Sademies

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sademies
Rain Man
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Barry Levinson
Käsikirjoittaja Barry Morrow
Ronald Bass
Tuottaja Mark Johnson
Säveltäjä Hans Zimmer
Pääosat Dustin Hoffman
Tom Cruise
Valeria Golino
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö United Artists
Ensi-ilta 1988
Kesto 133 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 25 000 000 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Sademies (Rain Man) on parhaan elokuvan Oscarin 1988 voittanut yhdysvaltalainen draamaelokuva. Sen on ohjannut Barry Levinson, käsikirjoittanut Barry Morrow ja Ronald Bass, ja sen pääosia näyttelevät Dustin Hoffman, Tom Cruise ja Valeria Golino.

Sademies oli ehdolla kahdeksaan Oscar-palkintoon. Se voitti niistä neljä:parhaan miespääosan (Dustin Hoffman), parhaan ohjauksen (Barry Levinson) ja parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen (Ronald Bass ja Barry Morrow). Elokuva palkittiin myös parhaan draamaelokuvan Golden Globella ja Hoffman ansaitsi Globen parhaasta miespääosasta draamaelokuvassa.

The New York Timesin kriitikot valitsivat Sademiehen vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva kertoo omahyväisestä liikemiehestä, Charlie Babbittista (Cruise), joka kuulee, että hänen isänsä on kuoltuaan jättänyt koko omaisuutensa autistiselle veljelle Raymondille (Hoffman), jonka olemassaolosta Charlie ei ollut aikaisemmin tiennyt. Hän pyrkii rahan toivossa tekemisiin veljensä kanssa ja kaappaa tämän mukaansa hoitokodista, jossa tämä siihen asti on asunut. Matkan edistyessä hän kuitenkin ystävystyy veljensä kanssa, mikä vaikuttaa positiivisesti myös Raymondiin. Raymondin roolihahmossa on vaikutteita Kim Peekistä.

Tärkeämmässä roolissa elokuvassa on ohjaajan mielestä Charlie. Hän muuttuu ja kasvaa Raymondin opissa veljesten pitkän matkan aikana, kun taas Raymondin muutosta ei näy ulospäin. Tämä on harvoja elokuvia, joissa katsoja itse huomaa muuttuvansa matkan varrella. Vaikka elokuvaroolissa sademiehen kommunikaatiotaidot eivät muutu, voimme huomata kasvua ja oppimista uusissa sosiaalisissa tilanteissa, joita hän matkan varrella kohtaa vaikka kaipaakin tuttuja laitoksessa opittuja rutiineita.

Pakko ja pelko aiheuttaa stressitilanteet, joista on vaikea selvitä. Yhteisymmärryksen löydyttyä vaikeimmatkin asiat pystytään hoitamaan. Elokuvassa nousee esiin katsojan oma kasvaminen vammaisen omaisen rinnalla. Auktoriteettisuhde autistisen henkilön kanssa ei toimi. Komentaminen ei auta. Asettumalla viisaampana toisen yläpuolelle aiheuttaa muurin kommunikaatioon. Kun ymmärtää, että autistiseltakin ihmiseltä voi oppia, yhteistyö ja kommunikaatio aukeaa.

Elokuvan sademies on matemaattisesti lahjakas, mutta ei pysty hoitamaan omia asioitaan. Tähän ei kuitenkaan syynä ole autismi, kuten elokuvan lääkäri päättelee, vaan pitkäaikainen laitoshoito, joka ei opeta taitoja selvitä itsenäisestä elämästä. Ilman tarvittavaa kuntoutusta autistinen ihminen helposti taantuu. Vaikka elokuvassa sademies palaa laitokseen, jää tarinan loppu avoimeksi.

Sademiehen roolimalli Kim Peek toimi kirjaston hoitajana ja asui itsenäisesti. Näyttelijä Dustin Hoffmann tapasi myös monia muita autistisia henkilöitä, kuten Peter Guthrien. Elokuvan DVD-version lisämateriaalit kertovatkin elokuvan malleina olleista autistisista henkilöistä. He ovat selviytyneet vaikeuksistaan huolimatta ja erityislahjakkuuksien ansiosta itsenäiseen elämään. Elokuva antoi autismille kasvot ja on inspiroinut mm. autistien oikeuksien liikettä.

Rooliluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viittaukset Sademies-elokuvaan populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Simpsonien 5. tuotantokauden jaksossa Springfield Charlesin ja Raymondin näköiset hahmot ilmestyvät Homerin isännöimään casinopöytään. Homer on vaikuttunut Raymondin pelistä ja yrittää estää tätä poistumasta, kun Raymond alkaa hermostua suosikkisarjansa Wapnerin alkamisen vuoksi. Raymond alkaa hermostua ja läpsii päätään käsillään ja Homer matkii tätä.
  • Eminem on tehnyt kappaleen nimeltä ”Rain Man”, jossa hän leikittelee ajatuksella itsestään Raymondin kaltaisena henkilönä.

Palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oscarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkaana:

  • Paras kuvaus: John Seale
  • Paras leikkaus: Stu Linder
  • Paras taiteellinen ohjaus: Ida Random, Linda DeScenna
  • Paras elokuvamusiikki: Hans Zimmer

BAFTAt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkaana:

Golden Globet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Paras draamaelokuva
  • Paras miespääosa draamaelokuvassa: Dustin Hoffman

Ehdokkaana:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 13.7.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]