Tavallisia ihmisiä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tavallisia ihmisiä
Ordinary People
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Robert Redford
Käsikirjoittaja Alvin Sargent
Perustuu Judith Guestin romaaniin
Tuottaja Ronald L. Schwary
Säveltäjä Marvin Hamlisch
Kuvaaja John Bailey
Leikkaaja Jeff Kanew
Pääosat Donald Sutherland,
Mary Tyler Moore,
Timothy Hutton,
Judd Hirsch
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Wildwood Enterprises
Paramount Pictures
Ensi-ilta Yhdysvallat 19. syyskuuta 1980
Suomi 6. maaliskuuta 1981
Kesto 124 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 6 000 000 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Tavallisia ihmisiä (Ordinary People) on yhdysvaltalainen vuoden 1980 draamaelokuva, joka on näyttelijänä paremmin tunnetun Robert Redfordin esikoisohjaus. Elokuva perustuu Judith Guestin samannimiseen romaaniin, joka on julkaistu suomeksi alun perin nimellä Samat kasvot peilissä (Tammi 1977) ja elokuvan myötä nimellä Tavallisia ihmisiä (Femi 1981)[1]. Tavallisia ihmisiä kertoo ylemmän keskiluokan perheen hajoamisesta Lake Forestissa vanhimman pojan kuoleman jälkeen. Elokuvan pääosissa ovat Donald Sutherland, Mary Tyler Moore, Timothy Hutton ja Judd Hirsch.

Tavallisia ihmisiä voitti yhteensä neljä Oscar-palkintoa. Se palkittiin vuoden 1981 gaalassa parhaana elokuvana, parhaasta miessivuosasta (Timothy Hutton), parhaasta ohjauksesta (Robert Redford) ja parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta (Alvin Sargent). Lisäksi elokuvalle meni viisi Golden Globea, esimerkiksi "paras draamaelokuva". [2]

The New York Timesin kriitikot valitsivat Tavallisia ihmisiä vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Calvin (Sutherland) ja Beth Jarrett (Moore) kokevat tragedian, kun heidän teini-ikäiset lapsensa Buck ja Conrad (Hutton) joutuvat purjehdusonnettomuuteen. Buck kuolee turmassa, ja Conrad kärsii selviytyjän syyllisyydestä ja traumaperäisestä stressireaktiosta. Conrad yrittää itsemurhaa viiltämällä ranteensa auki.

Elokuvan alussa Conrad, joka on juuri palannut psykiatrisesta sairaalasta pitkän hoitojakson jälkeen, tuntee olevansa vieraantunut ystävistään ja perheestään. Calvin-isä ponnistelee, jotta saisi yhteyden poikaansa. Hän ei kuitenkaan saa apua vaimoltaan Bethiltä, joka pysyy kylmänä ja itsekkäänä ja ainoastaan pyrkii pakkomielteisesti säilyttämään elämänsä täydellisenä ja normaalina. Hän näyttää olevan hautautunut rakkauteensa kuollutta Buckia kohtaan.

Ystävän itsemurhan jälkeen Conrad on jälleen lähellä vaipua masennukseen. Vastuu perheen pelastamisesta laskeutuu Calvinin harteille, mutta se tuntuu kovin painavalta. Psykiatri Berger (Hirsch) auttaa Conradia selviytymään syyllisyydentunteestaan ja vihastaan.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oscarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkaana:

BAFTAt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkaana:

Golden Globet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkaana:

[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Samat kasvot peilissä (Ordinary People), Fennica-hakutulos. Viitattu 15.6.2016.
  2. a b http://finnish.imdb.com/title/tt0081283/awards
  3. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 13.7.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]