Mikki Hiiri

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mikki Hiiri
Varhaisten Mikki Hiiri -piirroselokuvien huumori oli absurdia ja suorasukaista. Piirroselokuvassa "The Barnyard Battle" (1929) Mikki värvätään armeijaan.
Varhaisten Mikki Hiiri -piirroselokuvien huumori oli absurdia ja suorasukaista. Piirroselokuvassa "The Barnyard Battle" (1929) Mikki värvätään armeijaan.
Luoja(t) Walt Disney
Ub Iwerks
Näyttelijä(t) Walt Disney
(1928–1947)
James MacDonald (1947–1977)
Wayne Allwine (1977–2009)
Bret Iwan (2009-)
Ensiesiintyminen Höyrylaiva Ville (18. marraskuuta 1928), ensimmäinen julkinen esiintyminen[1]
Lentohullu (15. toukokuuta 1928), ensimmäinen julkaisematon tuotanto[2]
Kustantaja Disney
Henkilötiedot
Koko nimi Mikki Hiiri
Sukupuoli koiras
Ikä 18. marraskuuta 1928 (ikä 90)
(ensimmäinen julkisesti esitetty piirroselokuva[2])
Asuinpaikka Ankkalinna
Suhteet
Muut sukulaiset Mortti ja Vertti, veljenpojat
Tutut Hessu Hopo
Minni Hiiri (tyttöystävä)
Aku Ankka
Polle Koninkaulus
Roope Ankka
Heluna Ammu
tohtori Staattinen
Eka Vekara
Atomiinus
Poliisimestari Sisu
Pluto (lemmikkikoira)
Musta Pekka
Mustakaapu

Mikki Hiiri (engl. Mickey Mouse) on Walt Disneyn ja Ub Iwerksin luomista piirroshahmoista kuuluisin. Hän on hiiri, jolla on kaksi suurta pyöreää korvaa, siimahäntä ja punaiset pöksyt. Hahmo esiintyi alkujaan piirroselokuvissa, mutta myöhemmin ennen kaikkea sarjakuvissa. Mikistä onkin tullut yksi Disney-imperiumin keulakuvista pallokorvaisine päineen. Mikki esiintyi ensi kerran 18. marraskuuta 1928 piirroselokuvassa "Höyrylaiva Ville" (Steamboat Willie). Höyrylaiva Ville oli kolmas Mikki-piirretty mutta ensimmäinen, joka esitettiin yleisölle. Se oli myös ensimmäinen piirretty, jossa on synkronoitu ääniraita.

Höyrylaiva Villen suuren suosion takia Disney jälkiäänitti myös kaksi ensimmäistä Mikki-piirrettyä, Plane Crazyn ja The Gallopin' Gauchon. Mikki ei kuitenkaan puhunut ennen yhdeksättä piirrettyään, The Karnival Kidiä. Mikin ensimmäiset sanat olivat "Hot Dogs!" Vaikka Walt Disney siirtyi käyttämään Technicolor-värijärjestelmää jo 1932, Mikki Hiiri -piirroselokuvat tehtiin mustavalkoisina vuoteen 1935 asti, koska Mikin hahmo toimi erinomaisesti mustavalkoisena. Moviefone listasi vuonna 2009 Mikki Hiiren sijalle 3 "Kaikkien aikojen 25. parasta animaatioelokuvien hahmoa" -listallaan.[3]

Mikki Hiiren suomenkielisinä ääninäyttelijöinä ovat toimineet muun muassa Jukka-Pekka Palo, Antti Pääkkönen ja Pekka Autiovuori.

Mikki Hiiri sai oman tähden ja nimensä Hollywoodin Walk of Famelle vuonna 1978 hahmon 50-vuotispäivänä.[4]

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alussa Mikki-piirrettyjen huumori oli erittäin alatyylistä, ja Mikki itse oli hyvin ilkikurinen karjapihan hahmo. Suosion kasvaessa Mikki rauhoittui vähän, ja kujeilu sai jäädä pääosin muille hahmoille. Mikistä tuli pian herrasmiesmäinen hahmo, jolle Walt Disney antoi piirroselokuvissa oman äänensä.

1940-luvulle mentäessä animaattori Fred Moore uudisti Mikin ulkonäköä, varsinkin kasvojen kohdalta, jolloin Mikin kasvojen muoto pyöristyi ja silmien ympärille lisättiin ovaalit. "Uudistetun" Mikin ensimmäinen piirretty oli The Pointer vuodelta 1939. Uudistukset tehtiin kuitenkin lähinnä Fantasia-elokuvaa ajatellen.

Vanhojen piirrosfilmien kultakaudella 1940- ja 1950-luvuilla Mikki oli usein herrasmiesmäinen arjen sankari, jolle päivittäiset askareet tai esimerkiksi metsästysretket Pluto-koiran kanssa tuottivat usein vaikeuksia, mutta joka osasi suhtautua ongelmiinsa huumorilla päinvastoin kuin Aku Ankka. Yksi tunnetuimmista Mikki-pätkistä oli Mickey and the Seal (Mikki ja hylje) vuodelta 1948, jossa eläintarhan hylje seuraa Mikkiä kotiin. Toisin kuin esimerkiksi USA:ssa tai Saksassa, Suomessa Disney-fanien suosikkihahmoksi on tullut äkkipikainen ja kenties mattimeikäläismäisempi Aku Ankka.

Mikin lähipiiriin kuuluvat ystävä ja aisapari Hessu Hopo, tyttöystävä Minni Hiiri, lemmikkikoira Pluto, ystävä ja keksijä tohtori Staattinen sekä ystävä Polle Koninkaulus. Mikillä on kaksi veljenpoikaa, Mortti ja Vertti. Aiemmin Mikki seikkaili aika ajoin myös Aku Ankan kanssa, mutta nykyään Mikin ja Akun tapahtumat esitetään useimmin toisistaan riippumattomina, erillisinä maailmoina. Myös Mikki asuu Ankkalinnassa.

Sarjakuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjakuvissa Mikki esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1930. Sanomalehdissä julkaistuja Mikki Hiiri-sarjakuvia piirsi vuosikymmenien ajan (1930–1975) Floyd Gottfredson. Sarjakuvalehdissä julkaistujen pidempien seikkailusarjojen laatijoista tunnetuimpia on ollut Paul Murry. Monet italialaiset Disney-piirtäjät ovat tehneet paljon Mikki-sarjoja, tunnetuin on Romano Scarpa. Sarjakuvissa Mikki toimii usein poliisin apurina rikollisten jäljittämiseksi.

Tavanomaisin teema nyky-Mikin seikkailuissa on rikollisuuden torjunta joko ammattimaisena yksityisetsivänä tai poliisimestari Sisun epävirallisena salapoliisiavustajana. Tunnetuimmat Mikin rikolliset vastustajat ovat Musta Pekka, Mustakaapu, Salomo ja Samu Suutari. Toinen usein toistuva teema on arkielämän seikkailut, missä Mikki joutuu usein selvittelemään ystävänsä Hessun moninaisia toilailuja tai pelastamaan tämän pulasta.

Suomessa Mikki Hiiri -sarjakuvia julkaistaan Aku Ankka -lehdessä, usein jatkokertomuksina. Toisinaan niitä julkaistaan myös erillisissä sarjakuva-albumeissa sekä Aku Ankan taskukirjoissa. Joulukuussa 2008 ilmestynyt Mini-Taskari 5 (Eläköön Mikki) kertoo Mikki Hiirestä, ja siinä on ainoastaan Mikki-tarinoita.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikki Hiiri esiintyy päähenkilönä alla mm. mainituissa videopeleissä.

Vuosi Nimi Kehittäjä Alusta(t)
1987 Mickey Mousecapade Hudson Soft NES
1990 Castle of Illusion Starring Mickey Mouse Sega Sega Mega Drive/Genesis
Sega Game Gear
Sega Saturn
1992–1995 Disney's Magical Quest Capcom SNES
Sega Mega Drive/Genesis
Game Boy Advance
1993 Mickey Mouse: Magic Wands! Kemco Game Boy
1994 Mickey Mania: The Timeless Adventures of Mickey Mouse Traveller's Tales Sega Mega Drive
SNES
Sega Mega-CD
PlayStation
1994 Mickey's Ultimate Challenge Disney Interactive Studios Sega Genesis
SNES
Game Boy
Sega Game Gear
Sega Master System
1995 Legend of Illusion Starring Mickey Mouse Sega Sega Game Gear
Sega Master System
2002 Disney's Magical Mirror Starring Mickey Mouse Capcom Nintendo GameCube
2010 Epic Mickey Junction Point Studios Wii
2012 Epic Mickey 2: The Power of Two Junction Point Studios PlayStation 3
PlayStation Vita
Wii
Wii U
Xbox 360

Kingdom Hearts -pelisarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikki Hiiri esiintyy yhtenä merkittävimmistä hahmoista Disney Interactive Studiosin sekä Square Enixin yhteistyönä kehittämässä Kingdom Hearts -pelisarjassa. Hän toimii Disney-linnan (engl. Disney Castle) ja sitä ympäröivän Disney-kaupungin (engl. Disney Town) kuninkaana, joka on myös yksi Avainmiekan käyttäjistä (engl. Keyblade wielders), jotka voivat avata tien minne tahansa ja joilla voi taistella pimeyttä vastaan. Hän antanut koko pelien juonen ajan apua pelien päähenkilölle, Soralle ja lähettänyt tämän avuksi hovitaikurinsa Aku Ankan sekä kapteeninsa Hessun.

Ääni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikki Hiiren falsettiäänenä toimi ensimmäisenä itse Walt Disney. 1940-luvulla Disneyn kiireiden takia Mikin ääneksi vaihtui Jim Macdonald, joka jatkoi työtä kolmekymmentä vuotta. 1970-luvulta tähän päivään Mikin äänenä toimi Wayne Allwine, joka on toistaiseksi ollut pisimpään Mikin äänenä (1977–2009).[5] Bret Iwan on ilmoitettu olevan Allwinen seuraaja Mikin uutena äänenä. Suomenkielisiä Mikin ääniä ovat olleet muun muassa Pekka Autiovuori, Jukka-Pekka Palo ja Antti Pääkkönen.

Georg Malmsténin Mikki-Hiiri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Georg Malmstén levytti Suomessa 1930-luvulla muutamia "Mikki-Hiirestä" kertovia suosittuja lastenlauluja ja oli vähällä joutua oikeuteen Disney-yhtiön kanssa. Disney kuitenkin veti haasteuhkauksensa pois ja tyytyi Malmsténin selitykseen, että hänen Mikki-Hiirellään ei ollut Disney-hahmon kanssa muuta yhteistä kuin nimi, sekin eri lailla kirjoitettu. Tosin Malmsténin selitys ontui, sillä hän oli levyttänyt samat laulut myös ruotsiksi ja niissä Mikki oli Musse Pigg, sama kuin Disneyn Mikki ruotsiksi.

Tunnetuimmat Malmsténin Mikki-laulut ovat "Mikki-Hiiri ja susihukka", "Mikki-Hiiri merihädässä", "Mikki-Hiiri ja vuorenpeikko", "Mikki-Hiiri koskenlaskussa" ja "Mikki-Hiiri lentäjänä".

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Disney, Walt; Perälä, Riku (toim.); Äärilä, Mika (toim.): Mikki Hiiren juhlakirja. Suomentanut Keynäs, Ville; Partanen, Anu; Aku Ankan toimitus. SanomaMagazines, 2008.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Release dates for Steamboat Willie IMDb.com. Viitattu 17.12.2008. (englanniksi)
  2. a b Release dates for Plane Crazy IMDb.com. Viitattu 17.12.2008. (englanniksi)
  3. Best Animated Characters List Moviefone 20.7.2009 Viitattu 6.8.2009 (englanniksi)
  4. Minni Hiiri saa oman tähden Walk of Famelle - 40 vuotta Mikki Hiiren jälkeen iltalehti.fi. Viitattu 12.1.2018.
  5. Chris Gibson: The Main Mouse Is in the House 25.12.2005. Chris Gibson. Viitattu 15.12.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mikki Hiiri.