Taru sormusten herrasta (elokuvatrilogia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taru sormusten herrasta
Lord of the Rings
Sormuksen ritarien mainosjuliste vuodelta 2001.
Sormuksen ritarien mainosjuliste vuodelta 2001.
Ohjaaja Peter Jackson
Käsikirjoittaja Fran Walsh
Philippa Boyens
Stephen Sinclair
Peter Jackson
Perustuu J. R. R. Tolkienin romaaniin
Tuottaja Peter Jackson
Säveltäjä Howard Shore
Kuvaaja Andrew Lesnie
Pääosat Elijah Wood
Sean Astin
Dominic Monaghan
Billy Boyd
Ian McKellen
Viggo Mortensen
Orlando Bloom
John Rhys-Davies
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Uusi-Seelanti
 Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö New Line Cinema
Levittäjä New Line Cinema
Ensi-ilta 2001–2003
Kesto 557 min
683 min (Extended edition)
726 min (Special extended Blu-ray edition
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 281 miljoonaa $
Tuotto 2,92 miljardia $
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto

Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogia on Peter Jacksonin ohjaama fantasiaelokuvatrilogia, joka pohjautuu kirjailija J. R. R. Tolkienin kirjoittamaan fantasiakirjaan Taru sormusten herrasta. Elokuvia kuvattiin kahdeksantoista kuukauttalähde? jatkuvasti Uudessa-Seelannissa. Kyseessä on ensimmäinen elokuvasarja, jonka kaikki elokuvat on kuvattu samaan aikaan.lähde?

Elokuvista tuli suuria yleisö- ja arvostelumenestyksiä ja ne voittivat paljon elokuvapalkintoja. Sarjan elokuvat saivat yhteensä seitsemäntoista Oscar-palkintoa, Kuninkaan paluu peräti yksitoista. Ainoastaan elokuvat Ben-Hur ja Titanic olivat aiemmin kyenneet samaan.

Jokaisesta elokuvasta on tehty teatteriversio ja DVD:llä julkaistu pidennetty erikoisversio eli Special Extended Edition. Pidennetyissä versioissa on teatteriversiosta leikattuja ja pidennettyjä kohtauksia. Koko trilogia ilmestyi Blu-rayllä 16. huhtikuuta 2010.

Jacksonin erikoistehosteyhtiö Weta Workshop teki elokuviin muun muassa 48 000 asetta ja 19 000 pukua.lähde? Toinen Jacksonin erikoistehosteyhtiö, Weta Digital, kehitti elokuvia varten Massive-tietokoneohjelman, joka mahdollisti valtavat taistelut.

Sormuksen Saattueen jäseniä esittäneet näyttelijät (Elijah Wood, Sean Astin, Dominic Monaghan, Billy Boyd, Ian McKellen, Viggo Mortensen, Sean Bean, Orlando Bloom ja John Rhys-Davies) tatuoivat itselleen haltiasymbolin, joka merkitsi numeroa 9.lähde? He lupasivat toisilleen, etteivät koskaan näytä tatuointeja julkisuudessa.lähde?

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva Alkuperäinen nimi Julkaistu Kesto
Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring 19. joulukuuta 2001 178 min / 208 min / 228 min (Blu-ray Extended Cut)
Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia The Lord of the Rings: The Two Towers 18. joulukuuta 2002 179 min / 223 min
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu The Lord of the Rings: The Return of the King 17. joulukuuta 2003 200 min / 252 min

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjasta elokuvaksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvien ohjaaja, Peter Jackson, luki 19-vuotiaana Taru sormusten herrasta -trilogian ja ajatteli, että siitä saisi tehtyä hyvän näytellyn elokuvan. Suuri haaste oli saada sovitettua kirja elokuvamuotoon sopivaksi. Jackson teki Fran Walshin kanssa kolmen kirjan pohjalta tiivistelmän, jonka Philippa Boyens luki vuonna 1997 ja piti sitä hyvin onnistuneena. Miramax-yhtiö suostui alun perin elokuvasarjan rahoittajaksi. Ensimmäinen käsikirjoitus saatiin valmiiksi ja toista aloitettiin, kun Miramax halusikin vain yhden elokuvan. Peter Jackson ilmoitti, ettei tarinaa voi sovittaa yhteen elokuvaan, jolloin Miramax kehotti etsimään toisen yhtiön. Jackson etsi yhtiötä, joka suostuisi rahoittamaan kaksi elokuvaa. New Line Cineman Bob Shaye ihmetteli sitä, miksi kukaan tekisi kaksi elokuvaa kun niitä pitäisi tehdä kolme. Miramaxia varten tehty käsikirjoitus laajennettiin kolmea elokuvaa varten. Käsikirjoitusta muuteltiin ja hiottiin koko kuvausten ajan.[1]

Lopputuloksena elokuvatrilogia seuraa tarkasti alkuperäisteoksen juonen tärkeimpiä kohtia, mutta monia yksityiskohtia on muutettu elokuvan draamankaareen sopivimmiksi. Eräs tärkeä seikka, joka piti ottaa huomioon, oli Tolkienin luomien rotujen hyvin erilaiset elämänkaaret. Koska iän arvioiminen on subjektiivinen asia ja todellisten ihmisten elämänkaari erilainen kuin Tolkienin rotujen, elokuvissa henkilöiden iät eivät ole juurikaan esillä toisin kuin kirjassa. Jonkin verran ihmetystä aiheutti kuitenkin se, että tarinan neljä keskeisintä hobittia Frodo, Sam, Merri ja Pippin vaikuttavat elokuvissa olevan suunnilleen saman ikäisiä, joskin Frodo vaikuttaa heistä nuorimmalta (hobittien näyttelijöistä Frodoa näytellyt Elijah Wood on nuorin ja Pippiniä näytellyt Billy Boyd vanhin). Tolkienin hobitit elivät vain vähän todellisia ihmisiä vanhemmiksi ja Frodo on kirjassa selvästikin Pippiniä vanhempi.[2]

Kaikki kirjan henkilöt eivät myöskään esiinny elokuvissa, ja toisaalta joillain kirjan henkilöillä on elokuvissa suurempi tai pienempi rooli. Éowyn, Arwen ja Galadriel nostettiin elokuvissa melko suuriin rooleihin, jottei tarinasta välittyvä maailmankuva olisi liian miehinen.[3] Myös hobittien Merrin ja Pippinin rooleja suurennettiin elokuvia varten varsinkin tarinan myöhemmissä vaiheissa. Jotkut Tolkien-fanit ja J.R.R. Tolkienin poika Christopher ovat kritisoineet elokuvia liian sotaisiksi. Tästä huolimatta kaikkia kirjan taisteluita ei näytetty elokuvissa, mutta varsinkin Kahden tornin ja Kuninkaan paluun teatteriversioissa taistelusta toiseen siirrytään hyvin nopeasti.[3]

Roolitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaaja Peter Jacksonin mukaan Ashley Juddia ja Mira Sorvinoa oli kaavailtu rooleihin, mutta heille ei päädytty antamaan rooleja, koska Miramax-studion johtajana toiminut tuottaja Harvey Weinstein levitti heistä ikäviä huhuja.[4]

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trilogian Oscar-palkittu ohjaaja Peter Jackson

Jude Fisher on tehnyt kolme Peter Jacksonin elokuviin perustuvaa tieto-opasta:

Chris Smith on tehnyt Peter Jacksonin elokuvien sotureihin, armeijoihin, aseisiin, taisteluvarusteisiin ja taisteluihin perustuvan kirjan:

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki kolme elokuvaa saivat erittäin hyvän vastaanoton ja trilogiasta muodostui 2000-luvun alun suurimpia mediailmiöitä vaikuttaen samalla muun muassa kirjallisuuteen ja videopeleihin. Trilogian elokuvat ovat pärjänneet hyvin äänestyksissä kaikkien aikojen parhaimmista elokuvista.[5] Yhdeksi syyksi elokuvien erittäin positiiviseen vastaanottoon on esitetty sitä, että elokuvat nähdessään suurin osa katsojista ei ollut lukenut Tolkienin kirjoja, eivätkä he siten voineet harmistua eroavaisuuksista alkuperäisteoksen ja elokuvien välillä.

Elokuva Rotten Tomatoes Metacritic
Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit 91% (219 arvostelua) [6] 92% (34 arvostelua) [7]
Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia 96% (235 arvostelua) [8] 88% (38 arvostelua) [9]
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu 94% (254 arvostelua)[10] 94% (41 arvostelua)[11]
Keskiarvo arvosteluista 94% 91%

Tuotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva
Budjetti Maailmanlaajuinen tuotto Tuotto Suomessa
Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit 93 000 000 $ 871 530 324 $ [12] 4 947 945 $ [13]
Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia 94 000 000 $ 926 047 111 $ [14] 5 218 677 $ [15]
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu 94 000 000 $ 1 119 929 521 $ [16] 7 096 209 $ [17]
Yhteensä 281 000 000 $ 2 917 506 956 $ 17 259 831 $

Oscar-palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinto
Sormuksen ritarit Kaksi tornia Kuninkaan paluu
Elokuva Ehdokkuus Ehdokkuus Voitto
Erikoistehosteet Voitto Voitto Voitto
Kappale Ehdokkuus
("May It Be")
Voitto
("Into the West")
Kuvaus Voitto
Lavastus Ehdokkuus Ehdokkuus Voitto
Leikkaus Ehdokkuus Ehdokkuus Voitto
Maskeeraus Voitto Voitto
Miessivuosa Ehdokkuus
(Ian McKellen)
Musiikki Voitto Voitto
Ohjaus Ehdokkuus Voitto
Puvustus Ehdokkuus Voitto
Sovitettu käsikirjoitus Ehdokkuus Voitto
Äänitehosteet Voitto
Äänitys Ehdokkuus Ehdokkuus Voitto

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons