Sankari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee urotöitä tekevää henkilöä tai hahmoa. Katso muut merkitykset täsmennyssivulta.

Sankari on kansanperinteessä ja kirjallisuudessa usein tarinan päähahmo eli protagonisti, joka edustaa yleensä positiivisia arvoja.[1][2] Sankariksi kutsutaan myös muita hahmoja, jotka tekevät huomattavia urotöitä.[2] Sankari eroaa tavallisesta hahmosta poikkeuksellisten kykyjensä, onnensa tai rohkeutensa vuoksi, joiden avulla hän yltää sankarillisiin tekoihin. Sankarin vastustajaa kutsutaan antagonistiksi, ja hän on puolestaan tarinan konna.

Myös todellisessa elämässä pyritään joskus kohottamaan joku henkilö, useasti joku julkisuuden henkilö (poliitikko, sotapäällikkö, urheilija), sankariksi.

Sankarin ominaisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sankarin peruspiirteet on kirjoitettu ylös jo antiikin aikana. Aristoteleen Runousopissa mainitaan, että tarinan protagonistin on oltava hyveellinen, jotta yleisö samaistuisi häneen.

Yleensä sankari edustaa hyvyyttä ja jaloutta, mutta kirjallisuudessa, etenkin tragediassa, sankarilla voi olla myös jokin kohtalokas heikkous, jolloin hän on traaginen sankari. Joka voi olla myös hyvis tai pahis.


Runousopin mukaan juuri sankarin kohtaamat vaikeudet lisäävät yleisön samaistumista häneen. Monien kansansatujen päähenkilönä on sankariksi kasvava nuori. Hän on usein perheensä kuopus, joita muut vähättelevät. Nokkeluutensa tai muiden ominaisuuksiensa avulla hän kuitenkin kasvaa sankariksi.

Perinteisiä sankarin urotekoja ovat lohikäärmeiden tai muiden hirviöiden tappaminen sekä tavallisten ihmisten hengen pelastaminen.

Sankarin tyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sankarista on olemassa kaksi perustyyppiä: ylivertainen sankari ja sankariksi kasvava nuori poika tai tyttö.lähde?

Ylivertainen sankari käyttäytyy alusta asti kuten sankari. Hän on tietoinen kyvyistään ja asemastaan. Mytologiassa esiintyvät sankarit ovat yleensä ylivertaisia sankareita, heeroksia. Mytologioiden sankarit ovat usein puolijumalia, kuten Akhilleus tai Cuchulainn, ja kyvyiltään yli-inhimillisiä.[2] Sarjakuvissa ylivertaisista sankareista on kehitelty oma muunnelmansa, yli-inhimilliset voimat omaava supersankari.

Sankareita kirjallisuudessa ja elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sankareita peleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Gerald Prince: A Dictionary of Narratology. University of Nebraska Press 1987. ISBN 0-85967-749-4

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Prince: A Dictionary of Narratology, s. 40
  2. a b c Encyclopædia Britannica: Hero Encyclopædia Britannica Online. Viitattu 3.5.2011.