Narnian tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Narnian tarinat:
Kaspianin matka maailman ääriin
The Chronicles of Narnia:
The Voyage of the Dawn Treader
Ohjaaja Michael Apted
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä
Kuvaaja Dante Spinotti
Leikkaaja Rick Shaine
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Tuotantoyhtiö
Levittäjä InterCom
Netflix
Disney+
Ensi-ilta
  • Euroopassa 9. joulukuuta 2010
  • Yhdysvallat 10. joulukuuta 2010
Kesto 115 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 140 miljoonaa dollaria
Edeltäjä Narnian tarinat: Prinssi Kaspian
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Narnian tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin (engl. The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader) on Narnia-fantasiaelokuvasarjan kolmas ja viimeinen osa.[1] Se perustuu C. S. Lewisin kirjaan Kaspianin matka maailman ääriin.[1] Elokuva julkaistiin Isossa-Britanniassa 9. joulukuuta 2010 ja Yhdysvalloissa seuraavana päivänä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On kulunut vuosi Prinssi Kaspianin tapahtumista, ja Lucy ja Edmund asuvat serkkunsa Eustace Ruikun luona Susanin ja Peterin ollessa Amerikassa. Kun Lucyn makuuhuoneen seinällä roikkuvasta, merellä seilaavaa laivaa esittävästä taulusta alkaa vuotaa vettä, Lucy, Edmund ja Eustace siirtyvät Narniaan ja päätyvät yhteen sen meristä.

Maalauksen laiva pelastaa heidät, ja sen miehistöön lukeutuvat niin Kaspian kuin myös Riipitsiip.[2] Kaspian ilmoittaa kolmikon olevan Sarastus-nimisellä laivalla.[3] Lucyn ja Edmundin edellisestä vierailusta on kulunut kolme vuotta, ja Kaspian etsii parhaillaan Narnian seitsemää lordia, jotka hänen setänsä Miraz karkotti anastaessaan Narnian kruunun itselleen.

Miehistö vierailee Yksinäisillä saarilla, joka on kalormeniläisten valloittama Narnian siirtokunta. Kaspian ja Edmund vangitaan samalla, kun Lucy ja Eustace myydään orjiksi. Kaspian tapaa yhden kadonneista lordeista, lordi Bernin joka paljastaa, että myytäväksi kelpaamattomat orjat uhrataan salaperäiselle vihreälle sumulle. Aamunkoitto pelastaa Kaspianin ja kumppanit, minkä jälkeen he valtaavat Yksinäiset saaret kalormeniläisiltä takaisin. Bern antaa Kaspianille yhden seitsemästä miekasta, jotka aikoinaan lahjoitettiin lordeille.

Toisella saarella näkymättömät yksijalkaiset kääpiöt sieppaavat Lucyn ja pakottavat hänet menemään Coriarkinin kartanoon lausumaan velhon loitsukirjassa olevan näkyvyysloitsun. Ennen näkyvyysloitsun lausumista Lucy kuitenkin repii loitsukirjasta mukaansa sivun, joka sisältää kauneusloitsun. Näkyvyysloitsu tekee Coriarkinista ja yksijalkaisista kääpiöistä jälleen näkyviä. Coriarkin selittää loihtineensa itsensä ja yksijalkaiset kääpiöt näkymättömiksi suojellakseen itseään ja yksijalkaisia kääpiöitä vihreältä sumulta. Hän kertoo, että laivan miehistön on kukistettava sumu asettamalla kadonneiden lordien seitsemän miekkaa Aslanin pöydälle, joka sijaitsee Ramandun saarella. Saarelle Kaspian ja kumppanit pääsevät seuraamalla sinistä tähteä.

Miehistö vierailee eräällä tuliperäisellä saarella. Edmund, Lucy ja Kaspian löytävät altaan, joka voi muuttaa kaiken kullaksi, minkä lordi Restimar on saanut karvaasti tuta. Edmund ja Kaspian taistelevat toisiaan vastaan siitä, kummalle heistä altaan voima oikein kuuluu, mutta Lucy varoittaa heitä lankeamasta kiusaukseen. Tällä välin Eustace löytää saarelta aarteen ja ryhtyy keräämään sitä mukaansa. Kun Edmund ja Kaspian etsivät Eustacea, he löytävät lordi Octesianin luurangon. Sitten Aamunkoiton kimppuun hyökkää yllättäen lohikäärme, joka sieppaa Edmundin kynsiinsä. Lohikäärme näyttää Edmundille tulesta maahan tekemänsä sanat: ”OLEN EUSTACE”. Pevensien sisarukset, Kaspian ja Riipitsiip viettävät seuraavan yön rannalla pitäen Eustacelle seuraa. Riipitsiip lohduttaa Eustacea, joka auttaa laivan miehistöä seuraavana aamuna, kun Lucy on löytänyt taivaalta heidän etsimänsä sinisen tähden.

Miehistö saapuu Ramandun saarelle ja löytää Aslanin pöydän, jonka ympärillä istuu kolme kadonnutta lordia sikiunessa. Asetettuaan miekat pöydälle he tajuavat, että yksi miekoista puuttuu. Sininen tähti laskeutuu taivaalta ja muuttuu kauniiksi nuoreksi naiseksi, Lilliandiliksi, joka on Ramandun tytär. Hän opastaa miehistön puuttuvan miekan luo eli Mustasaarelle, vihreän sumun alkulähteelle. Miehistö purjehtii saarelle ja löytää Rhoopin, viimeisen eloonjääneen lordin. Rhoop varoittaa heitä ajattelemasta pelkojaan, mutta Edmund epäonnistuu. Hänen pelostaan muodostuu merikäärme, joka hyökkää laivan kimppuun. Rhoop pettää miehistön ja heittää Eustacea miekallaan, joka lävistää tämän rinnan. Eustace lentää pois, laskeutuu hiekkaiselle saarelle ja kohtaa Aslanin. Aslan muuttaa Eustacen jälleen pojaksi ja lähettää tämän Ramandun saarelle Rhoopin miekka mukanaan. Sumu yrittää harhauttaa Edmundia muuttumalla Jadisiksi, Valkeaksi velhoksi. Sillä välin Eustace peittoaa häntä pidättelevän sumun ja asettaa Rhoopin miekan pöydälle herättäen kolme nukkuvaa lordia ja tuhoten sumun. Merikäärme kuolee, ja sumulle uhratut ihmiset ilmestyvät jälleen esiin.

Eustace liittyy Lucyn, Edmundin, Kaspianin ja Riipitsiipin seuraan, ja he purjehtivat yhdessä lumpeiden peittämälle merelle ja löytävät lopulta jättimäisen aallon takana olevan rannan. Aslan ilmestyy heille ja kertoo, että aallon takana sijaitsee Hänen maansa. Jos he lähtevät sinne, he eivät palaa välttämättä koskaan takaisin. Riipitsiip päättää lähteä Aslanin maahan, ja Aslan siunaa hänet ennen kuin hän lähtee ylittämään aaltoa pienellä koriveneellä. Aslan avaa aaltoon portaalin lähettääkseen Lucyn, Edmundin ja Eustacen kotiin ja kertoo, etteivät Lucy ja Edmund palaa enää Narniaan. Aslan rohkaisee heitä oppimaan Hänet heidän omassa maailmassaan mutta toisella nimellä. Eustacelle hän kertoo, että tämä saattaa palata takaisin Narniaan. Edmund ja Lucy hyvästelevät Kaspianin ja Aslanin ennen kuin astuvat portaaliin yhdessä Eustancen kanssa. Kolmikko palaa makuuhuoneeseen Eustacen kotiin.

Eustacen äiti kutsuu poikaansa Jill Pölkyn tullessa vierailulle, ja kolmikko katselee, kuinka maalauksen laiva katoaa aaltojen taakse.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Georgie Henley  Lucy Pevensie  
 Skandar Keynes  Edmund Pevensie  
 Ben Barnes  kuningas Kaspian  
 William Moseley  Peter Pevensie  
 Will Poulter  Eustace Ruikku  
 Gary Sweet  Drinian  
 Terry Norris  lordi Bern  

[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Aleksi Salonen: Narnian tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin 24.12.2010. Filmgoer.fi.
  2. Narnian tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin Discshop. Arkistoitu 6.3.2016. Viitattu 6.7.2012.
  3. Narnian tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin 3D Finnkino. Arkistoitu 31.5.2012. Viitattu 6.7.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.