Siirrettävä talo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Siirrettävä talo eli mobiilitalo[1] tai traileri (engl. mobile home, trailer) on parakkia tai pientä bungalowia muistuttava asuinrakennus, joka on suunniteltu suhteellisen helposti, ilman purkua siirrettäväksi sijaintipaikasta toiseen. Yleensä siirrettävät rakennukset on valmistettu yksittäisinä tai liitettävinä tilaelementteinä. Siirrettävistä taloista muodostuvat asuntopuistot[1] (engl. trailer park) ovat suosittu vähävaraisen väestön asumistapa muun muassa Yhdysvalloissa[2][3].

Siirrettävät talot Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa tyypillisiä siirrettäviä rakennuksia on parakit, joita käytetään runsaasti esimerkiksi rakennustyömailla tilapäisenä toimisto-, työ- ja sosiaalitiloina. Siirrettäviä taloja on myös käytetty tilapäiskouluina. Myös perinteisiä hirsitaloja on siirretty purkamalla koko talo tai osa siitä osiin ja sitten koottu puretut osat uudessa sijaintipaikassa.[4]

Puolustusvoimat käyttää kenttäolosuhteissalähde? toimisto- ja laitetiloina kontteja, jotka on varustettu sisältä kulloisenkin käyttötarkoituksen edellyttämällä tavalla.

Hämeenlinnan asuntomessuilla 2007 Teijo-Talot Oy esitteli rekka-autoilla erikoiskuljetuksena siirrettävän talon, joka voidaan tuoda rakennuttajan sorapedille koosta riippuen yhtenä tai kahtena kuljetuksena täysin muuttovalmiina. Asennukseen tarvittava aika on muutama tunti.

Siirrettävät talot Pohjois-Amerikassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyypillinen kahden perävaunuyksikön levyinen eli kahdesta tilaelementistä koottu siirrettävä talo Yhdysvalloissa.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa siirrettäviä taloja käytetään runsaasti myös asuinkäytössä. Esimerkiksi Yhdysvaltojen Etelä-Carolinan osavaltiossa lähes viidennes talouksista asuu niissä[3]. Tyypillinen siirrettävä asuintalo eli mobiilitalo[1] (engl. mobile home) on tilaelementtinä rakennettu rakennus, jonka mitat ovat kuorma-auton perävaunun kokoisen moduulin kerrannaisia. Rakennus voidaan tällöin kuljettaa tilaelementteinä lavetilla julkisilla teillä ilman poikkeuksellisia kuljetusjärjestelyjä. Koottu talo on yleensä yhden tai kahden moduulin levyinen, harvemmin kolmen, poikkeuksellisesti useammankin moduulin levyinen.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa on kaavoitettu ja rakennettu niin sanottuja asuntopuistoja[1] (engl. trailer parks, mobile home parks) erityisesti siirrettäville taloille. Näillä tyypillisesti hyvin tiheästi kaavoitetuilla alueilla on taloille valmiit, vuokrattavat paikat LVIS-asennuksineen. Yleensä siirrettävätkin talot asennetaan samalle paikalle pitkäksi ajaksi, jopa pysyvästi.

Siirrettävien talojen ja asuntopuistojen historia ulottuu 1900-luvun alkupuolen matkailuvaunuleireihin, joista tuli köyhän ja työn takia liikkumaan joutuvan väestönosan asuinpaikkoja. Toisen maailmansodan jälkeen vaunujen pyörät pienenivät ja Keskilännen tehtaissa tehdyt asumukset alkoivat muuttua yhä talomaisimmiksi, toisiinsa yhdistettäviksi tilaelementeiksi, joiden siirto uuteen paikkaan ei enää ollut niin kätevää muttei tarpeellistakaan, koska mobiilitaloja alettiin myydä ja vuokrata tietyssä paikassa sijaitsevina aivan kuten kiinteitäkin. Thomas Jeffersonin ajoista amerikkalaisten mieliin on iskostettu ihannetta oman kodin omistamisesta, ja tehdastekoiset siirrettävät talot olivat edullinen tapa toteuttaa tuo unelma. Samaan aikaan pysyvienkin pientalojen valmistus siirtyi yhä enemmän valmistalotehtaisiin. Monessa osavaltiossa siirrettäviä taloja saa sijoittaa vain kunnan viranomaisten osoittamaan asuntopuistoon, johon kunnallistekniikka on valmiiksi asennettu. Jos mobiilitalon haluaa sijoittaa omalle tontilleen, kunnallistekniikkaan liittyminen saattaa maksaa taloa enemmän.[2][1]

Huomattavaa on myös, että englanninkielistä termiä mobile home käytetään myös matkailuautosta.

Siirrettävien talojen käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Israelilainen, useasta tilaelementistä koottu omakotitalo.

Siirrettäviä taloja käytetään tyypillisesti tilanteissa, joissa rakennukset on saatava käyttöön poikkeuksellisen nopeasti, tai niin suuressa määrin ettei normaali rakentaminen tule kysymykseen. Siirrettäviä taloja on käytetty muun muassa Israelissa asutettaessa palestiinalaisitsehallinnon alueelta evakuoituja juutalaissiirtokuntia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Hentunen, Mika: Paikka, jossa auto on kalliimpi kuin omakotitalo, Yle Uutiset 2.6.2016. Viitattu 22.7.2016.
  2. a b Black, Brian: "Trailer Parks." St. James Encyclopedia of Popular Culture. Gale. 2000. Viitattu 22.7.2016 palvelusta HighBeam Research (vaatii tilauksen): https://www.highbeam.com/doc/1G2-3409002504.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. a b Geoghegan, Tom: Why do so many Americans live in mobile homes? BBC News 24.9.2013. Viitattu 22.7.2016.
  4. Tietoa hirsikehikoista ja niiden siirrosta (Metsäkylän navetta) (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.