Harry Potter ja puoliverinen prinssi (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo elokuvasta. Kirjasta katso Harry Potter ja puoliverinen prinssi.
Harry Potter ja puoliverinen prinssi
Harry Potter and the Half-Blood Prince
Ohjaaja David Yates
Käsikirjoittaja Steve Kloves
Perustuu J. K. Rowlingin romaaniin Harry Potter ja puoliverinen prinssi
Tuottaja David Barron
David Heyman
Säveltäjä Nicholas Hooper
Teemat:
John Williams
Kuvaaja Bruno Delbonnel
Leikkaaja Mark Day
Tuotantosuunnittelija Stuart Craig
Pukusuunnittelija Jany Temime
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdistynyt kuningaskunta
 Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Heyday Films
Levittäjä Warner Bros.
InterCom
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 15. heinäkuuta 2009
Suomi 17. heinäkuuta 2009
Kesto 153 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 250 000 000 dollaria[1]
Tuotto 934 416 487 dollaria[1]
Edeltäjä Harry Potter ja Feeniksin kilta (2007)
Seuraaja Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1 (2010)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Harry Potter ja puoliverinen prinssi (engl. Harry Potter and the Half-Blood Prince) on vuonna 2009 ensi-iltansa saanut J. K. Rowlingin samannimiseen romaaniin perustuva fantasiaelokuva. Se on Harry Potter -elokuvasarjan kuudes osa. Sen ohjasi David Yates. Elokuvan tuottivat David Heyman ja David Barron ja käsikirjoituksen teki Steve Kloves.

Elokuvan pääosissa nähdään Daniel Radcliffe, Rupert Grint ja Emma Watson. Muita merkittäviä rooleja esittävät Michael Gambon, Jim Broadbent, Alan Rickman, Tom Felton sekä Helena Bonham Carter.

Elokuvan kuvaukset alkoivat 24. syyskuuta 2007 ja elokuva julkaistiin maailmanlaajuisesti 15. heinäkuuta 2009 ja Suomessa 17. heinäkuuta.[2] Elokuvan oli alun perin tarkoitus saapua valkokankaille jo 21. marraskuuta 2008. Marraskuussa elokuva olisi saatu näytettyä vain neljässäkymmenessä Imax-teatterissa, mutta heinäkuussa se saatiin esille sataan Imax-teatteriin.[3]

Puoliverinen prinssi oli kaupallisesti suuri menestys. Se tuotti viidessä päivässä 394 miljoonaa dollaria ollen maailman isoimmat lipputulot viidessä päivässä saanut elokuva. Elokuva tuotti lopulta 934 miljoonaa dollaria ja ylsi kahdeksanneksi maailman eniten tuottaneiden elokuvien listalla[1]. Se oli myös vuoden 2009 toiseksi tuottoisin elokuva Avatarin jälkeen.[4] Tällä hetkellä se on maailman kahdenneksitoista tuottanein elokuva.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Lordi Voldemort (Ralph Fiennes) kiristää otettaan niin taika- kuin jästimaailmastakin. Hän lähettää kuolonsyöjiä tekemään tuhojaan Lontooseen ja on valinnut Draco Malfoyn (Tom Felton) erääseen salaiseen tehtävään. Severus Kalkaros (Alan Rickman) hyväksyy Bellatrix Lestrangen (Helena Bonham Carter) antaman haasteen ja vannoo rikkumattoman valan Dracon äidin, Narcissan (Helen McCrory), kanssa suojellakseen Dracoa ja saattaakseen tehtävän loppuun, mikäli Draco epäonnistuu siinä.

Harry (Daniel Radcliffe) lähtee Dumbledoren (Michael Gambon) mukaan vierailemaan Tylypahkan entisen taikajuomien opettajan, Horatius Kuhnusarvion (Jim Broadbent), luona. Kuhnusarvio piilottelee pelätessään Voldemortin ja kuolonsyöjien hyökkäystä. Dumbledore käyttää Harryä häpeämättömästi syöttinä ja houkuttelee Kuhnusarvion palaamaan opettajaksi Tylypahkaan. Kuhnusarvio ei ensin ole halukas lähtemään ja naamioituu nojatuoliksi luullessaan kuolonsyöjien saapuneen. Dumbledore kertoo Harrylle, että Kuhnusarvion paluu Tylypahkaan on äärimmäisen tärkeää.

Lähdettyään Fredin ja Georgen (James ja Oliver Phelps) uudesta kaupasta Harry, Ron (Rupert Grint) ja Hermione (Emma Watson) huomaavat Dracon ja Narcissan asioimassa kuolonsyöjien kanssa Borgin & Burkesillä. Harry uskoo, että Voldemort on tehnyt Dracosta kuolonsyöjän, mutta Ron ja Hermione ovat epäileväisiä. Tylypahkan pikajunassa Harry vakoilee Dracoa, joka vihjaa ystävilleen aikovansa jättää Tylypahkan lukuvuoden jälkeen. Draco huomaa Harryn, kangistaa hänet ja murtaa hänen nenänsä, mutta myöhemmin Luna (Evanna Lynch) pelastaa Harryn.

Tylypahkassa Harry ja Ron saavat viime hetkellä luvan osallistua Kuhnusarvion taikajuomatunneille ja joutuvat lainaamaan tunteja varten tarvittavat oppikirjat. Harryn kirjan entinen omistaja, ”Puoliverinen prinssi”, on tehnyt omia lisäyksiään kirjaan, ja niitä noudattamalla Harry alkaa loistaa taikajuomatunneilla. Ron ryhtyy Rohkelikkojen huispausjoukkueen uudeksi pitäjäksi ja tekee eräässä pelissä aika useita ilmiömäisiä torjuntoja, minkä seurauksena hänestä tulee rohkelikkojen sankari. Hän aloittaa myös suhteen Lavender Brownin (Jessie Cave) kanssa, mikä särkee Hermionen sydämen. Harry löytää nyyhkyttävän Hermionen tähtitornista ja paljastaa olevansa itse ihastunut Ronin sisareen, Ginny Weasleyyn (Bonnie Wright).

Harry viettää joulun Weasleyiden luona ja lähentyy Ginnyn kanssa. He ovat lähellä suudella toisiaan jouluaattona, mutta Harryä tavoittelevat Bellatrix ja Fenrir Harmaaselkä (Dave Legeno) hyökkäävät Kotikoloon ja polttavat sen. Ylivoiman edessä he kuitenkin hylkäävät aikeensa ja jättävät Harryn, Tonksin (Natalia Tena), Lupinin (David Thewlis) ja Weasleyt katselemaan palavaa Kotikoloa.

Harry uskoo Dracon olevan vastuussa kahdesta yrityksestä riistää Dumbledorelta henki, joista toisessa Ron on lähellä menehtyä (toipilaana Ron paljastaa rakastavansa Hermionea). Harry kohtaa Dracon ja vahingoittaa tätä vakavasti eräällä kirouksella (sektumsempra), jonka hän on oppinut Puoliverisen prinssin kirjasta. Kirous viiltää Dracon rintakehään syvän haavan, ja järkyttynyt Harry vetäytyy paikalta samalla, kun Kalkaros parantaa Dracon. Ginny ja Harry, jotka pelkäävät kirjan sisältävän enemmänkin pimeää taikuutta, piilottavat kirjan tarvehuoneeseen ja suutelevat ensimmäistä kertaa.

Dumbledore näyttää Harrylle nuoren Tom Valedron (Hero Fiennes-Tiffin) muistoja ja paljastaa, että Kuhnusarvio pitelee hallussaan muistoa, joka on erittäin tärkeä Voldemortin kukistamisen kannalta. Harry saa muiston haltuunsa ja saa siitä selville, että Voldemort halusi tietoa hirnyrkkien valmistuksesta. Hirnyrkit vartioivat luojansa sielun palasta ja tekevät näin luojastaan kuolemattoman, ellei hirnyrkkejä tuhota. Kaksi Voldemortin hirnyrkeistä on jo tuhottu: Tom Valedron päiväkirja ja hänen äitinsä sormus. Sormusta koskettaessaan Harry saa näyn Voldemortista, ja Dumbledore huomaa sen. Saatuaan selville seuraavan hirnyrkin mahdollisen olinpaikan Dumbledore pyytää Harryä auttamaan hirnyrkin hakemisessa. He matkustavat kaukaiseen luolaan, missä Harry joutuu pakottamaan Dumbledoren juomaan hallusinaatioita aiheuttavan taikajuoman, joka kätkee sisäänsä medaljongin muotoisen hirnyrkin. Heikentynyt Dumbledore puolustaa heitä manaliuslaumaa vastaan ja kaikkoontuu Harry mukanaan takaisin Tylypahkan tähtitorniin. Sillä välin Bellatrix ja useat muut kuolonsyöjät pääsevät linnaan Dracon avulla.

Ensin Dumbledore pyytää Harryä hakemaan Kalkaroksen apuun, mutta lähestyvien askeleiden vuoksi hän käskee Harryn piiloutua. Draco paljastaa, että Voldemort on valinnut hänet tappamaan Dumbledoren, mutta lopulta hän ei kuitenkaan pysty tekemään sitä. Kalkaros ilmaantuu paikalle ja loihtii kuolinkirouksen tappaen Dumbledoren. Sitten hän, Draco ja kuolonsyöjät pakenevat linnasta. Ennen pakenemistaan Bellatrix loihtii pimeän piirron, tuhoaa suuren salin ja sytyttää Hagridin (Robbie Coltrane) mökin tuleen. Harry yrittää pysäyttää heidät, mutta Kalkaros torjuu Harryn loitsut, ja Bellatrix lamauttaa Harryn. Kalkaros paljastaa olevansa Puoliverinen prinssi ja pakenee. Harry palaa koululle ja löytää koulun henkilökunnan ja oppilaat suremasta Dumbledoren kuolemaa. He tuhoavat yhdessä pimeän piirron Dumbledoren kunniaksi.

Myöhemmin Harry paljastaa Ronille ja Hermionelle, että medaljongin muotoinen hirnyrkki on tosiasiassa väärennös. Medaljongin sisällä on Voldemortille viesti, jonka on kirjoittanut ”R. A. M.”. R. A. M. kertoo viestissä varastaneensa oikean hirnyrkin aikomuksenaan tuhota se. Hänen viimeinen toiveensa on, että kun Voldemort kohtaa vertaisensa vastustajan, tämä on jälleen kuolevainen. Harry, Ron ja Hermione päättävät olla palaamatta Tylypahkaan viimeiseksi vuodekseen. Sen sijaan he vannovat saavansa selville, kuka R. A. M. on, ja etsivänsä loput hirnyrkit käsittäessään, että heidän taipaleensa on miltei ohi.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä Rooli[5]
Daniel Radcliffe Harry Potter
Michael Gambon Albus Dumbledore
Dave Legeno Fenrir Harmaaselkä
Elarica Gallacher Tarjoilija
Jim Broadbent Horatius Kuhnusarvio
Geraldine Somerville Lily Potter
Bonnie Wright Ginny Weasley
Julie Walters Molly Weasley
Rupert Grint Ron Weasley
Emma Watson Hermione Granger
Helena Bonham Carter Bellatrix Lestrange
Helen McCrory Narcissa Malfoy
Timothy Spall Peter Piskuilan (Matohäntä)
Alan Rickman Severus Kalkaros
Oliver Phelps George Weasley
James Phelps Fred Weasley
Freddie Stroma Cormac McLaggen
Jessie Cave Lavender Brown
Tom Felton Draco Malfoy
Alfred Enoch Dean Thomas
Evanna Lynch Luna Lovekiva
Rob Knox Marcus Belby
Louis Cordicen Blaise Zabini
Scarlett Byrne Pansy Parkinson
Jamie Waylett Vincent Crabbe
Josh Herdman Gregory Goyle
Robbie Coltrane Rubeus Hagrid
Warwick Davis Filius Lipetit
David Bradley Argus Voro
Matthew Lewis Neville Longbottom
William Melling Nigel
Anna Shaffer Romilda Vane
Devon Murray Seamus Finnigan
Georgina Leonidas Katie Bell
Maggie Smith Minerva McGarmiwa
Isabella Laughland Leanne
Afshan Azad Padma Patil
Shefali Chowdhury Parvati Patil
Amelda Brown Rouva Cole
Hero Fiennes-Tiffin Tom Valedro (lapsi)
Charlie Bennison Vereva-vampyyri
David Thewlis Remus Lupin
Natalia Tena Nymphadora Tonks
Mark Wlliams Arthur Weasley
Frank Dillane Tom Valedro (teini-ikäinen)
Gemma Jones Matami Pomfrey
Suzanne Toase Alekto Carrow
Ralph Ineson Amikus Carrow
Rod Hunt Thorfinn Rowle
Katie Leung Cho Chang

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter ja puoliverinen prinssi on kuudes elokuva seitsemänosessa Harry Potter -elokuvasarjassa. Kaikki elokuvat perustuvat J. K. Rowlingin luomaan Harry Potter -kirjasarjaan. Ensimmäinen elokuva, Viisasten kivi, valmistui vuonna 2001 ja elokuvasarjan suosion myötä osien teko on jatkunut aina vuoteen 2011, jolloin Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2 sai ensi-iltansa. Muita sarjaan kuuluvia ovat elokuvat Salaisuuksien kammio (2002), Azkabanin vanki (2004), Liekehtivä pikari (2005), Feeniksin kilta (2007) ja Kuoleman varjelukset (2010-2011).

Myös kirjasarja on saanut maailmanlaajuisen suosion: sarjan ensimmäistä, toista ja kolmatta osaa oli vuoteen 2005 mennessä myyty 27,6 miljoonaa kappaletta.[6] Rowling olikin ensimmäinen romaanikirjailija, jolla oli New York Timesin bestseller-listalla neljän eniten myydyn joukossa kolme teosta 16 viikon ajan.[7] Neljännestä ja viidennestä kirjasta oli molemmista otettu siihen mennessä suurimmat kirjojen ensipainokset: Liekehtivästä pikarista 4,8 miljoonaa (3,8 miljoonaa USAan, loput Britanniaan) ja Feeniksin killasta 8,5 miljoonaa kappaletta.[6][7] Esimerkiksi Liekehtivän pikarin painosmäärä oli 40 kertaa enemmän kuin mitä bestseller-listoilla yleensä olevista otetaan ja sitä oltiin varattu etukäteen 5,3 miljoonaa kappaletta.[7] Se olikin sitten myös nopeimmin myyty kirja: pari päivää ilmestymisensä jälkeen 3,8 miljoonan kappaleen painoksesta oli myyty kolme miljoonaa kappaletta.[6]

Esituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan mahdollisiksi ohjaajiksi oli useita ehdokkaita. Guillermo del Toro kieltäytyi mahdollisuudesta ohjata elokuva, koska hän työskenteli Hellboy II -elokuvan parissa. Myös Anand Tuckeria ja Michael Hoffmania huhuttiin mahdollisiksi ohjaajiksi.[3] Elokuvan ohjasi aiemmankin elokuvan ohjannut David Yates.

Roolijako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sekä Clémence Poésy että Chris Rankin olivat molemmat kiinnostuneita palaamaan rooleihinsa mutta lokakuussa 2007 Poésy vahvistilähde tarkemmin?, ettei hän ole palaamassa rooliinsa Fleur Delacourina ja Rankin sanoilähde tarkemmin?, että Percy Weasleytä ei valitettavasti nähdä elokuvassa.

Bill Nighy olisi ollut kiinnostunut roolista ja Yates vahvistilähde tarkemmin?, että Nighy tulee olemaan ensimmäinen valinta Rufus Rymistyirin rooliin viimeiseen elokuvaan. Yates kertoi Wizard-lehdelle taistelevansa Rymistyirin käsikirjoitukseen liittämisen puolesta. Rymistyir ei mahtunut elokuvaan, mutta Nighy on vahvistettu rooliin elokuvaa Kuoleman varjelukset varten.

Koe-esiintymiset elokuvaa varten alkoivat huhtikuussa 2007 ja loppuivat 16. marraskuuta 2007.

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan kuvaukset alkoivat 17. syyskuuta 2007. Elokuvaa kuvattiin aiempin osien tavoin Leavesden Studiossa, Englannissa. Talvikohtauksia on kuvattu myös Bjorlissa, Norjassa. Kuvaukset päättyivät 17. toukokuuta 2008.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva oli ehdolla parhaan kuvauksen Oscar-palkintoon.

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan soundtrack julkaistiin 14. heinäkuuta 2009.

Raita Kappale Kesto Säveltäjä
1. "Opening" 2:53 Nicholas Hooper
2. "In Noctem" 2:02
3. "The Story Begins" 2:05
4. "Ginny" 1:30
5. "Snape & the Unbreakable Vow" 2:50
6. "Wizard Wheezes" (ei elokuvassa) 1:42
7. "Dumbledore's Speech" 1:31
8. "Living Death" 1:55
9. "Into the Pensieve" 1:45
10. "The Book" 1:44
11. "Ron's Victory" 1:44
12. "Harry & Hermione" 2:52
13. "School!" 1:05
14. "Malfoy's Mission" 2:53
15. "The Slug Party" 2:11
16. "Into the Rushes" 2:33
17. "Farewell Aragog" 2:08
18. "Dumbledore's Foreboding" 1:18
19. "Of Love & War" 1:17
20. "When Ginny Kissed Harry" 2:38
21. "Slughorn's Confession" 3:33
22. "Journey to the Cave" 3:08
23. "The Drink of Despair" 2:24
24. "Inferi in the Firestorm" 1:53
25. "The Killing of Dumbledore" 3:34
26. "Dumbledore's Farewell" 2:22
27. "The Friends" 2:00
28. "The Weasley Stomp" 2:51

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009) Box Office Mojo. Viitattu 27. maaliskuuta 2011. (englanniksi)
  2. Harry Potter and the Half-Blood Prince” Moves to Summer 2009 14. elokuuta 2008. Warner Bros.. Viitattu 27.11.2011. (englanniksi)
  3. a b Trivia for Harry Potter and the Half-Blood Prince IMDb.com. IMDb. Viitattu 13.3.2009. (englanniksi)
  4. 2009 WORLDWIDE GROSSES Box Office Mojo. Viitattu 27. maaliskuuta 2011. (englanniksi)
  5. Harry Potter and the Half-Blood Prince Imdb
  6. a b c Guinness World Records 2005. 50-vuotisjuhlapainos, s. 184.
  7. a b c Guinness World Records. Guinness suuri ennätyskirja 2002, s. 151.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]