Brokeback Mountain

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Brokeback Mountain
Brokeback mountain.jpg
Ohjaaja Ang Lee
Käsikirjoittaja Annie Proulx
Diana Ossana
Larry McMurtry
Tuottaja Diana Ossana
James Schamus
Säveltäjä Gustavo Santaolalla
Pääosat Heath Ledger
Jake Gyllenhaal
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Kanada
Tuotantoyhtiö Focus Features
Ensi-ilta 9. joulukuuta 2005
Kesto 134 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 14 000 000 USD (arvio)
Tuotto 178 062 759 USD
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Brokeback Mountain on vuonna 2005 ensi-iltansa saanut Ang Leen ohjaama ja Diana Ossanan ja Larry McMurtryn käsikirjoittama elokuva kahden nuorena lampaita yhdessä paimentaneen miehen noin kaksi vuosikymmentä kestävästä homoseksuaalisesta suhteesta. Sen pääosissa esiintyvät Heath Ledger ja Jake Gyllenhaal. Elokuvan tunnuslause on Rakkaus on luonnonvoima (Love Is a Force of Nature).

Elokuva perustuu Annie Proulx'n samannimiseen novelliin, joka julkaistiin ensimmäisen kerran lokakuussa 1997 The New Yorker -lehdessä, ja uudelleen vuonna 1999 novellikokoelmassa Lyhyt kantama (Close Range: Wyoming Stories). Elokuvan ja novellin tapahtumat sijoittuvat Wyomingiin ja Texasiin 1960-, 1970- ja 1980 -vuosikymmeninä.

Elokuva on herättänyt homoseksuaalisen sisältönsä vuoksi paljon keskustelua erityisesti Yhdysvalloissa, minkä vuoksi sitä ei olekaan esitetty useissa elokuvateattereissa. Monien uskonnollisten ryhmien, kuten katolilaisten ja mormonien, edustajat ovat pitäneet elokuvaa haitallisena. Elokuva kiellettiin kokonaan ainakin Bahamalla,[1] Arabiemiirikunnissa ja manner-Kiinassa, muttei Hongkongissa eikä Taiwanissa.[2][3]

Brokeback Mountain esitettiin ensimmäisen kerran Venetsian elokuvafestivaaleilla 2. syyskuuta 2005. Elokuvateattereihin se tuli rajoitetusti Yhdistyneessä kuningaskunnassa 30. marraskuuta ja Yhdysvalloissa 9. joulukuuta, laajempaan levitykseen tammikuussa 2006. Suomessa elokuvan ensi-ilta oli 27. tammikuuta.

Brokeback Mountain voitti muun muassa neljä Golden Globea, Kultaisen leijonan, neljä Baftaa, sekä kolme Oscaria kahdeksasta ehdokkuudesta. Elokuvaa pidettiin laajalti ennakkosuosikkina parhaan elokuvan Oscarin saajaksi, mutta lopulta palkinnon vei Crash.[4][5][6][7]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennis Del Mar (Heath Ledger) ja Jack Twist (Jake Gyllenhaal) ovat köyhiä nuorukaisia, jotka pääsevät kesäksi 1963 töihin paimentamaan lampaita Wyomingissa kuvitteellisesti sijaitsevalle Brokeback Mountainille. Kesän aikana he rakastuvat toisiinsa, mutta joutuvat eroamaan toisistaan töiden päätyttyä. Elokuvassa kuvataan miesten suhdetta kahden vuosikymmenen ajan.

On vuosi 1963. Joe Aguirre (Randy Quaid) palkkaa Ennis Del Marin ja Jack Twistin kesäksi paimentamaan lampaitaan Wyomingissa. Juotuaan eräänä iltana rankasti Jack yrittää yllyttää Ennisiä harrastamaan kanssaan itsetyydytystä. Ennis reagoi pyyntöön hämmentyneesti: ensin hän torjuu Jackin lähentelyt, mutta kääntää Jackin sitten toisin päin ja harrastaa tämän kanssa anaaliseksiä. Vaikka Ennis tekee selväksi, että kyseessä on vain yhden yön juttu, miesten välille syntyy seksuaalinen ja emotionaalinen suhde. He saavat kuitenkin pian tietää, että heidän kesätyönsä onkin lyhyempi kuin he luulivat. He tappelevat toistensa kanssa ja lähtevät kummatkin pois verissään.

Erottuaan Jackista Ennis menee naimisiin pitkäaikaisen kihlattunsa Alma Beersin (Michelle Williams) kanssa ja saa kaksi lasta. Jack palaa seuraavana kesänä hakemaan jälleen työtä Aguirrelta. Aguirre kuitenkin näki Jackin ja Ennisin yhdessä vuorilla edellisenä kesänä, eikä näin ollen palkkaa Jackia enää. Jack tapaa rodeoratsastaja Lureen Newsomen (Anne Hathaway), jonka kanssa hän menee naimisiin ja perustaa perheen. Neljän vuoden kuluttua Jack tapaa Ennisin viimein uudelleen. Tavatessaan he suutelevat toisiaan intohimoisesti, minkä Alma vahingossa näkee. Jack yrittää ehdottaa, että he muuttaisivat pienelle ranchille elääkseen siellä yhdessä. Ennis muistaa kuitenkin lapsuudestaan, miten eräs homoseksuaalisuudesta epäilty mies kidutettiin kuoliaaksi, joten hän kieltäytyy ehdotuksesta. Hän ei tahdo myöskään hylätä perhettään. Ennis ja Jack jatkavat toistensa tapailemista epäsäännöllisillä kalastusreissuillaan.

Molempien miesten avioliitot alkavat rakoilla. Ennen pitkää Alma ja Ennis eroavat. Ennis tapaa perhettään säännöllisesti, kunnes Alma paljastaa viimein tietävänsä Ennisin ja Jackin suhteesta. Ennis ja Alma riitelevät aiheesta tulisesti. Lureen hylkää uransa rodeoratsastajana, ryhtyy liikenaiseksi yhdessä isänsä kanssa ja odottaa Jackin ryhtyvän työskentelemään heidän kaupassaan. Kuultuaan Ennisin avioerosta Jack ajaa Wyomingiin toivoen, että he voisivat aloittaa yhteisen elämän. Ennis kuitenkin kieltäytyy jättämästä lapsiaan. Jack etsii lohdutusta meksikolaisilta miesprostituoiduilta. Ennis puolestaan tapaa erään Cassie Cartwright-nimisen tarjoilijan (Linda Cardellini) ja ryhtyy tämän kanssa hetkeksi suhteeseen. Sillä välin Jack ja Lureen tapaavat erään toisen pariskunnan, Randall ja Lashawn Malonen (David Harbour ja Anna Faris), ja ystävystyvät heidän kanssaan.

Kun Ennis ja Jack ovat päättämässä jälleen yhtä kalastusretkeään, Ennis yrittää lykätä heidän seuraavaa tapaamistaan. Jack turhautuu, koska hän ja Ennis näkevät toisiaan jo muutenkin enää vain harvakseltaan. Ennis puolestaan syyttää Jackia omista hämmentävistä tunteistaan. Miehet alkavat riidellä. Jack yrittää pidätellä Ennistä, ja miesten välille syntyy lyhyt kamppailu, joka kuitenkin päättyy syleilyyn. Seuraa takauma, jossa Ennis hyvästelee Jackin heidän lähtiessään Brokeback Mountainilta vuoden 1963 kesän päättyessä. Takauma katoaa, ja Ennis katselee, miten Jackin ajaa tiehensä.

Hieman myöhemmin Ennisin Jackille lähettämä postikortti palaa hänelle takaisin. Korttiin on leimattu teksti ”Menehtynyt”. Ennis soittaa Lureenille, joka kertoo Jackin kuolleen tämän vaihtaessa rengasta: rengas räjähti Jackin kasvoille. Samassa Ennis näkee mielessään, kuinka tuntematon miesjoukko hakkaa Jackin kuoliaaksi. Jackin todellinen kohtalo jätetään ”tarkoituksella epäselväksi”. Lureen kertoo Ennisille, että Jack toivoi tuhkansa siroteltavaksi Brokeback Mountainille. Lureen ei kuitenkaan tiedä, missä Brockback Mountain oikein sijaitsee. Ennis lähtee tapaamaan Jackin äitiä ja isää (Roberta Maxwell ja Peter McRobbie) ja tarjoutuu ottamaan Jackin tuhkat mukaansa. Jackin isä kuitenkin kieltäytyy, sillä hän haluaa sirotella tuhkat perheen sukuhautaan. Ennis käy Jackin lapsuudenhuoneessa ja löytää sieltä oman veritahraisen paitansa, jonka hän luuli unohtaneensa Brokeback Mountainille vuosia sitten. Hän tajuaa Jackin säilyttäneen paitaa oman, tuona kesänä pitämänsä veritahraisen paitansa sisällä. Ennis pitelee paitoja kasvojaan vasten nuuhkien niiden tuoksuja ja itkien hiljaa. Jackin äiti antaa Ennisin pitää molemmat paidat.

Myöhemmin Ennisin 19-vuotias tytär Alma (Kate Mara) saapuu isänsä asuntoautolle kertomaan, että hän on mennyt kihloihin. Tytär pyytää isältään siunausta ja kutsuu tämän häihin. Ennis kysyy tyttäreltään, rakastaako tämän sulhanen tätä todella. Alma vastaa myöntävästi. Tyttärensä lähdön jälkeen Ennis menee vaatekomerolleen. Komeron oveen isketyssä naulassa roikkuu kaksi paitaa, ja niiden viereen on kiinnitetty Brokeback Mountainin postikortti. Tällä kertaa Jackin paita on laitettu Ennisin paidan sisälle. Ennis kiinnittää Jackin paidan ylimmän napin ja mutisee kyynelsilmin: ”Jack, minä vannon…” Hän suoristaa postikortin, sulkee komeron oven ja kävelee sitten pois.

Näyttelijöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Heath Ledger  … Ennis Del Mar  
 Jake Gyllenhaal  … Jack Twist  
 Michelle Williams  … Alma Beers  
 Anne Hathaway  … Lureen Newsome  
 Randy Quaid  … Joe Aguirre  
 Linda Cardellini  … Cassie  
 Kate Mara  … Alma Jr.  

Kuvauspaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Three Sistersin maisemia

Vaikka elokuvan tapahtumat sijoittuvat pääosin Itä-Wyomingiin, kuvattiin se pääosin Kanadan Kalliovuorilla Etelä-Albertassa. Ohjaaja Ang Lee piti Albertaa sopivana paikkana, koska sen maisemat muistuttavat paljon Wyomingin maisemia, kustannukset tulivat pienemmiksi Kanadassa, ja koska paikallinen elokuvien edistämisyhdistys auttoi rahoittamisessa.

Elokuvan ”Brokeback Mountain” on itse asiassa kokoelma kuvakulmia Canmoren kaupungin läheltä sijaitsevilta, Three Sisters -nimisiltä kolmelta vuorenhuipulta Fortress- ja Moose Mountain -vuorille Kananaskisin piirikunnassa.[8] Leirintäaluekohtaukset kuvattiin Ylä-Kananaskisin järvellä, Elbow-joen putouksilla lähellä Bragg Creekin kylää, sekä Canyon Creekillä, jotka myös sijaitsevat Albertassa. Joitakin kohtauksia kuvattiin myös Albertan Cowleyssä ja Fort Macleodissa, New Mexicon La Mesillassa, sekä Wyomingin Grand Tetonin kansallispuistossa.[9][10]

Elokuva kuvattiin kesällä 2004.[11]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brokeback Mountainin musiikin sävelsi argentiinalainen Gustavo Santaolalla. Musiikki voitti parhaan musiikin Oscarin ja oli ehdolla parhaan musiikin Golden Globen saajaksi.

Santaolalla sävelsi useita itse akustisella kitaralla esittämiään kappaleita, sekä kaksi country-kappaletta: Bernie Taupinin sanoittaman ja Emmylou Harrisin esittämän kappaleen A Love That Will Never Grow Old, joka sai parhaan kappaleen Golden Globen, sekä Mary McBriden esittämän kappaleen No One's Gonna Love You Like Me. Elokuvassa esiintyy myös tunnettujen country-artistien kappaleita.

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verve Records julkaisi 1. marraskuuta 2005 elokuvasta 43 minuutin ja 21 sekunnin kestoisen soundtrackin.

 1. Gustavo Santaolalla – Opening
 2. Willie NelsonHe Was a Friend of Mine
 3. Gustavo Santaolalla – Brokeback Mountain 1
 4. Emmylou HarrisA Love That Will Never Grow Old
 5. Teddy Thompson ja Rufus WainwrightKing of the Road
 6. Gustavo Santaolalla – Snow
 7. Steve EarleThe Devil's Right Hand
 8. Mary McBride – No One's Gonna Love You Like Me
 9. Gustavo Santaolalla – Brokeback Mountain 2
 10. Teddy Thompson – I Don't Want to Say Goodbye
 11. Jackie GreeneI Will Never Let You Go
 12. Gustavo Santaolalla – Riding Horses
 13. The Gas Band – An Angel Went up in Flames
 14. Linda RonstadtIt's So Easy
 15. Gustavo Santaolalla – Brokeback Mountain 3
 16. Rufus WainwrightThe Maker Makes
 17. Gustavo Santaolalla – The Wings

Kaupallinen menestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brokeback Mountainin tuotantobudjetti ilman mainontakuluja oli noin 14 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.[12] Tekijöiden mukaan Focus Features onnistui korvaamaan tuotantokustannukset aikaisin myymällä elokuvan oikeuksia eri maihin.

Elokuva julkaistiin Yhdysvalloissa rajoitetusti 9. joulukuuta 2005. Aluksi se oli esillä vain viidessä teatterissa New Yorkissa, Los Angelesissä ja San Franciscossa, mutta se tuotti ensimmäisenä viikonloppunaan 547 425 dollaria, mikä on suurin draamaelokuvan näytöstä kohti saama tuotto koskaan.[13]

Jouluviikonloppuna elokuvan näytöstä kohti saama tuotto oli suurin elokuvahistoriassa. 6. tammikuuta 2006 elokuvaa näytettiin jo 483 teatterissa, ja 13. tammikuuta Focus Features avasi elokuvan lähes 700 pohjoisamerikkalaisessa elokuvateatterissa. 20. tammikuuta elokuvaa alettiin näyttää 1 194 pohjoisamerikkalaisessa teatterissa, 27. tammikuuta 1 652 teatterissa ja 3. helmikuuta 2 089 teatterissa, jolloin elokuvan levikki oli näytösten määrässä laajimillaan.

Brokeback Mountainia näytettiin pohjoisamerikkalaisissa teattereissa 133 päivää ja se tuotti yli 83 miljoonaa dollaria Pohjois-Amerikassa ja yli 178 miljoonaa dollaria muualla maailmassa.[12] Se on 1980-luvulta lähtien laskien viidenneksi eniten tuottanut lännenelokuva[14] ja kahdeksanneksi eniten tuottanut romanttinen draama[15] sekä Focus Featuresin ylivoimaisesti eniten tuottanut elokuva.[16]

Elokuva julkaistiin Lontoossa 30. joulukuuta 2005 vain yhdessä teatterissa ja 6. tammikuuta 2006 laajemmin koko maassa. Elokuva oli kolme viikkoa kaupungin katsotuin elokuva.[17]

Ranskassa elokuva julkaistiin 18. tammikuuta 2006 155 elokuvateatterissa. Toisella viikolla elokuvaa näytettiin 258 teatterissa ja kolmannella viikolla 290 teatterissa. Ensimmäisellä viikollaan Brokeback Mountain oli Ranskan kolmanneksi katsotuin elokuva 277 000 katsojalla. Kuukautta myöhemmin elokuvan oli katsonut maassa yli miljoona katsojaa ja 18. maaliskuuta elokuvan oli katsonut jo yli 1,25 miljoonaa katsojaa, ja elokuvaa näytettiin sen kymmenennellä viikolla vielä 168 teatterissa.

Italiassa elokuva julkaistiin 20. tammikuuta ja elokuva tuotti yli 890 000 euroa ensimmäisenä kolmena päivänään ollen julkaisuviikollaan maan neljänneksi eniten tuottanut elokuva. Viidennellä viikollaan se oli tuottanut yli 4,6 miljoonaa euroa.

Australiassa Brokeback Mountain julkaistiin 26. tammikuuta ja se tuotti ensimmäisellä viikollaan näytöstä kohti kolme kertaa enemmän kuin yksikään muu elokuva. Yhteensä elokuva tuotti ensimmäisen viikkonsa aikana neljänneksi eniten maassa, vaikka sitä näytettiinkin vain 48 teatterissa.

Elokuva julkaistiin useissa maissa vuoden 2006 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Se kävi listojen kärjessä ainakin Saksassa,[18] Tšekissä,[19] Hongkongissa[20] ja Taiwanissa.[21]

Yhdysvalloissa Brokeback Mountain oli eniten tuottanut elokuva 17.19. tammikuuta mahdollisesti 16. tammikuuta saamiensa Golden Globe -palkintojen takia. Elokuva pysyi yhtä päivää lukuun ottamatta viiden kärjessä 10. helmikuuta asti.

Brokeback Mountain Suomessa[22]
Viikko 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Sija 5 4 5 6 5 5 4 4 5 8
Teatterit 5 5 10 10 13 13 13 13 13 13
Tuotto (USD) 94 205 189 422 290 584 374 686 446 824 520 564 577 074 625 088 665 984 701 953

Suomessa elokuva julkaistiin 27. tammikuuta. Kahdella ensimmäisellä viikolla sitä näytettiin vain viidessä teatterissa, ja laajimmillaankin se näkyi 13 teatterissa. Yhtä viikkoa lukuun ottamatta se pysyi katsojatilastojen viiden kärjessä yhdeksän ensimmäistä viikkoaan. Syyskuun alkuun mennessä sen oli käynyt katsomassa noin 96 000 henkilöä.[23]

Kriitikoiden arviot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

All Movie Guide[24]
Perry Seibert
4hvof5.svg
Empire[25]
Damon Wise
5of5.svg
Filmcritic[26]
David Thomas
5of5.svg
Roger Ebert[27] 4/4
Rolling Stone[28]
Peter Travers
4/4
Premiere[29]
Glenn Kenny
4/4
Helsingin Sanomat[23]
Veli-Pekka Lehtonen
5of5.svg
Turun Sanomat[23]
Tapani Maskula
2of5.svg
Aamulehti[23]
Markus Määttänen
5of5.svg
Svenska Dagbladet[23]
Jeanette Gentele
5of5.svg
Guardian[23]
Peter Bradshaw
5of5.svg
MTV3[30]
Minna Karila
5of5.svg

Elokuvakriitikot ovat kehuneet elokuvaa erittäin paljon. Se oli Golden Globen menestynein elokuva seitsemällä ehdokkuudella ja neljällä palkinnolla, mukaan lukien parhaan draamaelokuvan palkinto. Se voitti myös Kultaisen leijonan Venetsian elokuvajuhlilla, parhaan elokuvan palkinnon muun muassa Bostonin, Dallasin Fort Worhin, Floridan, Las Vegasin, Los Angelesin, New Yorkin, San Franciscon ja Utahin elokuvakriitikkojen järjestöiltä sekä Britannian elokuva- ja televisiotaiteiden akatemialta (Bafta).

Elokuva-arvosteluja keräävän Rotten Tomatoesin antama 217 arvostelun keskimääräinen arvio on 86 %.[31]

Elokuvan merkittävyyden syyksi sanotaan sen kuvausta samaa sukupuolta olevien suhteesta ilman viittauksia homoseksuaalien kansalaisoikeuksien historiaan.[32] Elokuvassa painottuu traagisen rakkaustarinan puoli, minkä vuoksi monet ovet verranneet elokuvan päähenkilöitä muun muassa Romeoon ja Juliaan sekä Titaniciin.[33][34] Brokeback Mountainin tuottaja James Schamus saikin idean elokuvajulisteeseen James Cameronin Titanicin julisteesta.[35]

3. tammikuuta 2006 Focus Featuresin emoyhtiö Universal Studios ilmoitti, että Brokeback Mountain oli vuoden 2005 arvostetuin elokuva. Riippumaton criticstop10.net-sivusto tuki tätä väitettä ilmoittamalla, että elokuva oli arvostelijoiden tekemien vuoden 2005 parhaiden elokuvien listojen kärjessä useammin kuin mikään muu elokuva.[36]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brokeback Mountain oli vuoden 2005 menestyneimpiä elokuvia. Se on voittanut useita kymmeniä palkintoja, joista tärkeimpiä olivat neljä Golden Globea seitsemästä ehdokkuudesta, parhaan elokuvan Kultainen leijona Venetsian elokuvajuhlilla, neljä Baftaa yhdeksästä ehdokkuudesta, sekä kolme Oscaria kahdeksasta ehdokkuudesta.

Palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Oscar-palkinto: paras ohjaus, paras sovitettu käsikirjoitus, paras musiikki
 • Aurora Film Awards: paras elokuva, paras sovitettu käsikirjoitus, paras kappale (A Love That Will Never Grow Old)
 • Bafta Awards: paras elokuva, paras miessivuosa (Jake Gyllenhaal), paras ohjaus, paras sovitettu käsikirjoitus
 • Critics' Choice Award: paras elokuva, paras ohjaus, paras naissivuosa (Michelle Williams)
 • Directors Guild of America Awards: vuoden elokuvaohjaaja
 • European Film Awards: paras ohjaus
 • Golden Globe Awards paras draamaelokuva, paras elokuvaohjaus, paras käsikirjoitus, paras kappale (A Love That Will Never Grow Old)
 • Las Vegas Film Critics Society: paras elokuva, paras näyttelijä (Heath Ledger), paras ohjaus
 • London Film Critics Circle: paras elokuva, paras ohjaus
 • Los Angeles Film Critics Association: paras elokuva, paras ohjaus
 • MTV Movie Awards: paras näyttelijäsuoritus (Jake Gyllenhaal), paras suudelma (Heath Ledger ja Jake Gyllenhaal)
 • National Board of Review: top 10 -elokuvat, paras ohjaus, paras miessivuosa (Jake Gyllenhaal)
 • New York Film Critics Circle: paras elokuva, paras ohjaus, paras miesnäyttelijä (Heath Ledger)
 • Online Film Critics Society: paras elokuva, paras ohjaus, paras miespääosa (Heath Ledger), paras miessivuosa (Jake Gyllenhaal), paras sovitettu käsikirjoitus, paras musiikki, paras näyttelijäkokoonpano, paras kuvaus, paras kappale (A Love That Will Never Grow Old), paras kohtaus (paidan löytäminen), paras Internet-sivusto
 • San Francisco Film Critics: paras elokuva, paras ohjaus, paras miespääosa (Heath Ledger)
 • Satellite Awards: paras draamaelokuva, paras ohjaus, paras leikkaus, paras kappale (A Love That Will Never Grow Old)
 • British Film Institute: paras elokuva
 • Venetsian elokuvajuhlat: parhaan elokuvan Kultainen leijona
 • Writers Guild of America Awards: paras sovitettu käsikirjoitus

Merkittäviä ehdokkuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Academy Awards (Oscar-palkinto): paras elokuva, paras miespääosa (Heath Ledger), paras miessivuosa (Jake Gyllenhaal), paras naissivuosa (Michelle Williams), paras kuvaus (Rodrigo Prieto)
 • Bafta Awards: paras miespääosa (Heath Ledger), paras naissivuosa (Michelle Williams), paras kuvaus (Rodrigo Prieto), paras musiikki (Gustavo Santaolalla), paras leikkaus (Geraldine Peroni ja Dylan Tichenor)
 • Golden Globe Awards: paras draamaelokuvan miespääosa (Heath Ledger), paras elokuvan naissivuosa (Michelle Williams), paras musiikki (Gustavo Santaolalla)
 • Independent Spirit Awards: paras miespääosa (Heath Ledger), paras naissivuosa (Michelle Williams)
 • Screen Actors Guild: paras miespääosa (Heath Ledger), paras miessivuosa (Jake Gyllenhaal), paras naissivuosa (Michelle Williams), paras elokuvan näyttelijäkokoonpano

DVD-julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan DVD-versio julkaistiin Yhdysvalloissa 4. huhtikuuta 2006.[37] Julkaisupäivänä sitä ostettiin yli 1,4 miljoonaa kappaletta ja se oli julkaisuviikon toiseksi ostetuin DVD Disneyn elokuvan Narnian tarinat: Velho ja leijona jälkeen. Maaliskuun lopussa ja huhtikuun alussa Brokeback Mountain oli Amazon.comin myydyin DVD useita päiviä, vaikkakin sijoitus vaihteli lähes päivittäin. Aluekoodin 2 DVD-versio julkaistiin 24. huhtikuuta. Suomenkieliset tekstitykset sisältävä versio julkaistiin 12. heinäkuuta.

DVD sisältää elokuvan lisäksi käsikirjoittajien, Larry McMurtryn ja Diana Ossanan, haastattelun sekä lyhytdokumentit Sharing the Story: The Making of Brokeback Mountain, Directing from the Heart: Ang Lee ja On Being a Cowboy.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. United Press International: 'Brokeback Mountain' banned in the Bahamastiedot haettu 17.9.2006
 2. WTOP: Brokeback Mountain banned in Chinatiedot haettu 17.9.2006
 3. Variety: No cowboys in Chinatiedot haettu 17.9.2006
 4. BBC News: Lee's Brokeback leads Oscar racetiedot haettu 17.9.2006
 5. MSNBC: How did ‘Brokeback Mountain’ lose?
 6. The Envelope: Breaking no groundtiedot haettu 17.9.2006
 7. Yahoo! Movies: The post-Oscars debate: Why Brokeback losttiedot haettu 17.9.2006
 8. CBC News: Cowboys promote Brokeback 'Alberta' in Manhattantiedot haettu 17.9.2006
 9. Travel Alberta: Alberta's Brokeback Mountain Snags Three Oscarstiedot haettu 17.9.2006
 10. Free New Mexican: Motion-picture boom is major boon for New Mexico's film studentstiedot haettu 17.9.2006
 11. Playback: Alberta back on Oscar Mountaintiedot haettu 17.9.2006
 12. a b Box Office Mojotiedot haettu 17.9.2006
 13. Box Office Mojo: 'Brokeback' Rides High in Limited Releasetiedot haettu 17.9.2006
 14. Box Office Mojo: Westerntiedot haettu 17.9.2006
 15. Box Office Mojo: Romantic Dramatiedot haettu 17.9.2006.
 16. Box Office Mojo: Focus Featurestiedot haettu 17.9.2006
 17. TimeOut London: Spielberg finally topples 'Brokeback Mountain'tiedot haettu 17.9.2006
 18. Box Office Mojo: Germanytiedot haettu 2.10.2006
 19. Box Office Mojo: Czech Republictiedot haettu 2.10.2006
 20. Box Office Mojo: Hongkongtiedot haettu 2.10.2006
 21. Box Office Mojo: Taiwantiedot haettu 2.10.2006
 22. Box Office Mojo: Finlandtiedot haettu 2.10.2006
 23. a b c d e f Nyt 36/2006 (8.9.2006)
 24. All Movie: Brokeback Mountaintiedot haettu 29.9.2006
 25. Empire Reviews Central: Brokeback Mountaintiedot haettu 17.9.2006
 26. Filmcritic: Brokeback Mountaintiedot haettu 17.9.2006
 27. Roger Ebert: Brokeback Mountaintiedot haettu 17.9.2006
 28. Rolling Stone: Brokeback Mountaintiedot haettu 29.9.2006
 29. Premiere Magazine: Brokeback Mountaintiedot haettu 29.9.2006
 30. MTV3: Brokeback Mountaintiedot haettu 17.9.2006
 31. Rotten Tomatoes: Brokeback Mountaintiedot haettu 17.9.2006
 32. Los Angeles Times: 'Brokeback's' tasteful appeal (David Ehrenstein)
 33. MSNBC: Love makes 'Brokeback' Oscar favoritetiedot haettu 17.9.2006
 34. indieWire: Don't Fence Me In: Ang Lee's "Brokeback Mountain"tiedot haettu 17.9.2006
 35. Defamer: Jake and Heath: Their Love Will Go Ontiedot haettu 17.9.2006
 36. Top Films in Critics' Top 10 Lists: 2005tiedot haettu 17.9.2006
 37. Amazon.com: Brokeback Mountaintiedot haettu 17.9.2006