Gandhi (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gandhi
Ohjaaja Richard Attenborough
Käsikirjoittaja John Briley
Tuottaja Richard Attenborough
Säveltäjä George Fenton
Ravi Shankar
Kuvaaja Billy Williams
Ronnie Taylor
Leikkaaja John Bloom
Tuotantosuunnittelija Stuart Craig
Pukusuunnittelija John Mollo
Pääosat Ben Kingsley
Rohini Hattangadi
Candice Bergen
Edward Fox
Martin Sheen
Roshan Seth
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Levittäjä Columbia Pictures
Netflix
Ensi-ilta 30. marraskuuta 1982
Suomi 25. maaliskuuta 1983
Kesto 188 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 22 000 000 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Gandhi on parhaana elokuvana Oscar-palkittu brittiläinen vuonna 1982 valmistunut draamaelokuva. Richard Attenboroughin ohjaama ja John Brileyn käsikirjoittama elokuva kertoo Mahatma Gandhista, joka oli väkivallattoman vastarinnan johtajia brittiläisessä Intiassa.

Nimiosassa Gandhina esiintyy Ben Kingsley. Muissa keskeisissä rooleissa nähdään Rohini Hattangadi, Candice Bergen, Edward Fox, Martin Sheen ja Roshan Seth.

Gandhi sai ensi-iltansa New Delhissä 30. marraskuuta 1982 ja Yhdysvalloissa 8. joulukuuta 1982. Suomessa elokuva ensiesitettiin 25. maaliskuuta 1983[1].

Vuonna 1999 British Film Instituten kyselyssä Gandhi äänestettiin kaikkien aikojen 34. parhaaksi britti­elokuvaksi. Vastaajina oli tuhat Ison-Britannian elokuva- ja televisio­ammattilaista.[2] The New York Timesin kriitikot valitsivat elokuvan vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[3] American Film Institute valitsi sen vuonna 2006 sadan kaikkien aikojen innoittavimman elokuvan joukkoon.[4]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva perustuu Louis Fischerin kirjoittamaan Gandhin elämäkertaan, jonka ohjaaja Attenborough oli lukenut vuonna 1962.[5][6]

Elokuvan kuvaukset alkoivat 26. marraskuuta 1980 ja päättyivät 10. toukokuuta 1981.lähde? Gandhin hautauskohtauksen kuvaukseen osallistui ennätykselliset noin 300 000 statistia, mikä on Guinnessin ennätysten kirjan mukaan enemmän kuin missään muussa elokuvassa.[7]

Palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva voitti yhteensä kahdeksan Oscaria. Parhaan elokuvan tittelin lisäksi muun muassa Ben Kingsley sai parhaan miespääosan, Richard Attenborough parhaan ohjauksen ja John Briley parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen palkinnon. Lisäksi elokuva sai viisi Baftaa ja Golden Globea[8].

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva alkaa elokuvantekijöiden kirjoittamalla lausunnolla, jossa he selittävät tapansa ratkaista heitä kohdaneen ongelman siitä, miten muuttaa Gandhin monimutkainen elämäntarina elokuvaksi:

”Kenenkään elämää ei voi käsitellä kerralla. Ei ole mitenkään mahdollista käsitellä jokaista vuotta sen ansaitsemalla tarkkuudella ja liittää tarinaan jokainen tapahtuma ja henkilö, joka omalta osaltaan muokkasi päähenkilön elämää. Sen sijaan meidän on oltava hengessämme uskollisia päähenkilön elämäntarinalle ja yritettävä löytää tiemme kyseisen henkilön sydämeen...”

Elokuva alkaa Gandhin (Ben Kingsley) salamurhalla tammikuun 30. päivänä vuonna 1948 ja hänen hautajaisillaan. Iltarukouksen jälkeen iäkäs Gandhi autetaan iltakävelylle, jotta hän voisi tavata suuren joukon tervehtijöitä sekä ihailijoita. Yksi näistä vierailijoista, Nathuram Godse (Harsh Nayyar), ampuu Gandhia lähietäisyydeltä rintaan. Gandhi huudahtaa ”Voi, luoja!” (historiankirjojen mukaan ”Hē Ram!”) ja kaatuu kuolleena maahan. Sitten elokuva siirtyy kuvaamaan Gandhin valtavaa hautajaissaattoa, johon osallistuu useita merkkihenkilöitä ympäri maailmaa.

Gandhin varhaista elämää ei näytetä elokuvassa lainkaan. Sen sijaan elokuva hyppää 55 vuotta ajassa taaksepäin siihen vuoteen, joka muutti Gandhin elämän iäksi. Vuonna 1893 24-vuotias Gandhi heitetään ulos eräästä eteläafrikkalaisesta junasta, koska hän on intialainen ja istui junan ensimmäisessä luokassa. Gandhi käsittää lakien kohtelevan intialaisia eriarvoisesti, joten hän päättää aloittaa väkivallattoman kampanjan parantaakseen kaikkien Etelä-Afrikan intialaisten oikeuksia. Gandhi pidätetään useita kertoja, ja hän saa epätoivottua kansainvälistä huomiota, mutta lopulta Etelä-Afrikan hallitus antaa intialaisille joitain oikeuksia.

Voitokas Gandhi kutsutaan takaisin Intiaan, missä häntä pidetään nyt jonkinlaisena kansallissankarina. Gandhi usutetaan ottamaan seuraavaksi haasteekseen tehdä Brittiläisen imperiumin hallitsemasta Intiasta itsenäisen. Gandhi suostuu ja aloittaa ennennäkemättömän laajan väkivallattoman kampanjan, johon osallistuu miljoonia intialaisia kaikkialta maasta. Intialaiset kokevat joitain takaiskuja ja kohtaavat väkivaltaa vastustajiensa taholta, ja brittiläiset vangitsevat Gandhin aina silloin tällöin.

Kaikesta huolimatta kampanja kerää valtavasti huomiota, jolloin Britanniaan alkaa kohdistua suuri julkinen paine. Toisen maailmansodan jälkeen Britannia myöntää Intialle viimein itsenäisyyden. Intia juhlistaa voittoaan, mutta maan ongelmat ovat vasta alkamassa. Hindujen ja muslimien välille syntyy uskonnollisia jännitteitä, jotka saavat aikaan väkivaltaisia yhteenottoja koko maassa. Gandhi ryhtyy nälkälakkoon sanoen, ettei hän aio syödä niin kauan kuin taistelut jatkuvat.

Lopulta taistelut lakkaavat, mutta uskonto jakaa siitä huolimatta maan kahtia. Viranomaiset päättävät, että muslimien asuttamasta Pohjois- ja Itä-Intiasta (nykypäivän Bangladesh) muodostetaan uusi valtio nimeltä Pakistan. Viranomaiset toivovat, että rohkaistessaan muslimeja muuttamaan omaan valtioonsa he estäisivät enemmät taistelut. Gandhi vastustaa ajatusta ja näkisi mielellään jopa Muhammad Ali Jinnahin (Alyque Padamsee) Intian ensimmäisenä pääministerinä. Kaikesta huolimatta Intia kuitenkin muodostaa pohjois- ja itäosistaan Pakistanin valtion.

Gandhi viettää viimeiset päivänsä yrittäen luoda rauhaa Pakistanin ja Intian välille. Näin ollen hän onnistuu hankkimaan vihamiehiä kummaltakin puolelta, ja yksi heistä salamurhaa hänet elokuvan lopussa olevassa kohtauksessa, joka nähtiin myös elokuvan alussa.

Godsen ampuessa Gandhia kuvaruutu muuttuu mustaksi ja yleisö kuulee Gandhin sanat ”Voi, luoja!” Sitten elokuva näyttää Gandhin polttohautajaiset ja päättyy lopulta kohtaukseen, jossa Gandhin tuhkat sirotellaan pyhään Gangesiin. Samalla kuullaan jälleen Gandhin ääni:

”Kun olen epätoivoinen, muistan, että kautta aikojen totuus ja rakkaus ovat aina voittaneet. Maailmassa on aina ollut tyranneja ja murhaajia, ja toisinaan he saattavat vaikuttaa voittamattomilta, mutta lopulta he aina murtuvat. Ajattele sitä, aina.”

Lopputekstien aikana kuullaan virsi ”Raghupati Raghava Raja Ram”.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Ben Kingsley  Mahatma Gandhi  
 Rohini Hattangadi  Kasturba Gandhi  
 Candice Bergen  Margaret Bourke-White  
 Roshan Seth  Jawaharlal Nehru  
 Om Puri  Nahari  
 Saeed Jaffrey  Vallabhbhai Patel  
 Alyque Padamsee  Muhammad Ali Jinnah  
 Amrish Puri  Khan  
 Martin Sheen  Vince Walker  
 Ian Charleson  Pastori Charlie Andrews  
 Edward Fox  Prikaatikenraali Reginald Dyer  
 Geraldine James  Mirabehn  
 Daniel Day-Lewis  Colin  
 John Gielgud  Lordi Irwin  
 Trevor Howard  Tuomari Broomfield  
 John Mills  Lordi Frederic Thesiger  
 Athol Fugard  Kenraali Jan Smuts  
 Günther Maria Halmer  Tohtori Herman Kallenbach  

Palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oscarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkaana:

 • Paras maskeeraus: Tom Smith
 • Paras elokuvamusiikki: Ravi Shankar, George Fenton
 • Paras äänitys: Gerry Humphreys, Robin O'Donoghue, Jonathan Bates, Simon Kaye

BAFTAt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkaana:

 • Paras miessivuosa: Edward Fox
 • Paras miessivuosa: Roshan Seth
 • Paras naissivuosa: Candice Bergen
 • Paras käsikirjoitus: John Briley
 • Paras kuvaus: Billy Williams, Ronnie Taylor
 • Paras leikkaus: John Bloom
 • Paras tuotantosuunnittelu: Stuart Craig
 • Paras puvustus: John Mollo, Bhanu Athaiya
 • Paras maskeeraus: Tom Smith
 • Paras elokuvamusiikki: Ravi Shankar, George Fenton
 • Paras äänitys: Gerry Humphreys, Robin O'Donoghue, Jonathan Bates, Simon Kaye

Golden Globet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. http://www.elonet.fi/fi/elokuva/121192
 2. Best 100 British films – full list, BBC 23.12.1999. Viitattu 27.7.2016.
 3. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 27.7.2016.
 4. AFI’s 100 Most Inspiring Films of All Time, American Film Institute 2006. Viitattu 16.2.2023.
 5. Filming Gandhi's Life Stirs Passion in India, The New York Times 25.1.1981
 6. A 20-Year Struggle Puts 'Gandhi' on Screen, The New York Times 28.11.1981
 7. ”Elokuvaklassikot”, Guinness World Records 2004, s. 165. Suomentanut Breck, Aslak & Hautakangas, Hannele. Sanoma Magazines, 2003. ISBN 951-32-1471-0.
 8. a b http://finnish.imdb.com/title/tt0083987/awards

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Gandhi Internet Movie Databasessa (englanniksi)