Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme
Wo hu cang long
Ohjaaja Ang Lee
Käsikirjoittaja Wang Du Lu (kirja),
Hui-Ling Wang,
James Schamus,
Kuo Jung Tsai
Tuottaja Ang Lee
Li-Kong Hsu
William Kong
Philip Lee
David Linde
James Schamus
Po Chui Chui
Wai Sum Shia
Er-Dong Liu
Ping Dong
Quangang Zheng
Säveltäjä Jorge Calandrelli
Kuvaaja Peter Pau
Leikkaaja Tim Squyres
Pukusuunnittelija Timmy Yip
Pääosat Yun-Fat Chow
Michelle Yeoh
Ziyi Zhang
Pei-pei Cheng
Valmistustiedot
Valmistusmaa Taiwan, Kiina
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Levittäjä InterCom
Ensi-ilta 22. marraskuuta 2000 (USA)
Kesto 120 minuuttia
Alkuperäiskieli mandariinikiina
Budjetti 17 000 000 USD[1]
Tuotto 213,5 miljoonaa dollaria[1]
Katsojat 198 584 (Suomessa)[2]
Seuraaja Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme: Kohtalon miekka
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme on Ang Leen ohjaama kiinalais-taiwanilainen wuxia-elokuva, joka sai ensi-iltansa kesällä 2000. Se pohjautuu kiinalaisen kirjailijan Wang Dulun kirjoittaman viisiosaisen kirjan neljänteen osaan.

Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme menestyi kansainvälisesti hyvin. Se voitti monia elokuva-alan palkintoja, kuten neljä Oscar-palkintoa, mukaan lukien vuoden parhaimman ulkomaalaisen elokuvan palkinnon. Vuonna 2016 elokuva äänestettiin BBC:n kyselyssä alkaneen vuosisadan 40 parhaan elokuvan joukkoon. Vastaajina oli 177 elokuva-asiantuntijaa eri puolilta maailmaa.[3] Vuonna 2018 BBC:n kansainvälinen asiantuntijaraati äänesti sen kaikkien aikojen sadan parhaan ei-englanninkielisen elokuvan joukkoon.[4]

Elokuva keräsi Suomessa 198 584 katsojaa.[2] Se on kaikkien aikojen katsotuin aasialainen elokuva Suomessa.[5]

Elokuvan tunnuskappaleen "A Love Before Time" esittää amerikankiinalainen Coco Lee. Hän esitti kappaleen Oscar-gaalassa 2001.

Elokuva on kuvattu Kiinassa. Vaikka elokuva on puhuttu mandariinikiinaksi, monilla kiinankielisillä katsojilla oli vaikeuksia ymmärtää elokuvaa, koska näyttelijät puhuivat hyvin erilaisilla aksenteilla. Näyttelijä Jet Lin piti aluksi näytellä Li Mu Baita, mutta hän kieltäytyi, koska hänen täytyi esiintyä elokuvassa Romeon on kuoltava.

Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme sijoittuu Qing-dynastian aikaiseen Kiinaan. Taistelulajien mestari Li Mu Bai aikoo luovuttaa miekkansa, mutta salaperäinen varas varastaa sen. Li Mu Bai ja hänen naispuolinen toverinsa, nuorena kuolleen veljensä leski, Yu Shu Lien, ryhtyvät etsimään miekkaa. Miekan varastanut rosvo paljastuu Jadekettu-nimisen naisen apuriksi. Li Mu Bai on vannonut tappavansa Jadeketun, koska tämä tappoi hänen mestarinsa. Varas paljastuu Yu Shu Lienin ystäväksi Jen Yuksi, jonka on määrä mennä naimisiin isänsä liikekumppanin kanssa. Jen kuitenkin haluaa vapautta ja tämän vuoksi on liittoutunut Jadeketun kanssa. Hän on myös pettänyt Jadeketun ja opiskellut itsenäisesti mestarinsa tietämättä. Tarinaan liittyy myös Jen Yun romanssi Lo-nimisen aavikkorosvon kanssa. Lo yrittää tuloksettomasti saada Jen Yu'ta mukaansa ja Li Mu Bai lähettää lopulta Lo'n oppilaaksi Wudang- vuorelle. Tämän jälkeen Jen Yu karkaa, ja Yu Shu Lien sekä Li Mu Bai lähtevät etsimään häntä.

Yu Shu Lien yrittää auttaa Jen Yu'ta ja estää tätä pilaamasta sukunsa mainetta, mutta tuloksetta, ja lopulta ennen läheiset naiset päätyvät vihollisiksi. Li Mu Bai taas yrittää saada Jen Yu'n oppilaakseen. Lopussa Jadekettu kuitenkin yrittää surmata hänet pettäneen Jen Yu'n, Li Mu Bai'n sekä Yu Shu Lienin samalla kertaa. Lopulta Jadekettu ja Li Mu Bai tappavat toisensa. Li Mu Bai käyttää viimeisen hetken tunnustaakseen Yu Shu Lienille rakkautensa. Yu Shu Lien taas antaa anteeksi Jen Yu'lle, ja käskee tämän mennä Lo'n luokse. Perillä Wudung- vuorella Jen muistaa Lo'n kertomuksen pojasta, joka heittäytyi alas kielekkeeltä toivoen vanhempiensa pelastumista kuolettavasta sairaudesta, ja lensi horjumattoman uskonsa ansiosta vahingoittumattomana pois ja hänen toiveensa toteutui. Jen toivoo, että voisi palata elämään yhdessä Lo'n kanssa, ja heittäytyy samalta kielekkeeltä alas. Elokuva loppuu Jenin leijuessa ilman halki, sukeltaessa pilvien läpi ja kadotessa sumuun.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Yun-Fat Chow   Li Mu Bai  
 Michelle Yeoh   Yu Shu Lien  
 Ziyi Zhang   Jen Yu  
 Pei-pei Cheng   Jadekettu  
 Fa Zeng Li   Kuvernööri Yu  
 Xian Gao   Bo  
 Jin Ting Zhang   De Lu  
 Kai Li   Gou Jun Pei  
 Jian Hua Feng   Gou Jun Sinung  
 Zhong Xuan Ma   Mi Biao  
  1. a b Crouching Tiger, Hidden Dragon Box Office Mojo. Viitattu 4.1.2021. (englanniksi)
  2. a b Elokuvien katsojaluvut Suomen elokuvasäätiö. Arkistoitu 27.2.2021. Viitattu 4.1.2021.
  3. The 21st Century’s 100 Greatest Films, BBC Culture 24.8.2016.
  4. The 100 greatest foreign-language films BBC Culture. 30.10.2018. Viitattu 14.11.2018. (englanniksi)
  5. Katsaus vuoden 2020 katsojatilastoihin 4.1.2021. Suomen elokuvasäätiö. Viitattu 4.1.2021.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]