberg ja kirjailija Ernest Cline sekä näyttelijät Tye Sheridan, Olivia Cooke, T. J. Miller ja Ben Mendelsohn Ready Player Onen esittelyssä vuoden 2017 San Diego Comic-Con Internationalissa.

Kolme vahvinta ehdokasta Art3misin rooliin olivat Elle Fanning, Olivia Cooke ja Lola Kirke.[6] Syyskuussa 2015 ilmoitettiin, että Cooke oli valittu rooliin.[7] Tammikuussa 2016 Ben Mendelsohn valittiin näyttelemään OASISta rahalliseen tarkoitukseen havittelevan yhtiö IOI:n edustajaa Nolan Sorrentoa.[8] Tye Sheridan vahvistettiin helmikuussa olevan elokuvan päähenkilön, Wade Wattsin / Parzivalin, näyttelijä.[9] Maaliskuussa Simon Pegg osallistui neuvotteluihin Ogden Morrow’n roolista.[10] Mark Rylance liittyi näyttelijäkaartiin James Hallidayn, OASISin pääsuunnittelijan, roolissa.[11] Kesäkuussa 2016 T. J. Miller valittiin näyttelemään palkkionmetsästäjää.[12] Hannah John-Kamen valittiin tuntemattomaan rooliin ja PrizmaX:n laulajana tunnettu japanilainen laulaja-näyttelijä Win Morasaki valittiin näyttelemään Daitoa.[13][14] Heinäkuussa 2016 Philip Zhao valittiin näyttelemään Shotoa (elokuvassa Sho).[15] Heinäkuussa 2017 paljastettiin, että Lena Waithe näyttelee Aechia, Waden parasta ystävää.[16]

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Tye Sheridan  Wade Watts / Parzival  
 Olivia Cooke  Samantha Cook / Art3mis  
 Ben Mendelsohn  Nolan Sorrento  
 T. J. Miller  i-R0k  
 Simon Pegg  Ogden Morrow / Kuraattori  
 Mark Rylance  James Halliday / Anorak Kaikkitietävä  
 Lena Waithe  Helen / Aech  
 Philip Zhao  Xo / Sho  
 Win Morisaki  Toshiro / Daito  
 Hannah John-Kamen  F’Nale Zandor  
 Ralph Ineson  Rick  
 Susan Lynch  Alice-täti  
 Clare Higgins  rouva Gilmore  
 Perdita Weeks  Karen ”Kira” Morrow-Underwood  
 Isaac Andrews  7-vuotias James Halliday  
 Letitia Wright  kapinallinen  
 Lulu Wilson  opiskelija  
 Mckenna Grace  opiskelija  
 Jane Douglas  Kuutonen  

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotannon suunniteltiin alkavan heinäkuussa 2016.[17] Käsikirjoittaja Zak Penn kertoi Twitterissä 1. heinäkuuta 2016 ensimmäisen kuvausviikon jo päättyneen.[18] Elokuussa ja syyskuussa 2016 kuvaukset sijoittuivat Birminghamiin, Englantiin. Elokuvan itse kerrottiin sijoittuvan Ohioon.[19][20] Kuvaukset päättyivät 27. syyskuuta 2016.[21][22]

Viittaukset populaarikulttuuriin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaaniversion tavoin elokuva sisältää useita viittauksia 1980-, 1990- ja 2000-luvun populaarikulttuuriin. Elokuvassa käytettyihin lisensoituihin hahmoihin kuuluivat Rautajätti, RX-78-2 Gundam animesarjasta Mobile Suit Gundam, useat DC Comicsin sarjakuvauniversumin ja Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogian hahmot, Freddy Krueger, Duke Nukem, Tracer videopelistä Overwatch, Ryu, Blanka ja Chun-Li Street Fighter -pelisarjasta, Lara Croft Tomb Raider -pelisarjasta, Chucky Child’s Play -elokuvista sekä Master Chief Halo-pelisarjasta. Elokuvan kilpa-ajokohtauksissa esiintyvät DeLorean-aikakoneauto elokuvasta Paluu tulevaisuuteen, kilpa-auto Mach 5 Speed Racer -mangasarjasta, KITT televisiosarjasta Ritari Ässä, riivattu auto romaanista Christine, tappaja-auto, pakettiauto televisiosarjasta A-Team, muokattu Ford Falcon elokuvasta Mad Max, monsteriauto Bigfoot sekä Kanedan moottoripyörä elokuvasta Akira. Muina populaarikulttuuriviittauksina esiintyvät RoboCop, Jurassic Park, King Kong ja 2001: Avaruusseikkailu.[23][24][25][26][27]

Spielberg myönsi edellisten elokuviensa olleen romaanissa merkittävä osa 1980-luvun populaarikulttuuria, ja välttyäkseen turhamaisuussyytöksiltä hän päätti viitata omiin elokuviinsa vain vähän.[28]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

9. kesäkuuta 2016 Variety raportoi Spielbergin pitkäaikaisen yhteistyökumppanin John Williamsin aikovan säveltää elokuvan.[29] Mutta heinäkuussa 2017 raportoitiin, että Williams oli eronnut projektista ja siirtynyt säveltäjäksi Spielbergin toiseen projektiin The Postiin, ja Alan Silvestri palkattiin Ready Player Onen uudeksi säveltäjäksi.[30]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ready Player One sai ensiesityksensä 11. maaliskuuta 2018 South by Southwest -tapahtumassa.[31] Elokuvan ensi-ilta oli Suomessa 28. maaliskuuta 2018 ja Yhdysvalloissa 29. maaliskuuta 2018.[32]

Elokuvan alkuperäinen suunniteltu ensi-ilta oli 15. joulukuuta 2017.[33] Ensi-iltapäivämääräksi vaihdettiin myöhemmin 30. maaliskuuta 2018 välttämään kilpailua Star Wars: The Last Jedin kanssa.[34]

Arvosteluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomat
Juho Typpö
3/5 tähteä [35]
Hufvudstadsbladet
Krister Uggeldahl
2/5 tähteä [36]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Ready Player One (2018) Box Office Mojo. Viitattu 6.2.2019.
 2. a b Fleming Jr., Mike: Warner Bros and De Line Pictures Win Book Auction For 'Ready Player One' Deadline.com. 18.6.2010. Viitattu 21.8.2017. (englanniksi)
 3. Sneider, Jeff: Eason to rewrite 'Player' script Variety. 12.1.2012. Viitattu 21.8.2017. (englanniksi)
 4. Sneider, Jeff & Shaw, Lucas: 'X-Men' Scribe Zak Penn to Rewrite 'Ready Player One' for Warner Bros. (Exclusive) The Wrap. 23.6.2014. Viitattu 21.8.2017. (englanniksi)
 5. Kit, Borys: Steven Spielberg to Direct Sci-Fi Novel 'Ready Player One' for Warner Bros. The Hollywood Reporter. 25.3.2015. Viitattu 21.8.2017. (englanniksi)
 6. Sneider, Jeff: Steven Spielberg's 'Ready Player One' Shortlist Includes Elle Fanning, Olivia Cooke, Lola Kirke (Exclusive) The Wrap. 1.9.2015. Viitattu 21.8.2017. (englanniksi)
 7. Kit, Borys: Steven Spielberg's 'Ready Player One' Finds Female Lead in Olivia Cooke (Exclusive) The Hollywood Reporter. 11.9.2015. Viitattu 11.7.2016. (englanniksi)
 8. Kit, Borys: Ben Mendelsohn Eyed for Villain Role in Steven Spielberg's 'Ready Player One' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 6.1.2016. Viitattu 11.7.2016. (englanniksi)
 9. Chitwood, Adam: Tye Sheridan Lands Lead in Steven Spielberg’s ‘Ready Player One’ Collider. 24.2.2016. Viitattu 11.7.2016. (englanniksi)
 10. Kit, Borys: Simon Pegg in Talks to Join Steven Spielberg's 'Ready Player One' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 17.3.2016. Viitattu 11.7.2016. (englanniksi)
 11. McNary, Dave: Mark Rylance Joins Steven Spielberg’s ‘Ready Player One’ Variety. 13.4.2016. Viitattu 11.7.2016. (englanniksi)
 12. Kit, Borys: 'Silicon Valley' Star T.J. Miller Joins Steven Spielberg's 'Ready Player One' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 1.6.2016. Viitattu 11.7.2016. (englanniksi)
 13. Busch, Anita: Hannah John-Kamen Lands Role In Steven Spielberg’s ‘Ready Player One’ Deadline. 24.6.2016. Viitattu 11.7.2016. (englanniksi)
 14. Varietyn henkilökunta: Japan’s Win Morisaki Joins Steven Spielberg’s ‘Ready Player One’ Variety. 5.6.2016. Viitattu 11.7.2016. (englanniksi)
 15. Busch, Anita: Steven Spielberg’s ‘Ready Player One’ Casts Young Newcomer Philip Zhao Deadline. 29.7.2016. Viitattu 31.7.2016. (englanniksi)
 16. Breznican, Anthony: See an exclusive first look at Steven Spielberg's Ready Player One Entertainment Weekly. 14.7.2017. Arkistoitu 17.7.2017. Viitattu 19.7.2017. (englanniksi)
 17. Busch, Anita: Hannah John-Kamen Lands Role In Steven Spielberg’s ‘Ready Player One’ Deadline.com. 24.6.2016. Viitattu 27.9.2017. (englanniksi)
 18. Penn, Zak: First week of ReadyPlayerOne finished. Surreal Twitter. Viitattu 27.9.2017. (englanniksi)
 19. Evry, Maxdate: Ready Player One Set Photos Show a Grungy Dystopia ComingSoon.net. 16.8.2016. Viitattu 27.9.2017. (englanniksi)
 20. Young, Graham & Beardsworth, Luke & Bains, Sanjeeta: Recap: Spielberg films Ready Player One in JQ - another set location revealed plus car chase filmed Birmingham Mail. 6.9.2016. (englanniksi)
 21. Penn, Zak: Two days of production left on #ReadyPlayerOne. Twitter. 25.9.2016. Viitattu 24.11.2017. (englanniksi)
 22. Thompson, Anne: Steven Spielberg Has Finally Finished ‘The Post’ IndieWire. 7.11.2017. Penske Business Media, LLC. Viitattu 24.11.2017November 23, 2017. (englanniksi)
 23. Elderkin, Beth: A Breakdown of All the Clues, '80s References, and Surprises in the Ready Player One Trailer io9. 24.7.2017. Univision Interactive Media, Inc.. Viitattu 24.11.2017. (englanniksi)
 24. Brenzican, Anthony: Ready Player One: All the Pop Culture References in the First Trailer Entertainment Weekly. 24.7.2017. Time Inc.. Arkistoitu 25.7.2017. Viitattu 24.11.2017. (englanniksi)
 25. Cavanaugh, Patrick: Chucky Has A Cameo in the 'Ready Player One' Trailer Comicbook.com. 10.12.2017. Viitattu 13.12.2017. (englanniksi)
 26. Sprague, Mike: Did You Catch Chucky and King Kong’s Cameo in the Trailer For Steven Spielberg’s New Movie? DreadCentral. 12.12.2017. Viitattu 13.12.2017. (englanniksi)
 27. Riviello, Alex: Ready Player One Trailer Breakdown /Film. 12.12.2017. Viitattu 28.2.2018. (englanniksi)
 28. Couch, Aaron: Steven Spielberg Brings Ambitious 'Ready Player One' Footage to Comic-Con The Hollywood Reporter. 22.7.2017. Prometheus Global Media, LLC. Viitattu 24.11.2017. (englanniksi)
 29. Burlingame, Jon: AFI Honoree John Williams Looks Back on Six Decades of Iconic Themes Variety. 9.6.2016. Viitattu 22.11.2017. (englanniksi)
 30. Burlingame, Jon: John Williams and Alan Silvestri to Score Steven Spielberg’s Next Films (EXCLUSIVE) Variety. 7.7.2017. Viitattu 8.7.2017. (englanniksi)
 31. Aziz, Neha: 2018 SXSW Film Festival Announces World Premiere of Steven Spielberg’s Ready Player One SXSW Conference & Festivals. 10.3.2018. Viitattu 10.3.2018. (englanniksi)
 32. D'Alessandro, Anthony: ‘Ready Player One’ Opening A Day Earlier Over Easter Weekend Deadline. 25.1.2018. Viitattu 26.1.2018. (englanniksi)
 33. Fleming Jr., Mike: Steven Spielberg’s 'Ready Player One' Slotted For December 2017 Deadline. 6.8.2015. Viitattu 26.1.2018. (englanniksi)
 34. Chitwood, Adam: Steven Spielberg's 'Ready Player One' Flees 'Star Wars', Sets New 2018 Release Date Collider. 9.2.2016. Viitattu 26.1.2018. (englanniksi)
 35. Typpö, Juho: Helppoa viihdettä nostalgiajanoisille. Helsingin Sanomat, 28.3.2018, s. B 9. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 1.4.2018.
 36. Uggeldahl, Krister: Tappar bort sig i cyberspace. Hufvudstadsbladet, 28.3.2018, s. 26–27. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 1.4.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]