Narnian tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Narnian tarinat:
Kaspianin matka maailman ääriin
The Chronicles of Narnia:
The Voyage of the Dawn Treader
Ohjaaja Michael Apted
Käsikirjoittaja Kirja:
C. S. Lewis
Käsikirjoitus:
Christopher Markus
Stephen McFeely
Michael Petroni
Tuottaja Mark Johnson
Andrew Adamson
Philip Steuer
Säveltäjä David Arnold
Harry Gregson-Williams
Kuvaaja Dante Spinotti
Leikkaaja Rick Shaine
Pääosat Georgie Henley
Skandar Keynes
Will Poulter
Ben Barnes
Liam Neeson
Simon Pegg
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Iso-Britannia
 Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö 20th Century Fox
Walden Media
Ensi-ilta Yhdysvallat 10. joulukuuta 2010
Euroopan unionin lippu 9. joulukuuta 2010
Kesto 115 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 140 miljoonaa dollaria
Edeltäjä Narnian tarinat: Prinssi Kaspian
Seuraaja Narnian tarinat: Hopeinen tuoli
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet

Narnian tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin (engl. The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader) on Narnia-fantasiaelokuvasarjan kolmas osa.[1] Se perustuu C. S. Lewisin kirjaan Kaspianin matka maailman ääriin.[1] Elokuva julkaistiin Isossa-Britanniassa 9. joulukuuta 2010 ja Yhdysvalloissa 10. joulukuuta 2010.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

On kulunut vuosi Prinssi Kaspianin tapahtumista, ja Lucy ja Edmund (Georgie Henley ja Skandar Keynes) asuvat serkkunsa Eustace Ruikun (Will Poulter) luona Susanin ja Peterin (Anna Popplewell ja William Moseley) ollessa tällä välin Amerikassa. Kun Lucyn makuuhuoneen seinällä roikkuvasta, merellä seilaavaa laivaa esittävästä taulusta alkaa vuotaa vettä, Lucy, Edmund ja Eustace siirtyvät Narniaan ja päätyvät yhteen sen meristä.

Maalauksen laiva pelastaa heidät, ja sen miehistöön lukeutuvat niin Kaspian (Ben Barnes) kuin myös Riipitsiip (äänenä Simon Pegg).[2] Kaspian ilmoittaa kolmikon olevan Sarastus-nimisellä laivalla.[3] Lucyn ja Edmundin edellisestä vierailusta on kulunut kolme vuotta, ja Kaspian etsii parhaillaan Narnian seitsemää lordia, jotka hänen setänsä Miraz karkotti anastaessaan Narnian kruunun itselleen.

Miehistö vierailee Yksinäisillä saarilla, joka on kalormeniläisten valloittama Narnian siirtokunta. Kaspian ja Edmund vangitaan samalla, kun Lucy ja Eustace myydään orjiksi. Kaspian tapaa yhden kadonneista lordeista, lordi Bernin (Terry Norris), joka paljastaa, että myytäväksi kelpaamattomat orjat uhrataan salaperäiselle vihreälle sumulle. Aamunkoitto pelastaa Kaspianin ja kumppanit, minkä jälkeen he valtaavat Yksinäiset saaret kalormeniläisiltä takaisin. Bern antaa Kaspianille yhden seitsemästä miekasta, jotka aikoinaan lahjoitettiin lordeille.

Toisella saarella näkymättömät yksijalkaiset kääpiöt sieppaavat Lucyn ja pakottavat hänet menemään Coriarkinin (Bille Brown) kartanoon lausumaan velhon loitsukirjassa olevan näkyvyysloitsun. Ennen näkyvyysloitsun lausumista Lucy kuitenkin repii loitsukirjasta mukaansa sivun, joka sisältää kauneusloitsun. Näkyvyysloitsu tekee Coriarkinista ja yksijalkaisista kääpiöistä jälleen näkyviä. Coriarkin selittää loihtineensa itsensä ja yksijalkaiset kääpiöt näkymättömiksi suojellakseen itseään ja yksijalkaisia kääpiöitä vihreältä sumulta. Hän kertoo, että laivan miehistön on kukistettava sumu asettamalla kadonneiden lordien seitsemän miekkaa Aslanin pöydälle, joka sijaitsee Ramandun saarella. Ramandun saarelle Kaspian ja kumppanit pääsevät seuraamalla sinistä tähteä. Matkalla saarelle Lucy lausuu kauneusloitsun, joka muuttaa hänet Susaniksi. Lucy löytää itsensä juhlista rinnallaan Peter ja Edmund, jotka luulevat häntä Susaniksi eivätkä tunne lainkaan Lucya tai Narniaa. Lucy tajuaa, ettei häntä itseään ole enää olemassa, ja herää näystään palaten jälleen omaksi itsekseen. Aslanin (äänenä Liam Neeson) kuva ilmestyy peiliin käskien Lucya lakata epäilemästä itseään. Aslan muistuttaa, että Lucyn sisarukset tuntevat Narnian ainoastaan Lucyn ansiosta.

Miehistö vierailee eräällä tuliperäisellä saarella. Edmund, Lucy ja Kaspian löytävät altaan, joka voi muuttaa kaiken kullaksi, minkä lordi Restimar on saanut karvaasti tuta. Edmund ja Kaspian taistelevat toisiaan vastaan siitä, kummalle heistä altaan voima oikein kuuluu, mutta Lucy varoittaa heitä lankeamasta kiusaukseen. Tällä välin Eustace löytää saarelta aarteen ja ryhtyy keräämään sitä mukaansa. Kun Edmund ja Kaspian etsivät Eustacea, he löytävät lordi Octesianin luurangon. Sitten Aamunkoiton kimppuun hyökkää yllättäen lohikäärme, joka sieppaa Edmundin kynsiinsä. Lohikäärme näyttää Edmundille tulesta maahan tekemänsä sanat: ”OLEN EUSTACE”. Pevensien sisarukset, Kaspian ja Riipitsiip viettävät seuraavan yön rannalla pitäen Eustacelle seuraa. Riipitsiip lohduttaa Eustacea, joka auttaa laivan miehistöä seuraavana aamuna, kun Lucy on löytänyt taivaalta heidän etsimänsä sinisen tähden.

Miehistö saapuu Ramandun saarelle ja löytää Aslanin pöydän, jonka ympärillä istuu kolme kadonnutta lordia sikiunessa. Asetettuaan miekat pöydälle he tajuavat, että yksi miekoista puuttuu. Sininen tähti laskeutuu taivaalta ja muuttuu kauniiksi nuoreksi naiseksi, Lilliandiliksi (Laura Brent), joka on Ramandun tytär. Hän opastaa miehistön puuttuvan miekan luo eli Mustasaarelle, vihreän sumun alkulähteelle. Miehistö purjehtii saarelle ja löytää Rhoopin (Bruce Spence), viimeisen eloonjääneen lordin. Rhoop varoittaa heitä ajattelemasta pelkojaan, mutta Edmund epäonnistuu. Hänen pelostaan muodostuu merikäärme, joka hyökkää laivan kimppuun. Rhoop pettää miehistön ja heittää Eustacea miekallaan, joka lävistää tämän rinnan. Eustace lentää pois, laskeutuu hiekkaiselle saarelle ja kohtaa Aslanin. Aslan muuttaa Eustacen jälleen pojaksi ja lähettää tämän Ramandun saarelle Rhoopin miekka mukanaan. Sumu yrittää harhauttaa Edmundia muuttumalla Jadisiksi, Valkeaksi velhoksi (Tilda Swinton). Sillä välin Eustace peittoaa häntä pidättelevän sumun ja asettaa Rhoopin miekan pöydälle herättäen kolme nukkuvaa lordia ja tuhoten sumun. Merikäärme kuolee, ja sumulle uhratut ihmiset ilmestyvät jälleen esiin.

Eustace liittyy Lucyn, Edmundin, Kaspianin ja Riipitsiipin seuraan, ja he purjehtivat yhdessä lumpeiden peittämälle merelle ja löytävät lopulta jättimäisen aallon takana olevan rannan. Aslan ilmestyy heille ja kertoo, että aallon takana sijaitsee Hänen maansa. Jos he lähtevät sinne, he eivät palaa välttämättä koskaan takaisin. Riipitsiip päättää lähteä Aslanin maahan, ja Aslan siunaa hänet ennen kuin hän lähtee ylittämään aaltoa pienellä koriveneellä. Aslan avaa aaltoon portaalin lähettääkseen Lucyn, Edmundin ja Eustacen kotiin ja kertoo, etteivät Lucy ja Edmund palaa enää Narniaan. Aslan rohkaisee heitä oppimaan Hänet heidän omassa maailmassaan mutta toisella nimellä. Eustacelle hän kertoo, että tämä saattaa palata takaisin Narniaan. Edmund ja Lucy hyvästelevät Kaspianin ja Aslanin ennen kuin astuvat portaaliin yhdessä Eustancen kanssa. Kolmikko palaa makuuhuoneeseen Eustacen kotiin.

Eustacen äiti kutsuu poikaansa Jill Pölkyn tullessa vierailulle, ja kolmikko katselee, kuinka maalauksen laiva katoaa aaltojen taakse.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen näyttelijä[1][3] Rooli
Georgie Henley Lucy Pevensie
Skandar Keynes Edmund Pevensie
Ben Barnes kuningas Kaspian
William Moseley Peter Pevensie
Will Poulter Eustace Scrubb
Gary Sweet Drinian
Terry Norris lordi Bern

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Aleksi Salonen: Narnian tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin 24.12.2010. Filmgoer.fi.
  2. Narnian tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin Discshop. Viitattu 6.7.2012.
  3. a b Narnian tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin 3D Finnkino. Viitattu 6.7.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.