Jim Broadbent

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jim Broadbent
Jim Broadbent Toronton elokuvajuhlilla 2007.
Jim Broadbent Toronton elokuvajuhlilla 2007.
Henkilötiedot
Syntynyt24. toukokuuta 1949 (ikä 72)
Lincoln, Englanti
Ammatti näyttelijä
Aiheesta muualla
jimbroadbent.com
IMDb
Elonet

Jim Broadbent (s. 24. toukokuuta 1949 Lincoln, Englanti) on englantilainen televisio- ja elokuvanäyttelijä. Häntä pidetään yhtenä elokuvateollisuuden luotettavimmista luonnenäyttelijöistä.

Broadbent syntyi Lincolnissa huonekalujentekijän ja kuvanveistäjän perheeseen. Hänen kaksoissiskonsa kuoli synnytyksessä. Valmistuttuaan vuonna 1972 London Academy of Music and Dramatic Artista Broadbent aloitti näyttelijän uransa teatterissa.

Ensimmäisen elokuvaosansa Broadbent sai Jerzy Skolimowskin elokuvasta Huuto, jossa hänellä oli hyvin pieni rooli. Seuraavaksi hän näytteli muun muassa Terry Gilliamin elokuvissa Aikavarkaat ja Brazil – tämän hetken tuolla puolen. Broadbent todisti taitonsa luonnenäyttelijänä muun muassa elokuvissa The Crying Game, Ihana huhtikuu, Luotisade Broadwaylla ja Kätkijät.

Vuosi 2001 oli Broadbentin todellinen läpimurto, sillä hän näytteli kolmessa menestyneessä elokuvassa: Bridget Jones – elämäni sinkkuna, Moulin Rouge! ja Iris. Viimeksi mainitusta elokuvasta Broadbent voitti sekä Oscarin että Golden Globen parhaasta miessivuosasta. Lisäksi hänellä on muun muassa Bafta-palkinto parhaasta miessivuosasta elokuvasta Moulin Rouge. Broadbent on esiintynyt myös elokuvissa Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta ja Gangs of New York.

Filmografiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]