E.T.

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee elokuvaa. Muista merkityksistä katso täsmennyssivu.
E.T.
E.T. the Extra-Terrestrial
E t the extra terrestrial ver3.jpg
Ohjaaja Steven Spielberg
Käsikirjoittaja Melissa Mathison
Tuottaja Kathleen Kennedy
Steven Spielberg
Säveltäjä John Williams
Kuvaaja Allen Daviau
Leikkaaja Carol Littleton
Pääosat Dee Wallace
Peter Coyote
Henry Thomas
Robert MacNaughton
Drew Barrymore
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Amblin Entertainment
Ensi-ilta Yhdysvallat 11. kesäkuuta 1982
Suomi 17. joulukuuta 1982
Kesto 114 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 10 500 000 Yhdysvaltain dollaria
Tuotto 792 910 554 Yhdysvaltain dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

E.T. (engl. E.T. the Extra-Terrestrial) on vuonna 1982 ensi-iltansa saanut Steven Spielbergin ohjaama tieteiselokuva. Sen pääosissa ovat Henry Thomas, Drew Barrymore ja Dee Wallace. Elokuva voitti neljä Oscar-palkintoa ja 37 muuta palkintoa. Lisäksi se oli ehdolla 27 muun palkinnon saajaksi.

Elokuvan budjetti oli noin 10 miljoonaa dollaria, mutta se tuotti maailmanlaajuisesti 792,9 miljoonaa dollaria.[1] Elokuvasta tehtiin vuonna 2002 erikoisversio, jossa oli uusia kohtauksia ja muutellut erikoistehosteet. Vuonna 1982 tehtiin elokuvaan perustuva videopeli Atari 2600:lle. Sitä pidetään yhtenä maailman huonoimmista videopeleistä.[2]

E.T:llä on Rotten Tomatoes -verkkosivulla arvosanana 98 %, joka oli vuonna 2007 korkeampi kuin millään muulla tieteiselokuvalla.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kalifornialaisessa metsässä ryhmä avaruusolentoja kerää näytteitä Maan kasveista. Kun hallituksen agentit saapuvat paikalle, avaruusolennot lähtevät aluksellaan pois, mutta yksi heistä jää jälkeen. Lähtiessään tilaamaan pizzaa isoveljelleen Michaelille ja tämän ystäville, poika nimeltä Elliott huomaa jonkin piileskelevän työkaluvajassa. Avaruusolento on kuitenkin jo lähtenyt eikä Elliottin perhe usko hänen tarinaansa. Elliott houkuttelee olennon taloonsa Reese’s Pieces -karkkien avulla ja olento alkaa matkia kaikkea mitä Elliott tekee. Elliott teeskentelee sairasta ja näyttää olennon myös Michaelille sekä 5-vuotiaalle sisarelleen Gertielle. Kun he kysyvät olennolta mistä se on kotoisin, olento nostattaa palloja leijumaan ilmassa havainnollistaakseen niillä omaa aurinkokuntaansa. Olento herättää myös henkiin kuolleen krysanteemin.

Seuraavana päivänä koulussa Elliott kokee psyykkisen yhteyden olennon kanssa. Ensin hän osoittaa humaltumisen merkkejä, kun olento juo olutta, ja vapauttaa biologian tunnilla kaikki sammakot. Kun olento katsoo televisiosta elokuvaa Vaitelias mies ja näkee John Waynen ja Maureen O’Haran suutelemassa toisiaan, Elliott suutelee samalla tavalla tyttöä, josta pitää, ja hänet lähetetään rehtorin kansliaan. Olento oppii puhumaan toistamalla Gertien puhetta heidän katsoessaan Seesamtietä ja Elliott antaa olennolle nimen ”E.T.” Luettuaan Buck Rogers -sarjakuvaa. E.T. rakentaa Elliottin ja Michaelin avulla viestintälaitteen ottaakseen yhteyttä lajitovereihinsa avaruuteen. E.T.:n terveys alkaa kuitenkin heiketä ja Elliot alkaa puhua itsestään monikossa.

Halloweenin aikaan Michael ja Elliott naamioivat E.T.:n kummitukseksi viedäkseen sen talon ulkopuolelle. Elliott ja E.T. ajavat polkupyörällä metsään, jossa he lähettävät viestintälaitteella onnistuneesti signaalin E.T.:n lajitovereille. Seuraavana päivänä Elliott herää pellolta ja huomaa E.T.:n kadonneen. Michael löytää E.T.:n sairaana joen vierestä ja tuo sen kotiin. Elliottin terveys heikkenee myös, minkä jälkeen Michael näyttää E.T.:n heidän äidilleen Marylle. Silloin hallituksen agentit saapuvat ja rakentavat tilapäisen sairaalalaitoksen, jossa yrittävät pelastaa Elliottin ja E.T.:n henget. Elliottin ja E.T.:n yhteys katoaa, minkä jälkeen Elliott paranee, mutta E.T. näyttää kuolevan. Elliott on surullinen, mutta huomaa kuolleen krysanteemin heräävän jälleen henkiin. E.T. herää itsekin henkiin ja paljastaa lajitovereidensa tulevan hakemaan häntä kotiin. Elliott ja Michael varastavat pakettiauton ja vievät E.T.:n mukanaan. Michaelin ystävät auttavat heitä välttämään viranomaiset ja E.T. nostattaa heidän kaikien polkupyörät ilmaan.

He laskeutuvat metsään, jonne laskeutuu avaruusalus. Mary, Gertie ja agentti Keys saapuvat myös paikalle. E.T. hyvästelee heidät ja Gertie antaa krysanteemin hänelle. Hän osoittaa Eliottin otsaa ja sanoo ”Olen täällä”. Tämän jälkeen hän nousee alukseen krysanteemi mukanaan ja avaruusalus lähtee Maasta, jättäen jälkeensä sateenkaaren.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Henry Thomas   … Elliott  
 Dee Wallace   … Mary  
 Robert MacNaughton   … Michael  
 Drew Barrymore   … Gertie  
 Peter Coyote   … Keys  
 K. C. Martel   … Greg  
 Sean Frye   … Steve  
 C. Thomas Howell   … Tyler  
 David M. O’Dell   … Koulupoika  
 Richard Swingler   … Tieteen opettaja  
 Frank Toth   … Poliisi  
 Robert Barton   … Ultraäänimies  
 Erika Eleniak   … Kaunis nuori tyttö  
 Pat Welsh   … E.T. (ääni)  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. E.T.: The Extra-Terrestrial Box Office Mojo. Viitattu 25.2.2015. (englanniksi)
  2. Five Million E.T. Pieces Snopes.com. 26.4.2014. (englanniksi)
  3. 100 Best-Reviewed Sci-Fi Movies Rotten Tomatoes. 2007. Viitattu 28.04.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


 

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.