Columbia Pictures

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Columbia Pictures
Columbia 90s.jpg
Yritysmuoto tytäryhtiö
Perustettu toukokuu 1919, Los Angeles, Yhdysvallat
Avainhenkilöt Doug Belgrad
Matt Tolmach
Kotipaikka Culver City, Kalifornia
Toiminta-alue maailmanlaajuinen
Toimiala elokuvastudio
Tuotteet elokuvat
Emoyhtiö Sony Pictures Entertainment
Omistaja Sony Pictures
Kotisivu sonypictures.com

Columbia Pictures on yksi Yhdysvaltain isoista elokuva- ja televisiostudioista. Se kuuluu Columbia TriStar Motion Picture Groupiin, jonka omistaa kansainvälisen suuryhtiön Sonyn tytäryhtiö Sony Pictures Entertainment. Vuonna 1924 perustettu Columbia Pictures on yhdessä MGM:n kanssa viidenneksi vanhin yhä toiminnassa olevista Hollywoodin tuotantoyhtiöistä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Columbia Picturesin edeltäjä oli Cohn-Brandt-Cohn Film Sales, joka oli vuonna 1919 Harry ja Jack Cohnin sekä Joe Brandtin perustama yhtiö. Brandt oli CBC Film Salesin johtaja, joka hoiti myyntiä, markkinointia ja jakelua New Yorkista käsin Jack Cohnin kanssa. Harry Cohn hoiti elokuvien tuottamisen Hollywoodissa. Yhtiö vuokrasi studiotilansa ja suuri osa alkupään tuotannoista olivat halpatuotantoja. Hollywoodin eliitin mukaan yhtiön nimessä ollut CBC muodostui sanoista "Corned Beef and Cabbage" (purkkilihaa ja kaalia).

Harry Cohn osti Brandtin ulos yhtiöstä ja asettui sen johtajaksi 1924. Uudelleenjärjestäytymisen aikana studio sai uuden nimen Columbia Pictures. Aluksi sekin tuotti halpoja westernejä, lyhytjännäreitä ja toimintaelokuvia, mutta 1930-luvulle tultaessa yhtiö nousi nuoren ja kunnianhimoisen ohjaajan Frank Capran avulla merkittäväksi Hollywoodin studioksi. Capra ajoi Cohnia laadukkaimpiin ja kalleimpiin tuotantoihin ja ohjasi itsekin sarjan menestyselokuvia.

Columbia Picturesin osake vuodelta 1965

Elokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]