Narnian tarinat: Velho ja leijona

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Narnian tarinat:
Velho ja leijona
The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
The chronicles of narnia poster.jpg
Ohjaaja Andrew Adamson
Käsikirjoittaja Andrew Adamson
Ann Peacock
Christopher Markus
Stephen McFeely
Perustuu C. S. Lewisin romaaniin Velho ja leijona
Tuottaja Andrew Adamson
Perry Moore
Philip Steuer
Mark Johnson
Douglas Gresham
Säveltäjä Harry Gregson-Williams
Leikkaaja Sim Evan-Jones
Jim May
Pääosat William Moseley
Anna Popplewell
Skandar Keynes
Georgie Henley
Tilda Swinton
Liam Neeson
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Iso-Britannia
Tuotantoyhtiö Walt Disney Pictures
Ensi-ilta Yhdistyneen kuningaskunnan lippu 8. joulukuuta 2005
Suomen lippu 23. joulukuuta 2005
Kesto 140 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 180 milj. USD
Tuotto 745 013 115 USD
Seuraaja Narnian tarinat: Prinssi Kaspian
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Narnian tarinat: Velho ja leijona on 8. joulukuuta 2005 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen fantasiaelokuva, joka pohjautuu irlantilaisen kirjailijan C. S. Lewisin vuonna 1950 julkaistuun nuortenkirjaan Velho ja leijona. Elokuvan ohjasi Andrew Adamson, ja sen pääosissa esiintyvät William Moseley, Anna Popplewell, Skandar Keynes, Georgie Henley, Tilda Swinton ja Liam Neeson. Elokuvalle on tehty kaksi jatko-osaa nimillä Prinssi Kaspian ja Narnian tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin.

Elokuvan tuottajiin kuulunut Douglas Gresham on sukua C. S. Lewisille. Suomalainen kanteleensoittaja Timo Väänänen on soittanut elokuvaan musiikkia vierailevana muusikkona. Kantele soi muun muassa silloin kun Lucy tapaa Tumnuksen.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuonna 1940 Lontoon Fincleyn pommitukset saattavat Peterin (William Moseley), Susanin (Anna Popplewell), Edmundin (Skandar Keynes) ja Lucyn (Georgie Henley) vaaraan. Heidät evakuoidaan professori Digory Kirken (Jim Broadbent) luokse maalle.

Leikkiessään kuurupiiloa Lucy löytää vaatekaapin ja astuu sen kautta talviseen satumaailmaan nimeltä Narnia. Hän viettää muutaman tunnin herra Tumnus-nimisen faunin (James McAvoy) kotona. Fauni kertoo, että Valkea velho nimeltä Jadis (Tilda Swinton) on loihtinut Narniaan sata vuotta kestävään talven. Jos Narniasta ikinä löytyy ihmisiä, heidät pitää tuoda suoraan Velhon eteen. Tumnus pitää Lucysta eikä näin ollen henno antaa tätä siepattavaksi, vaan lähettää tytön kotiin. Kun Lucy palaa tavalliseen maailmaan, aikaa on ehtinyt kulua tuskin lainkaan. Kun muut lapset tutkivat vaatekaappia, he näkevät ainoastaan kaapin tavallisen puisen takaseinän.

Muutamaa päivää myöhemmin Edmund seuraa Lucya vaatekaappiin ja tapaa Valkean velhon ja tämän kääpiön, Ginarrbrikin (Kiran Shah). Velho tarjoaa Edmundille turkkilaisia karamelleja sekä mahdollisuutta päästä kuninkaaksi, jos tämä tuo veljensä ja siskonsa Velhon linnaan. Velhon lähdettyä Edmund kohtaa Lucyn, ja he palaavat kotiin yhdessä. Lucy kertoo kokemuksesta Peterille ja Susanille, mutta Edmund valehtelee, etteivät he käyneet missään. Professori ottaa Peterin ja Susanin puhutteluunsa. Hän ei ymmärrä, mikseivät he usko Lucyn kertomusta, ja antaa Lucyn käytöksen aiheuttajaksi kolme vaihtoehtoa: joko tämä on hullu, epärehellinen tai puhuu totta. Koska muut tietävät, ettei Lucy ole sen paremmin hullu kuin epärehellinenkään, tämän kertomus täytyy siis olla totta.

Rikottuaan yhden kartanon ikkunoista ja jouduttuaan sen seurauksena pakenemaan kartanon taloudenhoitajaa sisarukset piiloutuvat vaatekaappiin ja astuvat sen kautta Narniaan. Siellä heille selviää, että herra Tumnus on joutunut Valkean velhon salaisen poliisin vangiksi, ja he tapaavat myös herra ja rouva Majavan (ääninä Ray Winstone ja Dawn French), jotka kertovat heille Aslanista. Majavien mukaan Aslan on lähtenyt liikkeelle ottaakseen Narnian pois Velhon hallusta. Sisarusten on autettava Aslania ja hänen tukijoitaan, sillä kauan sitten on tehty ennustus, jonka mukaan Valkean velhon valtakausi päättyy, jos kaksi Aatamin poikaa ja kaksi Eevan tytärtä istuu Narnian neljällä valtaistuimella.

Edmund livahtaa tapaamaan Velhoa. Kun Edmund saapuu linnaan, Velho on vihainen siitä, ettei tämä tuonut sisaruksiaan mukanaan. Velho lähettää sudet hakemaan lapsia ja majavia, jotka pääsevät täpärästi pakoon. Edmund puolestaan kahlehditaan Velhon tyrmään, missä hän tapaa Tumnusin. Kun Velhon salainen poliisi ei onnistu löytämään lapsia, Velho vaatii Edmundia paljastamaan, missä hänen sisaruksensa ovat. Edmund epäröi, kun Tumnus väittää Velholle, ettei Edmund tiedä mitään. Velho ilmoittaa Tumnusille Edmundin pettäneen tämän ja muuttaa Tumnusin sitten kiveksi.

Kun Peter, Lucy, Susan ja majavat pääsevät suurelle kivipaadelle, he näkevät jotain, jota he luulevat heitä takaa-ajavaksi Valkea velhoksi, ja piiloutuvat. Todellisuudessa tulija on joulupukki (James Cosmo), jonka tulo on merkki siitä, että Velhon valtakausi on päättymässä. Joulupukki antaa Lucylle pullon lääkelikööriä, joka parantaa kaikki haavat ja taudit, sekä tikarin puolustautumista varten. Susanille hän antaa jousen ja nuolia sekä maagisen torven, jolla kutsua apujoukkoja. Peter puolestaan saa miekan ja kilven.

Maugrimin (äänenä Michael Madsen) johtamien susien takaa-ajamina Pevensiet ja majavat ylittävät sulavan joen, jonka toiselle puolelle Velho ei pysty heitä seuraamaan. Saavuttuaan Aslanin leiriin lapset kohtaavat Aslanin (äänenä Liam Neeson), joka osoittautuu valtavaksi ja ylvääksi leijonaksi. Aslan lupaa auttaa Edmundia kaikin mahdollisin tavoin. Myöhemmin kaksi sutta saa joessa kirmailevat Susanin ja Lucyn ansaan. Kun Peter tulee apuun, Maugrim hyökkää hänen kimppuunsa, ja Peter tappaa suden miekallaan. Kun Aslan on lyönyt Peterin ritariksi, osa Aslanin joukoista seuraa toista sutta Velhon leiriin ja vapauttaa Edmundin.

Valkea velho saapuu Aslanin leiriin ja vaatii petturi-Edmundia omakseen, mutta Aslan tarjoutuu uhraamaan itsensä Edmundin sijaan. Sinä yönä Lucy ja Susan seuraavat vaivihkaa, miten Valkea velho tappaa Aslanin kivipaadella. Aamulla Aslan nousee kuolleista, koska ”kun puhdassydäminen uhrautuu petturin puolesta, kivipaasi halkeaa ja jopa kuoleman kirous voi murtua.” Aslan vie Susanin ja Lucyn Velhon linnaan, missä hän vapauttaa Valkean velhon kiveksi muuttamat vangit ja muodostaa itselleen lisää tukijoukkoja.

Edmund taivuttelee Peterin osallistumaan taisteluun Velhon joukkoja vastaan. Peterin armeija on alkuun voitokas, mutta ennen pitkää onni kääntyy ja he joutuvat vaikeuksiin. Estääkseen Velhoa muuttamasta toisia kiveksi Edmund tuhoaa Velhon sauvan, jolloin Velho puukottaa häntä. Raivostunut Peter hyökkää Velhon kimppuun. Heidän taistellessaan Aslan saapuu ja tappaa Velhon. Lucyn lääkelikööri parantaa Edmundin, minkä jälkeen Pevensien sisarukset kruunataan Narnian kuninkaiksi ja kuningattariksi. He asuvat Narniassa aikuisuuteen asti.

Viisitoista vuotta myöhemmin Pevensiet löytävät vaatekaapin ja palaavat Englantiin huomaten olevansa jälleen lapsia. Professori astuu huoneeseen ja kysyy heiltä, mitä he oikein olivat tekemässä. Peter vastaa: ”Ette uskoisi, jos kertoisimme, sir.” Professori heittää hänelle kartanon ikkunan rikkoneen pallon ja sanoo: ”Kokeile.” Myöhemmin Lucy yrittää palata Narniaan vaatekaapin kautta, mutta professori kertoo, että hän itse on yrittänyt samaa jo vuosia. Hän lisää, että sisarukset palaavat Narniaan varmaankin, kun sitä vähiten odottavat. Professorin ja Lucyn lähdettyä vaatekaappi aukeaa raolleen valoa hohtaen ja sieltä kuuluu Aslanin karjaisu.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 William Moseley   … Peter Pevensie (Suomenkieliset Jälkiäänitys äänet: Samuel Harjanne)  
 Anna Popplewell   … Susan Pevensie (Suomenkieliset Jälkiäänitys äänet: Annituuli Kasurinen)  
 Skandar Keynes   … Edmund Pevensie (Suomenkieliset Jälkiäänitys äänet: Niilo Syväoja)  
 Georgie Henley   … Lucy Pevensie (Suomenkieliset Jälkiäänitys äänet: Meeri Toivonen)  
 Tilda Swinton   … Valkea velho Jadis  
 Liam Neeson   … Aslanin ääni  
 James McAvoy   … Tumnus (Suomenkieliset Jälkiäänitys äänet: Mikko Leppilampi)  
 Jim Broadbent   … Professori Kirke (Suomenkieliset Jälkiäänitys äänet: Juhani Laitala)  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvauksissa on käytetty sekä oikeita että animoituja eläimiä. Oikeitakin susia jouduttiin muokkaamaan tietokoneanimaatiolla, koska ne eivät näyttäneet tarpeeksi vihaisilta. Aslan oli elokuvan tietokoneanimaatiolla toteutetuista hahmoista vaikeimpia ja sen luomiseen meni tekijöiltä kaksi vuotta.[1]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai Oscar-palkinnon maskeerauksesta ja oli ehdolla kahteen muuhun palkintoon: äänitykseen ja erikoistehosteisiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Narnian tarinat: Velho ja leijona, Four-disc Extended Edition, levy 2. – Narnian luominen (Eeppisen elokuvan luominen; Olentojen luominen)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]