Aslan (leijona)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aslan-leijona on C. S. Lewisin kirjoittaman Narnian tarinat -kirjasarjan keskeisiä hahmoja. Aslan on turkin kieltä ja tarkoittaa leijonaa.

Rooli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aslan on Narnian luoja ja ylin hallitsija, suuri ja kaunis leijona. Kirjassa Taikurin sisarenpoika kerrotaan Narnian perustamisesta. Aslan kulkee halki tyhjän maan ja saa laulullaan maan viheriöimään. Aslan laulaa myös kaikki erilaiset eläinlajit maan sisästä esiin. Aslan antaa eläimille puhekyvyn ja jättää Narnian maan niiden asuttavaksi ikuisiksi ajoiksi.

Narnia-sarjan kristityt ihailijat vertaavat Narnian luomista Raamatun luomiskertomukseen. Aslania voidaan verrata Kristukseen myös muissa Narnian tapahtumissa. Kirjassa Velho ja Leijona Valkea velho hallitsee väärin valtuuksin Narniaa. Aslan uhraa itsensä pelastaakseen petturiksi paljastuneen Edmund-pojan. Viholliset sitovat Aslanin kivipaateen, leijonaa häpäistään leikkaamalla siltä harja ja velho iskee Aslanin kuoliaaksi. Aslan kuitenkin herää henkiin ikivanhan taian ansiosta: kun vapaaehtoinen uhri, joka ei ole tehnyt mitään rikosta, tapetaan petturin sijasta, paasi halkeaa ja itse kuolema peruuntuu.

Aslan pystyy myös loikkaamaan korkeidenkin esteiden kuten Valkean velhon linnanmuurin yli ja herättää patsaiksi muutetut eläimet takaisin henkiin puhaltamalla niiden sieraimiin.

Narnia-elokuvissa Aslanin äänenä toimii Liam Neeson.

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.