Tavallisia ihmisiä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tavallisia ihmisiä
Ordinary People
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Robert Redford
Käsikirjoittaja Alvin Sargent
Tuottaja Ronald L. Schwary
Säveltäjä Marvin Hamlisch
Pääosat Donald Sutherland,
Mary Tyler Moore,
Timothy Hutton,
Judd Hirsch
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Ensi-ilta Flag of the United States.svg 19. syyskuuta 1980
Flag of Finland.svg 6. maaliskuuta 1981
Kesto 124 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 6 000 000 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Tavallisia ihmisiä (Ordinary People) on yhdysvaltalainen vuoden 1980 draamaelokuva, joka on näyttelijänä paremmin tunnetun Robert Redfordin esikoisohjaus. Elokuva perustuu Judith Guestin samannimiseen romaaniin. Tavallisia ihmisiä kertoo ylemmän keskiluokan perheen hajoamisesta Lake Forestissa vanhimman pojan kuoleman jälkeen. Elokuvan pääosissa ovat Donald Sutherland, Mary Tyler Moore, Timothy Hutton ja Judd Hirsch.

Tavallisia ihmisiä voitti yhteensä neljä Oscar-palkintoa. Se palkittiin vuoden 1981 gaalassa parhaana elokuvana, parhaasta miessivuosasta (Timothy Hutton), parhaasta ohjauksesta (Robert Redford) ja parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta (Alvin Sargent). Lisäksi elokuvalle meni viisi Golden Globea, esimerkiksi "paras draamaelokuva". [1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Calvin (Sutherland) ja Beth Jarrett (Moore) kokevat tragedian, kun heidän teini-ikäiset lapsensa Buck ja Conrad (Hutton) joutuvat purjehdusonnettomuuteen. Buck kuolee turmassa, ja Conrad kärsii selviytyjän syyllisyydestä ja traumaperäisestä stressireaktiosta. Conrad yrittää itsemurhaa viiltämällä ranteensa auki.

Elokuvan alussa Conrad, joka on juuri palannut psykiatrisesta sairaalasta pitkän hoitojakson jälkeen, tuntee olevansa vieraantunut ystävistään ja perheestään. Calvin-isä ponnistelee, jotta saisi yhteyden poikaansa. Hän ei kuitenkaan saa apua vaimoltaan Bethiltä, joka pysyy kylmänä ja itsekkäänä ja ainoastaan pyrkii pakkomielteisesti säilyttämään elämänsä täydellisenä ja normaalina. Hän näyttää olevan hautautunut rakkauteensa kuollutta Buckia kohtaan.

Ystävän itsemurhan jälkeen Conrad on jälleen lähellä vaipua masennukseen. Vastuu perheen pelastamisesta laskeutuu Calvinin harteille, mutta se tuntuu kovin painavalta. Psykiatri Berger (Hirsch) auttaa Conradia selviytymään syyllisyydentunteestaan ja vihastaan.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oscarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkaana:

BAFTAt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkaana:

Golden Globet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkaana:

[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]