Valkea velho

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Valkea velho Jadis on Narnia-kronikan Velho ja leijona -kirjan päähenkilöitä. Velho hallitsee Narnian maata ja pitää yllä ikuista talvea, jossa ei koskaan ole joulua. Valkea velho edustaa kirjassa pahaa, jonka kirjan lopussa hyvä, Aslan-leijonan muodossa, voittaa. Valkean velhon lähin apulainen on kääpiö. Velhon palveluksessa on muun muassa lauma puhuvia susia päällikkönään Maugrim.

Elokuvissa Narnian tarinat: Velho ja leijona (2005), Narnian tarinat: Prinssi Kaspian (2008) ja Narnian tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin (2010) Jadiksen roolin näytteli Tilda Swinton.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Valkea velho uskottelee olevansa ihminen ja perustaa siihen valtiutensa. Hänessä ei kuitenkaan ole tippaakaan ihmisverta. Hänen äitinsä oli Aatamin ensimmäinen vaimo, Lilith, joka oli dzinni ja hänen isänsä oli jättiläinen. Taikasauvallaan velho voi muuttaa ihmiset ja eläimet kiveksi.

Jadikselle hallitseminen on pakkomielle. Hän on valmis tuhoamaan kaiken, jos hän siten saa lisää valtaa. Jadis esiintyy myös kirjassa Taikurin sisarenpoika, jossa hän hallitsee toisessa maailmassa. Jadis sai selville "tuhoavan sanan", jolla hän hävitti koko Charnin jääden ainoaksi eläväksi olennoksi maan päällä. Charnin kaupunkiin joutuneiden lasten (Polly ja Digory) mukana Jadis pääsee myös meidän maailmaamme. Kun velho alkaa aiheuttaa vaikeuksia Lontoossa, lapset onnistuvat siirtämään hänet vastasyntyneeseen Narniaan, jonne hän jää asumaan kuolemaansa asti.

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.