Floyd Gottfredson

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Arthur Floyd Gottfredson (5. toukokuuta 1905 Kaysville Utah, USA22. heinäkuuta 1986 Montrose Kalifornia, USA) oli yksi merkittävimpiä Disney-sarjakuvien piirtäjiä kautta aikojen. Hän piirsi Mikki Hiiri -sanomalehtisarjakuvaa 1930-luvulta 1970-luvulle, yhteensä 45 vuoden ajan.

Alkuaikoina Mikki Hiiri -stripit olivat jatkuvajuonisia seikkailukertomuksia. Juuri näistä töistä Gottfredson parhaiten muistetaan. Mikki-tarinat olivat samalla sekä jännittäviä että humoristisia, ja ne oli suunnattu sekä aikuisille että lapsille. Myöhemmin stripit muuttuivat päivittäisiksi gageiksi.

Varhaiset vuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gottfredson syntyi Kaysvillessä, Utahin osavaltiossa, suureen mormoniperheeseen. Hänellä oli kolme veljeä ja neljä sisarta. Gottfredsonin suku on alkujaan kotoisin Tanskasta, josta Floydin isoisoisä oli muuttanut siirtolaiseksi Yhdysvaltoihin 1840-luvulla.

Lapsena Floyd loukkasi kätensä metsästämässä ollessaan ja joutui pitkään pysymään neljän seinän sisällä. Toipilasaikanaan hän kiinnostui pilakuvien piirtämisestä ja suoritti useita piirtämisen kirjekursseja. 1920-luvun lopulla hän oli jo osatoiminen pilapiirtäjä ja hänen kuviaan julkaistiin useissa lehdissä, kuten Salt Lake City Telegramissa. Hän tuli toiselle sijalle vuonna 1928 järjestetyssä pilapiirroskilpailussa.

23-vuotiaana Gottfredson muutti vaimonsa ja lastensa kanssa Etelä-Kaliforniaan. Etsittyään turhaan piirtäjäntyötä paikallisista sanomalehdistä hän sai työpaikan elokuvateatterista filmiprojektorin käyttäjänä. Työtä riitti kuitenkin vain vuoden ajan: elokuvateatteri purettiin ja Gottfredson joutui työttömäksi.

Mikki Hiiren piirtäjäksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gottfredson löysi uuden työpaikan Walt Disney -yhtiön palveluksessa. Hänet palkattiin aluksi apulaisanimaattoriksi joulukuussa 1929. Huhtikuussa 1930 hänet siirrettiin piirtämään Mikki Hiiri -sanomalehtisarjakuvaa. Sarjakuva oli tuolloin ilmestynyt vasta neljän kuukauden ajan; sitä olivat ennen Gottfredsonia piirtäneet animaattorit Ub Iwerks ja Win Smith ja käsikirjoittanut itse Walt Disney. Gottfredsonille sanottiin, että työ olisi vain väliaikainen, kunnes sarjalle löydettäisiin vakinainen piirtäjä. "Väliaikainen" työ Mikin piirtäjänä kesti kuitenkin 45 vuotta.[1]

Ensimmäinen Gottfredsonin Mikki-strippi ilmestyi lehdessä 5.5.1930, piirtäjän 25-vuotissyntymäpäivänä. Tammikuussa 1932 hän ryhtyi piirtämään myös sunnuntaisin ilmestyvää värillistä Mikki-strippiä, jonka tarinat olivat erillisiä arkipäivisin ilmestyvistä jatkosarjastripeistä. Sunnuntaisarjaa Gottfredson teki vuoteen 1938 saakka.

Ensimmäiset vuodet Gottfredson teki sarjakuvaa yksin. Vuodesta 1934 lähtien hän sai avustajan sekä käsikirjoittamiseen että piirtämiseen, ja keskittyi itse suunnittelemaan sarjojen kokonaisjuonet sekä piirtämään strippien lyijykynäluonnokset. Vuodesta 1943 lähtien Gottfredson ryhtyi jälleen piirtämään sarjansa kokonaan itse, mutta käsikirjoituskumppania hän käytti koko loppu-uransa ajan. Gottfredsonin yhteistyökumppaneina käsikirjoitusten teossa toimivat Ted Osborne (1934–49), Merrill De Maris (1934–42), Dick Shaw (1942–44), Bill Walsh (1944–64), Roy Williams (1964) ja Del Connell (1968–82).

Vuonna 1955 Gottfredson ja silloinen käsikirjoittaja Bill Walsh saivat määräyksen lopettaa jatkuvajuoniset sarjat ja tehdä vain yhden stripin pituisia vitsisarjoja.

Gottfredson jäi eläkkeelle lokakuussa 1975. Viimeinen mustavalkoinen strippi julkaistiin 15.10.1975, värillisistä sunnuntaisarjakuvista viimeinen kuitenkin vasta 19.9.1976.

Eläkepäivät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gottfredson oli hyvin suosittu sarjakuvapiirtäjä 45 vuoden ajan, mutta kuten muutkaan Disney-piirtäjät, hän ei saanut nimeään julkisuuteen sarjakuvien julkaisun yhteydessä. Kuten Carl Barksinkin tapauksessa, ihailijat saivat hänen nimensä selville 1960-luvulla. 1970-luvulla julkaistuissa Mikki-kokoelmakirjoissa hänen nimensä kerrottiin, samoin 1980-luvun Mickey Mouse -lehdessä, joka usean vuoden ajan keskittyi julkaisemaan ainoastaan Gottfredsonin Mikki-tarinoita.

Eläkkeellä ollessaan Gottfredson antoi mielellään haastatteluja lehdille ja hän tapasi myös Carl Barksin, jonka kanssa tehty yhteishaastattelu julkaistiin Mickey Mouse In Color -kirjassa.

Gottfredson eli 81-vuotiaaksi.

Sarjakuvakokoelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Italiaksi on julkaistu kaikki Gottfredsonin Mikki-sarjat mustavalkoisina albumeina. Vuonna 2011 ryhdyttiin Yhdysvalloissa julkaisemaan vastaavanlaista kokoelmaa englanniksi kovakantisina kirjoina. Ensimmäinen osa ilmestyi toukokuussa.

Gottfredsonin Mikki Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomat julkaisi Gottfredsonin Mikki-strippejä 1930-luvulta lähtien aina viimeiseen 1970-luvulla ilmestyneeseen saakka. 1970-luvulla Sanoma Oy:n jättikirjoissa ilmestyi kolme kokonaan Gottfredsonin töille omistettua teosta, "Minä Mikki Hiiri", "Minä Hessu" ja "Mikin suuret seikkailut". Gottfredsonin sarjoja on julkaistu myös kirjoissa "Me Mikki ja Minni", "Mikki Hiiren hatunnosto" ja "Mikki Hiiri, joka päivä 365".

Suomeksi ilmestyi 1970-luvulla italiaiskokoelman viisi ensimmäistä nimellä "Mikki Hiiren kulta-aika". Suosio ei kuitenkaan riittänyt koko sarjan julkaisuun suomeksi.

Vuonna 2014 Sanoma Magazines Finland julkaisi Mikin oma sanomalehti-jättikirjan, jossa on 7 Gottfredsonin tarinaa 1930-50-luvuilta.[2] Seuraavana vuonna ilmestyi jättikirja Vaarallinen Mikki, joka sisältää muun muassa aiemmin Suomessa julkaisemattomia sota-ajan sarjakuvia.

Gottfredsonin luomat hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gottfredson loi itse (tai yhteistyössä jonkun muun kanssa) lukuisia Mikki-sarjoissa esiintyviä hahmoja, joista useat esiintyvät edelleen muiden tekijöiden tarinoissa enemmän tai vähemmän. Alla luettelo tunnetuimmista hahmoista:

Vaikutus muihin taiteilijoihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet italialaiset Mikki-piirtäjät pitävät Gottfredsonia tärkeänä vaikutteiden antajana, muun muassa Romano Scarpa. Carl Barksin varhaisissa Aku Ankka -seikkailuissa näkyy myös, että Barks oli Gottfredsonin sarjojen ihailija.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hyyppä, Aki (toim.): Mikin oma sanomalehti – Floyd Gottfredsonin parhaita tarinoita. Helsinki: Sanoma Magazines Finland, 2014. ISBN 978-951-32-3919-0.
  2. Hyyppä, Aki (toim.): Mikin oma sanomalehti – Floyd Gottfredsonin parhaita tarinoita. Helsinki: Sanoma Magazines Finland, 2014. ISBN 978-951-32-3919-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]