Luettelo Aku Ankka -sarjakuvan hahmoista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Aku Ankka -sarjakuvan hahmoista.

Päähahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Aku Ankka (Donald Duck) on äkkipikainen merimiesasuinen ankka.
 • Tupu, Hupu ja Lupu (Huey, Dewey ja Louie) ovat Aku Ankan kolmossisarenpojat, jotka on jätetty hänen huostaansa. Ankanpojat ovat piirtäjä Al Taliaferron ja käsikirjoittaja Ted Osbournen luomuksia. Aluksi pojat olivat riidanhaluisia mekastajia, mutta liittyivät sittemmin Sudenpennut-järjestöön.
 • Roope Ankka (Scrooge McDuck) on Akun äärimmäisen rikas ja saita eno. Roopea kutsutaan sedäksi, koska englanninkielinen sana ”uncle” merkitsee sekä setää että enoa, eikä varhaisilla suomentajilla ollut käytössään vasta myöhemmin vakiintuneita sukupuita. Roopen loi piirtäjä-käsikirjoittaja Carl Barks, joka pohjasi hahmon Charles Dickensin Saiturin joulun itaraan päähenkilöön, Ebenezer Scroogeen. Ankkavanhus ensiesiintyi tarinassa Joulu Karhuvuorella vuonna 1947 ja oli tarkoitettu kertakäyttöhahmoksi, mutta Barks muokkasi myöhemmin Roopesta yhden ankkamaailman vakiohahmoista.
 • Iines Ankka (Daisy Duck) on Akun ikuinen tyttöystävä. Sarjan keston takia on vitsailtu Akun olevan ikuisen poikamiehen mallikappale. Iines esiintyi ensimmäisen kerran piirretyssä, nimellä Donna Duck. Samassa animaatiossa esiintyi ensi kerran myös Akun auto, American Bantam 1938 Roadster Blade. Akun ja hänen iänikuisen kilpakosijansa Hannu Hanhen ainainen nahistelu ärsyttää Iinestä suunnattomasti.
 • Hannu Hanhi (Gladstone Gander) on Akun ärsyttävän onnekas serkku. Aku ja Hannu taistelevat jatkuvasti Iineksestä. Hannun loi Carl Barks, ja hanhi esiintyi ensi kerran vaatimassa Akun taloa omakseen tarinassa vuodelta 1951.
 • Milla Magia (Magica de Spell) on italialainen Vesuvius-tulivuoren kupeessa asuva noita-ankka, joka yrittää napata Roopen ensilantin tullakseen maailman rikkaimmaksi henkilöksi. Millan loi Carl Barks, ja velhotar debytoi vuoden 1962 tarinassa Midaan kosketus.
 • Kulta-Into Pii (Flintheart Glomgold) on Roopen kanssa maailman rikkaimman ankan tittelistä alati kisaava eteläafrikkalainen multimiljardööri, joka on aina saanut tyytyä toiseksi rikkaimman titteliin. Pii ei epäröi käyttää edes rikollisia keinoja Roopen tieltä raivaamiseen. Carl Barks loi hänet, ja Pii esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1956.
 • Kroisos Pennonen (John D. Rockerduck) on pohatta, joka kilpailee Roopen ja Kulta-Innon lisäksi maailman rikkaimman ankan asemasta. Carl Barks loi Pennosen, mutta käytti häntä vain kerran, tarinassa Ihmebensiini vuodelta 1961. Jostain syystä italialaiset piirtäjät omivat Pennosen, ja hän on nykyään yksi italialaisen ankkauniversumin käytetyimmistä roistoista, apunaan yleensä Karhukopla.
 • Karhukopla (The Beagle Boys) on rikollisjoukkio, joka hamuaa aina Roopen jättimäistä omaisuutta. Yleensä epäonnistuvat yrityksissään joko oman tyhmyytensä tai Roopen ja kumppaneiden oveluuden takia. Koplan jäsenet pitävät aina silmänympärykset peittäviä maskeja ja laattaa, jossa on kunkin vankinumero. Karhukoplan loi Carl Barks vuonna 1952 tarinaan Ankkalinnan pamaus. Barksin karhukoplaan kuului epälukuinen määrä kelmejä, määrältään yleensä puolisen tusinaa, ja myöhemmin Don Rosa on jatkanut tämän "suur-Karhukoplan" käyttämistä. Muiden piirtäjien tarinoissa kelmejä on kuitenkin vain kolme, ja heidän vankinumeronsa ovat 176-167, 176-761 ja 176-671. Vankinumerot palvelevat myös hahmojen niminä, sillä heidän oikeita nimiään ei tiedetä.
 • Kaino-Vieno Ankka eli Mummo Ankka (Grandma Duck) on muun muassa Akun, Hannun ja Touho Ankan mummo. Mummo asustelee maalaistalossaan Ankkalinnan lähettyvillä renkinsä Hansu Hanhen kanssa. Mummon leipomukset ovat voittaneet niin palkintoja kuin kaikkien sukulaisten suosionkin. Hän kasvatti Aku Ankkaa tämän äidin, Hortensian, ja isän, Aaronin, lähdettyä.

Sivuhahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kisumisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kisumisu on valkoinen kissa, joka on yleensä laiska ja mukavuudenhaluinen. Kisumisu esiintyi ensi kerran vuonna 1964 Dick Kinneyn ja Al Hubbardin tarinassa Touho-serkun toilauksia. Älykkäänä kissana Kisumisu ei lainkaan pidä Touhon läsnäolosta, koska tietää siitä seuraavan vain ikäviä kommelluksia. Kisumisun hahmo esiintyi useimmin juuri 60-luvuilla ja samoissa tarinoissa kuin Touho Ankka. Nykyään Kisumisu tekee vain silloin tällöin cameorooleja Aku Ankka -tarinoissa.

Tero Tuhluri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tero Tuhluri (Chisel McSue) on Roope Ankan vihollinen. Harvoin nähty hahmo esiintyi Carl Barksin piirtämänä ensimmäisen kerran vuonna 1953.[1] Suomessa hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1956 tarinassa Roope-setä joutuu maksamaan vanhan velan.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Lipi Luikuri coa.inducks.org. COA. Viitattu 15.8.2013.
 2. Lipi Luikuri coa.inducks.org. COA. Viitattu 15.8.2013.