Narnian tarinat: Prinssi Kaspian

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Narnian tarinat:
Prinssi Kaspian
The Chronicles of Narnia:
Prince Caspian
Ohjaaja Andrew Adamson
Käsikirjoittaja Andrew Adamson
Christopher Markus
Stephen McFeely
Perustuu C. S. Lewisin romaaniin Prinssi Kaspian
Tuottaja Andrew Adamson
Mark Johnson
Perry Moore
Philip Steuer
Säveltäjä Harry Gregson-Williams
Kuvaaja Karl Walter Lindenlaub
Leikkaaja Josh Campbell
Sim Evan-Jones
Tuotantosuunnittelija Roger Ford
Pukusuunnittelija Isis Mussenden
Pääosat Georgie Henley
Skandar Keynes
William Moseley
Anna Popplewell
Ben Barnes
Peter Dinklage
Pierfrancesco Favino
Sergio Castellitto
Tilda Swinton
Liam Neeson
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Iso-Britannia
 Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Ensi-ilta Yhdysvallat 13. kesäkuuta 2008
Suomi 2. heinäkuuta 2008
Kesto 150 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 225 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 419 665 568 USD
Edeltäjä Narnian tarinat: Velho ja leijona
Seuraaja Narnian tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Narnian tarinat: Prinssi Kaspian on vuonna 2008 ilmestynyt fantasiaelokuva, joka perustuu C. S. Lewisin luoman Narnian tarinat -kirjasarjan toiseen osaan, Prinssi Kaspianiin. Se on myös Walt Disney Picturesin ja Walden Median Narnia-elokuvasarjan toinen osa – ensimmäisenä ilmestyi Narnian tarinat: Velho ja leijona vuonna 2005. Narnian tarinat: Prinssi Kaspian sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 16. toukokuuta ja Suomessa 2. heinäkuuta 2008.

Elokuvan pääosissa ovat Georgie Henley, Skandar Keynes, William Moseley, Anna Popplewell, Ben Barnes, Peter Dinklage, Pierfrancesco Favino, Sergio Castellitto, Tilda Swinton sekä Liam Neeson Aslanin äänenä.

On kulunut 1 300 vuotta siitä, kun Pevensien sisarukset lähtivät Narniasta. Telmarilainen prinssi Kaspian herää oppi-isänsä tohtori Corneliuksen ravisteluihin. Tohtori ilmoittaa Kaspianille, että hänen tätinsä Prunaprismia on synnyttänyt pojan ja että hänen henkensä on vaarassa. Cornelius antaa Kaspianille kuningatar Susanin muinaisen maagisen torven ja ohjeistaa häntä puhaltamaan siihen vain suurimmassa hädässä. Kaspian tietää, että hänen setänsä Miraz aikoo tappaa hänet varastaakseen kruunun itselleen, joten hän pakenee. Takaa-ajettu Kaspian pakenee metsään, lyö päänsä oksaan ja putoaa hevosensa selästä. Kaksi narnialaista kääpiötä, Piipari ja Nikabrik sekä Juormukas-niminen puhuva mäyrä pelastavat prinssin. Samalla kun Piipari harhauttaa takaa-ajajia, Nikabrik pelastaa Kaspianin. Kaspian puhaltaa Susanin torveen kutsuakseen apua.

Englannissa on kulunut vuosi siitä, kun Pevensien sisarukset palasivat Narniasta. Lapset ovat matkalla sisäoppilaitokseen ja seisovat Lontoon metroasemalla, kun se yhtäkkiä romahtaa, jolloin sisarukset siirtyvät Narniaan. He löytävät Cair Paravelin rauniot ja tajuavat, että sinne on aikoinaan hyökätty.

Telmarilaisten linnan neuvostossa lordit kuulevat Kaspianin paenneen. Lordi Sopespian syyttää Kaspianin paosta Mirazia, mutta Miraz puolestaan syyttää narnialaisia ja käskee lordeja taistelemaan narnialaisia vastaan saadakseen Kaspianin takaisin. Todellisuudessa Miraz suunnittelee Kaspianin tappamista.

Pevensien sisarukset pelastavat Piiparin kahdelta telmarilaiselta, jotka yrittävät hukuttaa kääpiön. Piipari käsittää nopeasti lasten olevan Narnian muinaiset kuninkaat ja kuningattaret, ja he jatkavat matkaa yhdessä. Matkan varrella Lucy näkee vilauksen Aslanista ja yrittää saada muutkin vakuuttuneiksi siitä, mutta ainoastaan Edmund uskoo häntä.

Nikabrik ja Juormukas vievät Kaspianin Tanssivalle niitylle, jonne vanhat narnialaiset ovat kokoontuneet. Kaspian suostuttelee narnialaiset auttamaan häntä saamaan hänen kruununsa takaisin, jotta hän voisi sitten palauttaa narnialaisten maat heille takaisin. Kaspian ja narnialaiset varastavat telmarilaisilta aseita. He kohtaavat myös Pevensiet ja Piiparin ja matkaavat yhdessä Aslanin kukkulalle, suurelle kivipaaden ylle rakennetulle kummulle. Peter ehdottaa, että he tekisivät Mirazin linnaan ennalta ehkäisevän hyökkäyksen. Lucy puolestaan ehdottaa, että he odottaisivat Aslanin paluuta, mutta Peterin mielestä he ovat odottaneet jo tarpeeksi.

Narnialaiset iskevät Mirazin linnaan, mutta Peter käskee kaikkia vetäytymään tajutessaan telmarilaisten sotilaiden olevan ylivoimaisia. Peter, Susan, Edmund, Kaspian ja puolet narnialaisista pääsevät pakoon, mutta loput teurastetaan. Kun he palaavat takaisin Aslanin kukkulalle, Peter ja Kaspian riitelevät linnaan tehdystä hyökkäyksestä. Sillä välin Miraz kruunataan linnassa Narnian kuninkaaksi.

Nikabrik kertoo Kaspianille yhdessä noidan ja ihmissuden kanssa, että he voivat auttaa häntä saamaan kruununsa takaisin ja varmistamaan Mirazin kuoleman. Nikabrik kuitenkin huiputtaa Kaspiania, jolloin noita käyttää mustaa magiaa kutsuakseen esiin Jadiksen, Valkean velhon. Valkea velho koettaa jäisen muurin sisällä suostutella Kaspiania antamaan hänelle pisaran omaa vertaan ja vapauttamaan hänet. Peter, Edmund, Lucy ja Piipari saapuvat paikalle. Edmund tappaa ihmissuden, ja Piipari puukottaa Nikabrikiä juuri, kun tämä on aikeissa tappaa Lucyn. Peter tappaa noidan, ja nähdessään Valkean velhon manipuloimassa Kaspiania hän kolkkaa Kaspianin ja kohtaa Velhon itse. Velho alkaa taivutella Peteriä vapauttamaan hänet. Ennen kuin Peter ehtii tehdä mitään, Edmund särkee jään ja tuhoaa velhon.

Miraz ja hänen armeijansa saapuvat Aslanin kukkulalle. Antaakseen Lucylle ja Susanille tarpeeksi aikaa hakea Aslanin Kaspian ehdottaa, että Peter ja Miraz kävisivät kaksintaistelun, ja että taistelun hävinnyt joutuisi antautumaan vastapuolelle. Miraz suostuu, sillä hän ei halua näyttää pelkurilta miestensä edessä. Telmarilaissotilaat huomaavat Lucyn ja Susanin, joten Susan lähettää Lucyn jatkamaan matkaa yksin ja jää itse kohtaamaan sotilaat. Ratsastava sotilas törmää Susaniin ja kaataa tämän. Kaspian saapuu pelastamaan Susanin, ja he palaavat yhdessä taisteluun. Raivokkaan kamppailun jälkeen Peter kukistaa Mirazin, mutta ojentaa miekkansa Kaspianille, jotta tämä voisi tehdä Mirazista selvää. Kaspian säästää Mirazin hengen, mutta sanoo, että Mirazin on annettava Narnia takaisin narnialaisille.

Sopespian tappaa Mirazin yhdellä Susanin nuolista ja syyttää sitten Mirazin kuolemasta narnialaisia. Seuraa taistelu telmarilaisten ja narnialaisten välillä, ja telmarilaiset saavat lopulta yliotteen. Lucy löytää Aslanin metsästä, ja leijona herättää metsässä seisovat puut henkiin. Narnialaisten taisteluonni kääntyy, kun puut hyökkäävät telmarilaisten kimppuun. Lordi Sopespian määrää joukot vetäytymään sillalle, jolla he kohtaavat Lucyn ja Aslanin. Aslan kutsuu esiin joen jumalan, joka tuhoaa sillan tappaen Sopespianin. Narnialaiset voittavat taistelun, ja eloonjääneet telmarilaissotilaat antautuvat.

Ennen kuin Pevensiet lähtevät Narniasta, Aslan kertoo Peterille ja Susanille, ettei Narnia voi tarjota heille enempää ja etteivät he näin ollen enää palaa sinne. Kaspian pyytää telmarilaisia jäämään Narniaan sillä ehdolla, että he elävät rauhanomaisesti yhdessä narnialaisten kanssa. Telmarilaiset voivat kuitenkin myös palata takaisin ihmisten maailmaan, josta he ovat Narniaan alun perin tulleet. Jotkut telmarilaisista päättävät palata takaisin ihmisten maailmaan, ja Aslan luo heille ja Pevensien sisaruksille portaalin. Susan suutelee Kaspiania tietäen, etteivät he enää kohtaa. Pevensiet palaavat Englantiin ja jättävät kuningas Kaspianin hallitsemaan Narniaa.

Alkuperäinen näyttelijä Suomalainen ääninäyttelijä Rooli
Georgie Henley Meeri Toivonen Lucy Pevensie
Skandar Keynes Niilo Syväoja Edmund Pevensie
William Moseley Samuel Harjanne Peter Pevensie
Anna Popplewell Annituuli Kasurinen Susan Pevensie
Ben Barnes Petrus Kähkönen prinssi Kaspian
Peter Dinklage Rauno Ahonen Piipari
Pierfrancesco Favino Martti Mäkelä kenraali Glozelle
Sergio Castellitto Tom Wentzel kuningas Miraz
Tilda Swinton Jonna Järnefelt Valkea velho Jadis
Liam Neeson Juhani Laitala Aslan (ääni)
Damián Alcázar Juhani Rajalin lordi Sopespian
Vincent Grass Ossi Ahlapuro tohtori Cornelius
Alicia Borrachero Ella Pyhältö kuningatar Prunaprismia
Warwick Davis Ilkka Merivaara Nikabrik
Ken Stott Eero Saarinen Juormukas (ääni)
Eddie Izzard Taisto Oksanen Riipitsiip (ääni)
Cornell John Pertti Koivula Glenstorm
Simón Andreu Jarmo Koski lordi Scythley
Klára Issová ? noita
Shane Rangi Pasi Ruohonen ihmissusi
Harry Gregson-Williams Velimatti Ranta Pattertwig

Suomenkielisen version sivurooleista vastaavat Carla Rindell, Aksu Palmén, Ella Jaakkola, Pilvi Kekkonen, Kari Tamminen, Katja Aakkula, Otto Piispanen ja Henri Piispanen. Ohjauksesta ja käännöksestä vastasi Markus Bäckman.

  1. The Chronicles of Narnia: Prince Caspian Box Office Mojo. Viitattu 8.6.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Toni Jerrman: Narnian tarinat: Prinssi Kaspian. 02.07.2008. Tähtivaeltaja. Arkistoitu 30.4.201320.9.2008. Viitattu 11.7.2008.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.