Kantele

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo soittimesta. Sanan muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Kantele

Kantele (myös muodossa kannel) on Suomen kansallissoitin, joka on myös muualla Itämeren alueella hyvin tunnettu kielisoitin.

Rakenne ja historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

5- ja 10-kieliset kanteleet. Kielet on kiinnitetty toisesta päästään vartaaseen, toisesta päästä tappeihin.
Johan Zacharias Blackstadius, Väinämöinen kiinnittää kielet kanteleeseen, 1851.

Kantele on kielisoitin, ja sen keskeiset osat ovat puinen runko ja jouhista, jänteistä tai metallista tehdyt kielet.

Vanhimpien kanteleiden runko koverrettiin puusta, joko yhdestä palasta tai yhdistämällä runko ja kansi. Käytettyjä puulajeja olivat kuusi, mänty, haapa ja leppä. Laudan käyttö kanteleen rungon materiaalina alkoi 1800-luvulla.[1]

Nykyisin kanteleet jaetaan pienkanteleisiin (alle 15 kieltä) ja suurkanteleisiin (jopa 39 kieltä).[1]

Kanteleen kielet ovat luultavasti olleet aikaisemmin hevosten jouhista, mutta jo 1700- ja 1800-luvulla käytettiin metallisia kieliä. "Vaskikantele" tarkoittaa kanteletta jonka kielet ovat vaskea, eli jotain kuparisekoitetta (messinki- tai pronssilankaa).[2]

Vanhimmat todisteet kantelesoittimista (muun muassa suomalainen kantele, virolainen kannel, latvialainen kokles [lausutaan kuokles], liettualainen kanklės ja venäläinen gusli) ovat ilmeisesti novgorodilaiset sekä Puolan Opolen ja Gdańskin 900–1400-luvulta peräisin olevat arkeologiset löydöt.

Kantele esiintyy kansanrunoudessa, ja Kalevalassa se on Väinämöisen soitin.

Kanteleen perinnettä vaalii ja kehittää Suomessa Kanteleliitto. Kanteleen nykyinen kehityskausi alkoi 1970-luvun lopulla Kanteleliiton käynnistämänä.

Suomen kantelemuseo toimii Jyväskylässä.

Kanteleensoittoa on opetettu Sibelius-Akatemiassa, nykyisessä Taideyliopistossa, solistisena aineena vuodesta 1987. Ensimmäisen 25 vuoden aikana kanteleluokalta valmistui 25 musiikin maisteria.[3][4]

Viktor Vasnetsov, Guslinsoittajia, 1899
Neuvostoliiton aikainen postimerkki, jossa kuvataan latvialaisia kansansoittimia. Mukana myös latvialainen kokles

Kantelesoittimet eri kansoilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnettuja kanteleensoittajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laulaja Lucia Tepponen ja kanteleensoittajat Toivo Vajonen ja Maksim Gavrilov Karjalais-suomalaisesta neuvostotasavallasta vuonna 1949.
R.W. Ekman, Kreeta Haapasalo soittaa kannelta, 1868.

Ennen sotia eräs kuuluisimpia kanteleensoittajia oli Shemeikkojen runonlaulajasuvun jäsen Teppana (Teppo) Jänis.lähde? Kuuluisimpia kanteletaiteilijoita on professori Martti Pokela.[5] Monet tunnetut kanteleensoittajat ovat kotoisin Haapaveden kantelepitäjästä. Pokelan lisäksi haapavetisiä kantelekuuluisuuksia ovat esimerkiksi Antti Rantonen ja Pasi Jääskeläinen.[6] Nykyään paikkakunnalla toimii useita perinteisen soiton yhtyeitä, muun muassa suurkokoonpano Jokilaaksojen kanteleet. Sähkökanteleen tunnetuimpia soittajia ovat musiikin tohtorit Hannu Saha ja Timo Väänänen, Eva Alkula, Senni Eskelinen, Anttu Koistinen ja Juha Jyrkäs. Norjan suomalaismetsäalueella tunnetaan kanteleen soittaja Sinikka Langeland.

Kanteleen soitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kannelta soitetaan pitämällä sitä vaakatasossa sylissä tai pöydällä – nykyään vaihtoehtoisesti kaulaan ripustettuna. Pienempiä kanteleita soitetaan näppäilemällä kieliä ja sammuttamalla niitä sekä sormin että kämmenellä, mutta suurempia kanteleita soittaessa käytetään sormisammutusten lisäksi usein sammutuslautaa. Soittoasento saattaa hieman vaihdella, mutta perinteisesti matalat kielet ovat soittajasta poispäin. Soittoasento vaihtelee eri paikkakunnilla.

Kannelta soitettaessa näppäillään yleensä melodiaa oikealla kädellä vasemman säestäessä matalammilla kielillä. Useimmat kanteleet on viritetty diatonisesti. Viisikielinen kantele on yleensä viritetty D-duuriin (d–e–fis–g–a) tai vastaavaan molliin (d–e–f–g–a), mutta myös muita virityksiä käytetään. Konserttikanteleissa on sävelvaihtajakoneisto, joka mahdollistaa kromaattisten sävelten (ylennysten ja alennusten) käyttämisen. Konserttikanteleen sävelvaihtajakoneiston on kehittänyt Paul Salminen.[1]

Muissa kantelemaissa Virossa, Latviassa, Liettuassa, Karjalan tasavallassa ja Venäjällä on myös konserttisoittimeksi kehitettyjä kantelesoittimia, joilla on mahdollista soittaa kromaattisia säveliä.

Perinteisiä soittotapoja ja -tyylejä on edelleen käytössä useita. Tikkusoitoksi tai Saarijärven tyyliksi kutsutussa soittotavassa kieliä krapsitaan puutikuilla. Tämä soittotapa oli yleinen 100 vuotta sitten Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla, mutta se oli sittemmin vähällä hävitä kokonaan. Nykypäivän kanteleensoittajista tikkusoiton hallitsevat muun muassa Kari Dahlblom, Rauno Nieminen, Timo Väänänen, Maija Kauhanen, Emmi Knuutinen, Essi Olkanen ja Pauliina Syrjälä.

Suomalaisia kanteleenrakentajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Kantele etno.net. Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä. Viitattu 31.7.2015.
 2. Kastinen Arja: Soitin Temps Oy. Viitattu 31.7.2015.
 3. Sibelius-Akatemian kanteleopetus viettää 25-vuotisjuhliaan 2012. Sibelius-Akatemia. Viitattu 31.7.2015.
 4. Harmonikka, kitara ja kantele Taideyliopisto. Viitattu 31.7.2015.
 5. Kantele - Suomen kansallissoitin SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Haag. Viitattu 1.8.2015.
 6. Haapaveden kanteleensoittoperinne Kirjastovirma. Viitattu 1.8.2015.
 7. Uusia soitinrakentajamestareita kantele.net
 8. Taina Laitinen: Pekka Lovikka on rakentanut kanteleita jo 30 vuotta 4.4.2013, tornionlaakso.net
 9. Kanteleet raunonieminen.com
 10. Soitinrakentaja, äänen muotoilija raunonieminen.com
 11. Kielimies Jukka Mäkelä Kantele.net. 2.3.2012. Viitattu 1.1.2017.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Blomster, Risto (toim.): Kantele. Kirjoittaneet Pekka Jalkanen, Heikki Laitinen ja Anna-Liisa Tenhunen. SKS:n teoksia 1225, Tiede. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2009. ISBN 978-952-222-101-8.
 • Dahlblom, Kari: Keski-Suomen kantele. Äänekoski: Kari ja Tuula Dahlblom, 2011. ISBN 978-952-92-9447-3.
 • Kastinen, Arja – Nieminen, Rauno – Tenhunen, Anna-Liisa: Kizavirzi: Karjalaisesta kanteleperinteestä 1900-luvun alussa. Temps Oy 2013.
 • Nieminen, Rauno – Väänänen, Timo – Rossander, Meri-Anna: Kantele eläväksi. Nurmes: Nurmeksen museo, 2011. ISBN 978-951-96797-3-0.
 • Nieminen, Rauno: Viisikielisen kanteleen rakennuspiirustuksia. Kaustinen: Kansanmusiikki-instituutti, 1984. ISBN 951-95411-1-X.
 • Väänänen, Timo – Häkkinen, Leena – Dahlblom, Kari: Baltian kantelekansat. Sibelius-Akatemian kansanmusiikkijulkaisuja, 21. Helsinki: Sibelius-Akatemia, 2013. ISSN 2242-8054. ISBN 978-952-5959-41-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]