The Revenant

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Revenant
Virallinen juliste
Virallinen juliste
Ohjaaja Alejandro G. Iñárritu
Käsikirjoittaja
Perustuu Michael Punken romaaniin
The Revenant
Tuottaja
Säveltäjä
Kuvaaja Emmanuel Lubezki
Leikkaaja Stephen Mirrione
Tuotantosuunnittelija Jack Fisk
Pukusuunnittelija Jacqueline West
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä 20th Century Studios
InterCom
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 156 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti, arikara, ranska, pawnee
Budjetti 135 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 533 miljoonaa dollaria[2]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

The Revenant on vuonna 2015 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen elämäkerrallinen jännitysseikkailu- ja lännenelokuva, jonka on ohjannut Alejandro González Iñárritu. Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Mark L. Smith ja Iñárritu Michael Punken vuonna 2003 julkaistun samannimisen romaanin (suom. The Revenant: kostaja, 2016) pohjalta. Se kertoo 1800-luvun alun Yhdysvalloissa eläneestä turkismetsästäjä Hugh Glassista. Elokuvan pääosissa ovat Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson ja Will Poulter.[3]

Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) joutuu harmaakarhun raatelemaksi, ja hänen toverinsa hylkäävät hänet kuolemaan. Glass kuitenkin virkoaa ja selviytyy tuskallisen yli 300 kilometrin erämaavaelluksen jälkeen takaisin ihmisten pariin, minkä jälkeen hän lähtee etsimään petollisia tovereitaan.

The Revenant sai ensi-iltansa 25. joulukuuta 2015 rajallisena julkaisuna ja 8. tammikuuta 2016 laajana julkaisuna Yhdysvalloissa.[3] Suomessa elokuvan ensi-ilta oli 29. tammikuuta 2016.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1823 miehistöllinen kapteeni Andrew Henryn johtamia turkismetsästäjiä ovat saalistamassa Suurilla tasangoilla tuolloin vielä perustamattomassa Yhdysvaltain osavaltiossa (nykyisten Dakotan osavaltioiden alueella). Arikara-intiaaniheimon yllätyshyökkäyksessä suurin osa miehistöstä saa surmansa, ja selviytyneet yrittävät paeta jokea pitkin tukikohtaansa Fort Kiowaan. Seudun parhaiten tunteva Hugh Glass suosittelee matkan jatkamista jalan, jotta he eivät olisi liian helppo saalis joella hitaasti liikkuvassa veneessä. Erityisesti John Fitzgerald suhtautuu tähän erityisen epäilevästi, sillä hän on katkera alkuperäiskansoille erään intiaanin skalpeerattua osan tämän päänahasta. Arikara-heimolaiset jatkavat amerikkalaisten seuraamista, sillä he uskovat näiden olevan heimon päällikön tyttären Powaqan sieppauksen takana.

Kierrellessään yksin metsässä Glass saa lähes surmansa harmaakarhun hyökätessä tämän kimppuun. Muu miehistö löytää tämän kuolemaisillaan mutta onnistuvat kuitenkin pelastamaan Glassin hengen. Koska Glass tuntee ainoana kunnolla reitin, muut yrittävät kuljettaa tätä mukanaan alkeellisilla paareilla. Fitzgeraldin mielestä Glassia ei kuitenkaan kannata pitää keinotekoisesti hengissä, ja matkanteon nopeuttamiseksi tämä olisi surmattava. Henry tarjoaa suurta rahasummaa kaikille, jotka suostuvat jäämään odottamaan Glassin toipumista muun seurueen jatkaessa matkaa. Fitzgerald, Hawk ja nuorehko Jim Bridger ilmoittautuvat vapaaehtoisiksi. Fitzgerald lupaa Henrylle huolehtivansa Glassista tämän kuolemaan saakka ja hautaamaan tämän arvokkaasti.

Bridgerin ollessa täyttämässä vesipulloaan joella Fitzgerald yrittää tukehduttaa Glassin, mutta Hawk estää tämän. Fitzgerald murhaa Glassin pojan Hawkin puukolla Glassin seuraessa tilannetta avuttomana vieressä ja piilottaa tämän ruumiin kauemmaksi metsään. Bridgerin palattua Fitzgerald vain toteaa Hawkin olevan jossakin, ja Glass on liian huonossa kunnossa kertoakseen tapahtumien todellisen laidan. Fitzgerald valehtelee Bridgerille nähneensä Arikara-heimolaisia, jotta tämä suostuisi jättämään Glassin ja palaamaan kotiin hänen kanssaan. Hän vetää liikkumiskyvyttömän Glassin kaivamansa hautakuopan pohjalle ja heittää kevyen multakerroksen tämän päälle. Epäröivä Bridger lopulta suostuu Fitzgeraldin taivutteluihin ja pakenee tämän kanssa kohti Fort Kiowaa. Hän jättää vesipullonsa Glassille, joka lopulta saa kaivettua itsensä haudasta ylös. Aluksi hän pystyy ryömimään vain muutamia metrejä kerrallaan, mutta hiljalleen hänen kehonsa alkaa toipua. Hän pakenee Arikara-heimolaisia jokea pitkin alavirtaan.

Matkalla Fort Kiowaan Bridger huomaa Fitzgeraldin valehdelleen, mutta tämä pelottelee hänet hiljaiseksi. Linnoitukseen saavuttuaan Fitzgerald kertoo Henrylle Glassin kuolleen vammoihinsa ja Hawkin menehtyneen Arikara-heimolaisten hyökkäyksessä. Henry maksaa Fitzgeraldille sopimuksen mukaisen palkkion, mutta Bridger kieltäytyy syyllisyydentunnossaan vastaanottamasta sitä.

Glass kohtaa ystävällisen Pawnee-intiaani Hikuckin ja illallistaa puhvelin äärellä tämän kanssa. He jatkavat matkaa hevosella ratsastaen. Hikuc kertoo Glassille myös menettäneensä perheensä mutta uskoo koston olevan Luojan käsissä. Hän hoitaa Glassin haavoja ja tarjoaa tälle yösuojan. Seuraavana aamuna Glass löytää ranskalaisten turkismetsästäjien hirttämän Hikuckin ja näiden johtajan raiskaamassa Arikara-heimon johtajan tytärtä Powaqaa. Hän vapauttaa tytön, tappaa kaksi ranskalaista turkismetsästäjää ja pakenee Hikuckin hevosella. Hän kohtaa jälleen Arikara-heimon ja paetessaan putoaa hevosen kanssa kallionkielekkeeltä: hän itse loukkaantuu pahoin ja hevonen menehtyy. Glass selviää hengissä yöpymällä hevosen ruumiin suojissa.

Fort Kiowaan saapuu pahoin kylmettynyt ranskalainen metsästäjä, jolla on mukanaan Glassin juomapullo. Henry uskoo sen olevan varastettu Hawkilta, joten hän lähettää etsintäpartion. Linnoitukseen jäänyt Fitzgerald tajuaa Glassin olevan yhä elossa, joten hän ryöstää Henryn talossa sijaitsevan kassakaapin ja pakenee Teksasiin. Etsintäpartio löytää Glassin ja tuo tämän linnoitukseen. Raivostunut Henry syyttää Bridgeriä maanpetoksesta, mutta Glass vakuuttaa Henrylle Bridgerin olevan Fitzgeraldin valehtelun uhri. Glass suostuttelee itsensä Henryn mukaan etsimään Fitzgeraldia. Heidän hajaannuttuaan Henry joutuu Fitzgeraldin väijytyksen kohteeksi. Glass löytää Henryn kuolleena ja skalpeerattuna.

Glass käyttää Henryn ruumista houkutuslintuna ja onnistuu väijyttää Fitzgeraldin ansaan. Hän jahtaa tätä metsään, ja he käyvät verisen kaksintaistelun joen rannalla. Glass on tappamaisillaan Fitzgeraldin, mutta muistaa Hikuckin sanat ja päätyy työntämään tämän jokeen. Pienen matkan päästä Arikara-heimon johtaja Powaqa-tyttärensä mukanaan surmaa Fitzgeraldin, mutta säästää Glassin hengen.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Leonardo DiCaprio   Hugh Glass  
 Tom Hardy   John Fitzgerald  
 Domhnall Gleeson   Andrew Henry  
 Will Poulter   Jim Bridger  
 Lukas Haas   Jones  
 Paul Anderson   Anderson  
 Kristoffer Joner   Murphy  
 Brad Carter   Johnnie  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan kuvaukset alkoivat lokakuussa 2014 Calgaryssä Kanadassa. Elokuvaa kuvattiin todentuntuisuuden saavuttamiseksi ainoastaan luonnonvalossa, joka asetti tiukat rajat kuvausaikataululle. Elokuvan kuvaajana toimi González Iñárritun luottomies, Oscar-palkittu Emmanuel Lubezki.[3]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot ja ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot ja ehdokkuudet
Palkinto Kategoria Ehdokas Tulos
Oscar[4][5] Paras elokuva Arnon Milchan, Steve Golin, Alejandro G. Iñárritu, Mary Parent & Keith Redmon Ehdokkuus
Paras miespääosa Leonardo DiCaprio Voitto
Paras miessivuosa Tom Hardy Ehdokkuus
Paras kuvaus Emmanuel Lubezki Voitto
Paras puvustus Jacqueline West Ehdokkuus
Paras ohjaus Alejandro G. Iñárritu Voitto
Paras leikkaus Stephen Mirrione Ehdokkuus
Paras maskeeraus Siân Grigg, Duncan Jarman & Robert Pandini Ehdokkuus
Paras lavastus Jack Fisk & Hamish Purdy Ehdokkuus
Parhaat äänitehosteet Martin Hernandez & Lon Bender Ehdokkuus
Paras äänitys Jon Taylor, Frank A. Montaño, Randy Thom & Chris Duesterdiek Ehdokkuus
Parhaat erikoistehosteet Rich McBride, Matthew Shumway, Jason Smith & Cameron Waldbauer Ehdokkuus
Golden Globe[6] Paras draamaelokuva Voitto
Paras ohjaus Alejandro González Iñárritu Voitto
Paras miespääosa Leonardo DiCaprio Voitto
Paras musiikki Ryūichi Sakamoto & Alva Noto Ehdokkuus
Bafta[7] Paras elokuva Steve Golin, Alejandro G. Iñárritu, Arnon Milchan, Mary Parent, Keith Redmon Voitto
Paras ohjaus Alejandro G. Iñárritu Voitto
Paras miespääosa Leonardo DiCaprio Voitto
Paras kuvaus Emmanuel Lubezki Voitto
Paras äänitys Lon Bender, Chris Duesterdiek, Martin Hernandez, Frank A. Montaño, Jon Taylor, Randy Thom Ehdokkuus
Paras musiikki Ryuichi Sakamoto, Alva Noto Ehdokkuus
Paras maskeeraus Sian Grigg, Duncan Jarman, Robert Pandini Ehdokkuus
Directors Guild of America[8] Paras ohjaus elokuvassa Alejandro G. Iñárritu Voitto
Screen Actors Guild[9] Paras miespääosa Leonardo DiCaprio Voitto

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ‘The Revenant’ Budget Soars to $135 Million As New Regency Foots the Bill TheWrap. 16.10.2015. Viitattu 6.12.2015. (englanniksi)
  2. The Revenant (2015) Box Office Mojo. (englanniksi)
  3. a b c Sperling, Nicole: First Look: Leonardo DiCaprio in Alejandro Inarritu's 'The Revenant' Entertainment Weekly. 21.1.2015. Viitattu 25.2.2015.
  4. The 88th Academy Awards (2016) Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 29.2.2016. (englanniksi)
  5. Oscar-gaalan voittajat – parhaan elokuvan palkinto pedofiiliskandaalista kertovalle Spotlightille Yle. 29.2.2016. Viitattu 29.2.2016.
  6. Winners & Nominees 2016 Golden Globe Awards. Viitattu 11.1.2016. (englanniksi)
  7. Film in 2016 BAFTA Awards. Viitattu 14.1.2016. (englanniksi)
  8. 68th Annual DGA Awards Nominees Directors Guild of America. Viitattu 14.1.2016. (englanniksi)
  9. The 22nd Annual Screen Actors Guild Awards – Nominees and Recipients Screen Actors Guild. Viitattu 14.1.2016. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:The Revenant (2015 film)