Siirrettävä talo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Siirrettävä talo on rakennus, joka on suunniteltu suhteellisen helposti, ilman purkua siirrettäväksi rakennuspaikalta toiselle. Yleensä siirrettävät rakennukset on valmistettu yksittäisinä tai liitettävinä tilaelementteinä.

Siirrettävät talot Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa tyypillisiä siirrettäviä rakennuksia on parakit, joita käytetään runsaasti esimerkiksi rakennustyömailla tilapäisenä toimisto-, työ- ja sosiaalitiloina. Siirrettäviä taloja on myös käytetty tilapäiskouluina. Myös perinteisiä hirsitaloja on siirretty purkamalla koko talo tai osa siitä osiin ja sitten koottu puretut osat uudessa sijaintipaikassa.[1]

Puolustusvoimat käyttää kenttäolosuhteissalähde? toimisto- ja laitetiloina kontteja, jotka on varustettu sisältä kulloisenkin käyttötarkoituksen edellyttämällä tavalla.

Hämeenlinnan asuntomessuilla 2007 Teijo-Talot Oy esitteli rekka-autoilla erikoiskuljetuksena siirrettävän talon, joka voidaan tuoda rakennuttajan sorapedille koosta riippuen yhtenä tai kahtena kuljetuksena täysin muuttovalmiina. Asennukseen tarvittava aika on muutama tunti.

Siirrettävät talot Pohjois-Amerikassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyypillinen kahden perävaunuyksikön levyinen eli kahdesta tilaelementistä koottu siirrettävä talo Yhdysvalloissa.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa siirettäviä taloja käytetään runsaasti myös asuinkäytössä. Tyypillinen siirrettävä asuintalo (engl. mobile home) on tilaelementtinä rakennettu rakennus, jonka mitat ovat kuorma-auton perävaunun kokoisen moduulin kerrannaisia. Rakennus voidaan tällöin kuljettaa tilaelementteinä lavetilla julkisilla teillä ilman poikkeuksellisia kuljetusjärjestelyjä. Koottu talo on yleensä yhden tai kahden moduulin levyinen, harvemmin kolmen, poikkeuksellisesti useammankin moduulin levyinen.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa on kaavoitettu ja rakennettu alueita erityisesti siirrettäville taloille (engl. trailer parks, mobile home parks). Näillä tyypillisesti hyvin tiheästi kaavoitetuilla alueilla on taloille valmiit, vuokrattavat paikat LVIS-asennuksineen. Yleensä siirrettävätkin talot asennetaan samalle paikalle pitkäksi ajaksi, jopa pysyvästi.

Huomattavaa on myös, että englanninkielistä termiä mobile home käytetään myös matkailuautosta.

Siirrettävien talojen käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Israelilainen, useasta tilaelementistä koottu omakotitalo.

Siirrettäviä taloja käytetään tyypillisesti tilanteissa, joissa rakennukset on saatava käyttöön poikkeuksellisen nopeasti, tai niin suuressa määrin ettei normaali rakentaminen tule kysymykseen. Siirrettäviä taloja on käytetty muun muassa Israelissa asutettaessa palestiinalaisitsehallinnon alueelta evakuoituja juutalaissiirtokuntia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.