Wuxia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wuxia on kiinalaisessa kirjallisuudessa ja elokuvassa esiintyvä tyylilaji, joka sisältää historiallisia sankaritarinoita, joissa itämaiset taistelulajit ovat keskeisessä osassa. Alku wu viittaa taistelulajeihin ja loppu xia merkitsee henkisiä arvoja.

Wuxia-tarinoiden sankari on yleensä mies, joka seikkailee fantasiamaisessa muinaisessa Kiinassa. Sankarilla on yli-inhimillisiä ja jopa yliluonnollisia taitoja ja kykyjä, kuten loistavat lähitaistelutaidot, uskomaton ketteryys ja kyky uhmata painovoimaa. Sankari joutuu selvittämään rikoksia ja vääryyksiä. Yleensä sankari itse on kokenut lapsuudessaan traagisia tapahtumia, esimerkiksi menettänyt perheensä.

Wuxia-kirjallisuus on hyvin suosittua Kiinassa, Hongkongissa, Taiwanissa ja Singaporessa. Aasialaiset elokuvaohjaajat tekevät suosituimmista kirjoista elokuvia ja televisiosarjoja. Elokuvia alettiin tehdä Hongkongissa 1960-luvulla vanhojen tarinoiden pohjalta, mutta elokuvien tyyli sai vaikutteita lännenelokuvista.[1] Kaikkein ensimmäisenä wuxia-elokuvana kuitenkin pidetään The Burning of Red Lotus Monastery -nimistä elokuvaa vuodelta 1928.[2]

Wuxia-elokuvat olivat länsimaissa pysyneet pitkään melko tuntemattomina, kunnes elokuvaohjaaja Ang Leen ohjaama wuxia-elokuva Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme ilmestyi kesällä 2000. Elokuva menestyi hyvin ja voitti neljä Oscar-palkintoa, kuten vuoden parhaan ulkomaalaisen elokuvan palkinnon. Ang Leetä seurasi elokuvaohjaaja Zhang Yimou elokuvillaan Hero ja Lentävien tikarien talo, jotka myös menestyivät hyvin.

Todellisena vedenrajaajana pidetään King Hun klassikkoa vuodelta 1971, Kultainen Hämähäkki, joka ensimmäistä kertaa lisäsi syvyyttä ennen niin ohueen lajityyppiin yhdistelemällä elokuvaansa voimakkaasti itämaisen filosofian (Buddhalaisuus) ajatuksia sekä symboliikkaa. Elokuva tunnetaan myös sen päähenkilöstä, joka vetäytyy tapahtumiin mukaan vahingossa eikä osaa taistelulajeja.

Naissankareita oli esiintynyt wuxiassa jo jonkin aikaa (esim. Shaw Veljesten tuottamissa elokuvissa 60-luvulla), mutta vasta Kultainen Hämähäkki esitteli voimakkaan ja moniulotteisemman naissankarin, josta esimerkiksi Ang Lee ja Zhang Yimou ovat myöhemmin ottaneet mallia omiin wuxia -elokuviinsa.

Wuxia-elokuvia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wuxia-elokuvien ohjaajia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wuxia-kirjailijoita

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Jussi Alroth: Jadesoturi vei Kalevalan Kiinaan. Helsingin Sanomat 6.10.2006.
  2. http://www.heroic-cinema.com/eric/xia.html