Parakki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Parakkeja.
Natsien rakennuttamia keskitysleirin parakkeja Buchenwaldissa.

Parakki on oleskelu- tai varastotiloja sisältävä siirreltävä kontti tai väliaikaiseksi tarkoitettu rakennus. Toisinaan parakeiksi kutsutaan myös pysyväksi tarkoitettuja rakennuksia, joiden ulkomuoto tai rakenteet muistuttavat varsinaisia parakkeja. Parakkikontti muistuttaa hieman asuntovaunua, mutta keskeisenä erona on se, että parakissa ei ole renkaita ja vetoaisaa, vaan sitä siirrellään esim. nosturin tai vaihtolavalaitteiston ja kuorma-auton avulla. Yleisiä parakkikokoja ovat 3×7 m ja 3×6 m. Parakkeja kutsutaan myös sanoilla "viipale","työmaatila" ja "koppi".

Parakkeja on käytetty myös suurten väkijoukkojen majoittamiseen tilanteissa, joissa tarve tulee äkillisesti tai se on tilapäisluontoista. Tällaisia ovat olleet rakennustyömaiden ohella historian saatossa eri valtioiden vanki- ja keskitysleirit. Myös sotilaita on majoitettu parakkeihin. Suomalaisittain tunnettu kirjallinen kuvaus sotilaiden parakkimajoituksesta on Väinö Linnan romaanissa Tuntematon sotilas kuvattu parakkikylä paloaukean reunalla "lähellä Joensuun kaupunkia".

Parakkikoulu-nimitystä käytetään tilapäisiksi tarkoitetuista koulurakennuksista.

Parakkeja voidaan käyttää myös työ- ja harrastetiloina ja esimerkiksi bändien treenitiloina. Parakit soveltuvat taiteilijoille, käsityöläisille, muusikoille ja monille muille eri alojen ammattilaisille ja harrastajille.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hovi-Horkan, Jonna: Vantaalle syntyi omintakeinen konttikylä, joka on kuin Blade Runner -elokuvasta – kaiken taustalla on näppärä liikeidea. Helsingin Sanomat, 25.1.2022. Sanoma Media Finland. Artikkelin verkkoversio.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.