Hämärän pelottavat varjot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hämärän pelottavat varjot
Twilight Zone: The Movie
Ohjaaja John Landis
Steven Spielberg
Joe Dante
George Miller
Käsikirjoittaja John Landis
George Clayton Johnson
Richard Matheson
Melissa Mathison
Jerome Bixby
Tuottaja Steven Spielberg
John Landis
Säveltäjä Jerry Goldsmith
Kuvaaja Allen Daviau
John Hora
Stevan Larner
Leikkaaja Malcolm Campbell
Tina Hirsch
Michael Kahn
Howard E. Smith
Pääosat Dan Aykroyd
Albert Brooks
Scatman Crothers
John Lithgow
Vic Morrow
Kathleen Quinlan
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Levittäjä Warner Bros.
Netflix
Fandango at Home (käännä suomeksi)
Ensi-ilta Yhdysvallat 24. kesäkuuta 1983
Suomi 25. marraskuuta 1983
Kesto 101 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti, ranska, saksa, vietnam
Budjetti 10 miljoonaa $
Tuotto 29,5 miljoonaa $
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Hämärän pelottavat varjot on elokuva vuodelta 1983. Se pohjautuu vuosina 1959–1964 tuotettuun televisiosarjaan Hämärän rajamailla. Se koostuu neljästä episodista, joista jokaisella on oma ohjaajansa.[1]

Näyttelijä Vic Morrow ja vietnamilaiset lapsinäyttelijät Myca Dinh Le ja Renee Shin-Yi Chen kuolivat helikopterionnettomuudessa kuvausten aikana. Episodin ohjaaja John Landis sai syytteen kuolemantuottamuksesta, josta oikeus hänet myöhemmin vapautti.[2]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva koostuu neljästä osiosta, jotka kaikki ovat uusintaversioita, tai vähintään perustuvat johonkin alkuperäisen sarjan jaksoon. Elokuva alkaa kuitenkin lyhyellä kohtauksella jossa kaksi ystävystä ajavat autoa ja yrittävät saada ajan kulumaan keskustelemalla eri haiheista. Puheenaihe siirtyy Hämärän rajamailla sarjaan, jonka faneja molemmat ovat. He keskustelevat siitä miten hyviä jaksoja sarjassa oli, kunnes toinen heistä (Dan Aykroyd) kysyy ystävältään (Albert Brooks) että tahtooko hän nähdä jotakin pelottavaa. Kuskin suostuttua toinen heistä muuttuu yhtäkkiä hirviöksi ja tappaa kuskin.

Elokuvan ensimmäinen osio perustuu etäisesti alkuperäisen sarjan jaksoon "Quality Of Mercy". Osio seuraa rasistista ja tympiintynyttä miestä (Vic Morrow), joka tahtomattaan päätyy aikamatkalle jonka aikana hän henkilökohtaisesti joutuu kokemaan tuskaa, jota hänen vihaamansa juutalaiset, tummaihoiset sekä vietnamilaiset ovat kokeneet viimeisinä vuosikymmeninä. Hän päätyy eri aikahyppyjen kautta Natsi-Saksaan, Ku Klux Klaanin tapaamiseen, sekä Vietnamin sotaan.

Osion on ohjannut John Landis.

Elokuvan toinen osio on suora uusintaversio alkuperäisen sarjan samannimisestä jaksosta. Osio seuraa vanhainkodissa asustavia eläkeläisiä, jotka kaikki ovat pitkästyneitä vain istuskelemaan ja odottamaan että heidän päivänsä ovat luetut. Eräänä päivänä vanhainkotiin saapuu uusi asukas, Herra Bloom Scatman Crothers, joka antaa heille idean pelata kaikkien lapsuuden suosikkipeliä "Kick The Can". Vanhukset kokoontuvat yön varhaistunneilla vanhainkodin pihalle pelaamaan, mutta alkavatkin pian huomata itsestään nuorenemisen merkkejä.

Osion on ohjannut Steven Spielberg.

It's a Good Life

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan kolmas osio on uusintaversio alkuperäisen sarjan samannimisestä jaksosta. Osio seuraa uuteen työpaikkaansa matkalla olevaa Heleniä (Kathleen Quinlan), joka tapaa nuoren Anthony (Jeremy licht) nimisen pojan. Anthony kutsuu Helenin luokseen päivälliselle, ja kotona esittelee tämän perheelleen. Kaikki Anthonyn perheessä käyttäytyvät hyvin kummallisesti, ja tuntuvat jopa pelkäävän kun poika on lähellä. Hyvin epätavallisen päivällisen syötyään Helenille alkaa valjeta ettei Anthony olekaan mikään tavallinen poika, vaan pikemminkin hirviö jolla on voima muokata todellisuutta tahtonsa mukaan.

Tämän osion on ohjannut Joe Dante.

Nightmare at 20 000 Feet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan neljäs ja viimeinen osio on suora uusintaversio alkuperäisen sarjan samannimisestä jaksosta. Osio seuraa hermostunutta miestä lentokoneessa, nimeltään John, joka kärsii massiivisesta lentopelosta. Lentoemännät ja koneen kapteeni yrittävät rauhoitella häntä, ja onnistuvatkin hetkellisesti, kunnes mies näkee hirviön kiipeämässä lentokoneen siipeä pitkin. Vain hän näkee sen, koska aina kun joku muu tulee katsomaan, olento menee piiloon. Aluksi John uskoo sen olevan vain omaa hallusinaatiotaan, mutta pian joutuu harkitsemaan mitä uskoo uudestaan, kun hirviö alkaa repimään lentokoneen siiven moottoria auki.

Osion on ohjannut George Miller.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Elokuva sai julkaisunsa yhteydessä ristiriitaista palautetta. Sillä on Rotten Tomatoes sivustolla 61% positiivinen arvosana, joka vastaa sivuston arvosanaa "Tuore".[3]

  1. Allmovies (englanniksi)
  2. Denise Noe: The Twilight Zone Tragedy (The Verdicts) trutv.com. Viitattu 27.9.2009. (englanniksi)
  3. ”Twilight Zone: The Movie”. en
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.